Women

OH Leuven start met U16-damesploeg in de Youth League

Komend seizoen richt OH Leuven een nieuw U16-team op in het damesvoetbal dat het in de Youth League zal opnemen tegen elf andere meisjesploegen. De club geeft zo meisjes dezelfde kansen als jongens om op hoog niveau te voetballen en ze creëert ook een grotere eigen instroom.

Het vrouwenvoetbal zit in de lift en ook OH Leuven zet hierin de volgende stappen. De afgelopen maanden had de club haar handen vol met het opstarten van een nieuwe damesploeg: de U16. “We vinden het belangrijk dat meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens om zich op goed niveau te ontwikkelen. Dankzij de professionele ondersteuning zullen we meer eigen instroom naar jong OH Leuven Women kunnen genereren”, verklaart Academy Manager Henk Mariman.

Specifieke nood naar meisjesvoetbal

Het eerste voetbalseizoen zullen de meisjes onder leiding van coach Jimmy Coenraets, ook trainer van OH Leuven Women, vallen. “De afgelopen jaren hebben we voldoende kennis opgedaan om nu deze stap te zetten. Vrouwenvoetbal is binnen onze club geen losstaand eiland. Het is onderdeel van het grotere geheel en we krijgen de beste ondersteuning van de Academy en het mannenvoetbal. We komen in een flow terecht die al jaren geleden werd uitgeschreven voor andere teams. In samenwerking met de Academy werken we nu met de U16 een plan uit dat verder bouwt op hun ervaringen.”

“We merken dat er een specifieke nood is voor 14-, 15- en 16-jarige meisjes aan een specifieke opleiding voor vrouwen. Op die leeftijd heeft een vrouwelijke atleet andere noden dan een mannelijke atleet. Vrouwen zijn lichamelijk vroeger matuur omdat hun groeispurt vroeger komt dan bij mannen. Daarom hebben zij vroeger nood aan goede begeleiding en willen we al op jongere leeftijd mee de bredere basis van het damesvoetbal ondersteunen”, aldus Coenraets.

Hybride systeem voor meisjes in een jongenscompetitie

“Binnen de club spreken we vaak over de talentenpiramide. We hebben een getalenteerd jong OH Leuven Women team waaruit jaarlijks verschillende speelsters doorstromen naar het eerste elftal. Om die eigen instroom te behouden, of zelfs te vergroten, is het belangrijk dat we vroeger met speelsters aan de slag gaan. De bedoeling is om samen de weg naar de Super League-competitie af te leggen. Wanneer een speelster daarna doorgroeit naar het eerste elftal, beschikken wij over een rijke voorgeschiedenis van zowel medische, voetbaltechnische, als mentale informatie en kunnen we de beste ondersteuning bieden”, legt Coenraets uit.

Anderzijds biedt de club ook een hybride systeem aan speciaal voor meisjes die momenteel in een jongenscompetitie spelen. “Ik geloof heel hard in de kracht van meisjes die tussen jongens voetballen. Dat is een element in de ontwikkeling dat je niet kan nabootsen. Zij krijgen twee keer per maand de mogelijkheid om bij ons te trainen onder het mom van selectieteams. Op deze manier kunnen meisjes die twijfelen om de overstap te maken naar het vrouwenvoetbal kennismaken met onze professionele werking.”

22 competitiewedstrijden in de Youth League

De afgelopen maanden kreeg het team stilaan vorm. “De ploeg bestaat momenteel uit een leuke mix van 14 à 15 meisjes, zowel Nederlands-, Engels- als Franstaligen. Speelsters kunnen zich nog steeds aanmelden voor komend seizoen, maar we kiezen er bewust voor om de groep beperkt te houden zodat iedereen op voldoende speelminuten kan rekenen.”

De meisjes zullen in de Youth League tegen andere damesploegen spelen. “Ze gaan het voornamelijk opnemen tegen clubs die ook in de Super League uitkomen zoals RSC Anderlecht, KRC Genk en Standard Luik. We staan volledig achter dit competitieformat van de Pro League waarbij we 22 wedstrijden spelen. Daarnaast nemen we ook deel aan de beker van België.”

Persoonlijke begeleiding en studiecoach

Drie tot vier trainers, waaronder Jimmy Coenraets, zullen die trainingen leiden. “één trainer voor zo’n grote groep is te weinig. We kiezen ervoor om die verantwoordelijkheid met meerdere trainers te dragen om zo de speelsters gerichter en persoonlijker te kunnen begeleiden.”

Er is ook een studiecoach aangesteld die de meisjes op woensdagnamiddag een uur studiebegeleiding geeft voor aanvang van de training. De trainingen op andere dagen sluiten nauw aan op het einduur van de schooldag. “Zo hebben de speelsters nadien nog tijd voor schoolwerk of andere sociale activiteiten en proberen we die combinatie zo makkelijk mogelijk te maken.”

De voorbereiding op het seizoen gaat eind juli van start. Op 24 juli vindt de eerste training plaats en op 2 september start de reguliere competitie. “In die voorbereiding zullen we in augustus al een aantal toernooien spelen tegen andere damesploegen. Tijdens het seizoen gaan we structureel drie trainingsdagen per week inlassen en in het weekend spelen de meisjes nog een wedstrijd. Dat zijn vier dagen per week dat we samen gaan werken aan hun groei en ontwikkeling.”

De jeugdopleiding van de jongens is voor hen het ideale voorbeeld. “Daar zien we hoe de Academy in teamverband, maar ook individueel werkt en zo talenten klaarmaakt voor de volgende stap. Het eerste seizoen van deze U16 ga ik zelf heel betrokken zijn want het is ook voor ons een ontdekking. We nemen veel aspecten over van de jongenswerking, maar zijn die ook allemaal van toepassing in het vrouwenvoetbal? De bedoeling is om de verschillende noden van dit team in kaart te brengen en zo onze werking te evalueren en te optimaliseren. In de toekomst willen we kunnen vertrekken vanuit de vrouwelijke atleten en het mannenvoetbal niet meer als voorbeeld moeten nemen”, besluit Coenraets.

Koop je abonnement