Academy

Hans Somers (Academy Manager): “De start is heel goed en vlot verlopen”

Voormalig assistent-trainer Hans Somers keerde deze zomer in een andere rol terug naar OH Leuven. Vlak voor de competitiestart van onze jeugdploegen hadden we een uitgebreide babbel met de nieuwe Academy Manager.

“Het is een heel andere manier van werken”, opent Hans Somers. “Ik was hoofdcoach (lees meer) en stond heel veel op het veld. De functie die ik nu uitoefen omvat heel veel. Het gaat echt alle richtingen uit. Van veldwerk, naar spelers en trainers ondersteunen tot het meehelpen om de club in alle geledingen beter te maken. Dat laatste gaat dan o.a. over het analyseren van hoe de club ervoor staat op vlak van identiteit, accommodatie, strategie, enzovoort.”

“Daarnaast sta ik zeker nog regelmatig op het veld, voornamelijk bij U18, U23 en dames, maar ik bekijk ook heel veel van onze andere jeugdploegen. Ik heb de indruk dat de start heel goed en vlot verlopen is.”

“De eerste weken en maanden leerden me al dat OH Leuven beschikt over een fantastische groep van mensen met heel veel dynamiek en waar er volgens mij nog veel en veel meer in zit. We gaan proberen dat potentieel zo ver mogelijk naar buiten te brengen en de komende jaren nog verder door te groeien.”

“Ik hoop vooral dat iedereen heel hard geniet van de competitiestart”

Dit weekend beginnen onze jeugdploegen aan hun competitie. “Ik denk wel dat iedereen het gevoel heeft van ‘eindelijk is die competitiestart daar’. Het weekend van 14 september starten is wel vrij laat. Je hoort en voelt dat het tijd is voor competitieve wedstrijden. De eerste wedstrijd is tegen KV Mechelen, meteen een mooie tegenstander, wat voor iedereen heel fijn is.”

“Een eerste wedstrijd is altijd speciaal en het zijn nooit de gemakkelijkste wedstrijden. Dat moeten de coaches ook heel goed meegeven aan hun spelers. Ik hoop vooral dat iedereen er heel hard van geniet. Ze hebben veel werk in de voorbereiding gestoken en proberen nu de transfer te maken richting de eerste competitiewedstrijd.”

Visitekaartje achterlaten

De doelstellingen van Somers voor het nieuwe seizoen zijn duidelijk. “Ik wil vooral iedereen versterken. We moeten echt één geheel zijn, als één blok naar buiten komen en ervoor zorgen dat onze identiteit naar boven komt. Dat is heel belangrijk. Alle ploegen moeten weten en gevoeld hebben dat ze tegen OH Leuven gespeeld hebben. Er moet echt kwaliteit op de mat gebracht worden.”

“We moeten ons visitekaartje achterlaten en dan gaat het ook over respect en sportiviteit op en rond het voetbalveld (lees hier meer). Respect afdwingen, gaat alleen als je het zelf ook geeft aan anderen. Voor al die zaken wil ik de komende jaren garant staan.”

Winnaarsmentaliteit

Somers is niet zo zeer bezig met klassementen. “We gaan een bepaalde manier van spelen hanteren. Het is misschien cliché, maar het is superbelangrijk om te weten dat we in de ontwikkelfase zitten. We werken met jongens en meisjes die letterlijk en figuurlijk aan het groeien zijn. Ze beheersen nog niet alles, wat ook niet kan, en sommigen moeten misschien nog een inhaalbeweging maken, wat dan vaak met maturiteit te maken heeft. Je moet het dus heel ruim bekijken en we moeten als club ook op die manier handelen.”

“Ik vind het heel belangrijk dat elke ploeg start aan de wedstrijd om deze te winnen en dat door het dna van OH Leuven te hanteren. Of je ze dan wint, is een heel ander verhaal. Maar we moeten wel uitstralen dat we ze willen winnen. Dat is voor mij een stukje van de winnaarsmentaliteit. Verder gaat het ook over hoe je omgaat met jouw ploegmaats, hoe je een tegenslag verwerkt en hoe je laat zien dat je een team bent. Hoe vier je een doelpunt, een overwinning? Hoe sta je t.o.v. jouw team. Die zaken moeten versterkt worden door zowel de trainers als iedereen die errond staat.”

“Geduld is absoluut een noodzaak”

De afgelopen jaren leverde de OH Leuven Banqup Academy meerdere spelers af aan de eerste ploeg. Vele van hen hebben ondertussen al een mooie transfer gemaakt. “We gaan keihard ons best doen om te zorgen dat de doorstroming blijft lopen en daar staan we ook voor. Maar de spelers en speelsters moeten wel voldoende tijd krijgen om de nodige stappen te zetten. Niet iedereen moet denken op zijn vijftiende, zestiende of zeventiende dat hij al klaar is om de stap naar het eerste elftal te zetten.”

“Geduld is absoluut een noodzaak. Niet iedereen heeft dat, maar het kan ook nefast zijn als je te weinig geduld hebt. Dus we moeten iedereen rustig daarin houden, beseffen dat we in een groeifase zitten en met een duidelijk plan naar voren komen.”

“Als we een stap vooruit gezet hebben t.o.v. vorig jaar, dan kunnen we zeggen dat het een geslaagd seizoen is. We willen stap voor stap echt naar boven kunnen kijken en hopen elk jaar die stappen te kunnen blijven zetten, want dan ziet de toekomst er mooi uit.”

Koop je abonnement