Club

OH Leuven laat voetballers begeleiden om zich verkeersveilig te gedragen

Eind maart gebeurde een zwaar ongeval in Flémalle waarbij voetballer Sofian Kiyine in een sporthal belandde. Met veel geluk werd een drama nipt vermeden. OH Leuven neemt samen met VIAS institute nu als eerste Belgische club het voortouw om zijn spelers extra te begeleiden naar verkeersveiliger gedrag.

Het hele team volgt een algemene vorming rond verkeersveiligheid. Nog unieker is dat alle nieuwe buitenlandse aanwinsten en jonge spelers die een eerste wagen krijgen ook gerichte coaching en rijlessen krijgen. Zo zijn ze beter geïnformeerd over de verkeersregels en gebruiken in ons land. Er worden ook communicatieacties naar de supporters voorzien om te zorgen dat ze zich veilig naar het stadion en terug naar huis kunnen begeven. Speler Sofian Kiyine moet in afwachting van de uitspraak van het gerecht alvast een aangepast traject volgen rond verkeersveiligheid.

CEO Peter Willems: “We hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met Sofian. Hij is zich bewust van wat er gebeurd is en vooral dat een ramp vermeden werd. De politierechter moet zich nog uitspreken over een eventuele straf. We hebben als club, in overleg met Sofian en met dank aan het deskundig advies van VIAS institute, een aantal initiatieven opgestart. Sofian zal een specifiek traject volgen bij VIAS, laat vrijwillig een alcoholslot installeren, gaat de jeugd in Flémalle ondersteunen en engageert zich als vrijwilliger in een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers. Dit laat ons als club toe om Sofian niet langer op non-actief te houden en mee aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen te laten starten. We behouden als club het recht om eventuele andere maatregelen te nemen na een uitspraak van de politierechter.”

Jonge mannen zijn een doelgroep met een verhoogd ongevalsrisico die oververtegenwoordigd zijn in de ongevallenstatistieken. De voetbalwereld is daarop geen uitzondering. Uiteraard blijft elke bestuurder altijd zelf verantwoordelijk voor zijn eigen daden achter het stuur. Toch is extra vorming en opleiding zeker een nuttig middel om het risicobewustzijn te vergroten en de kans zo klein mogelijk te maken dat (jonge) bestuurders in de fout gaan. Daarom heeft OH Leuven beslist om een samenwerking met VIAS institute aan te gaan voor meerdere jaren. Het actieplan bestaat uit meerdere luiken die gericht zijn op zowel de spelers, de staf als de supporters.

CEO Peter Willems: “We zijn na het ongeval van Sofian intern binnen de club gaan kijken of we meer kunnen doen naar verkeersveiligheid. We hebben dan ook samen met VIAS aan een structureel programma gewerkt waarmee we onze spelers en staf beter kunnen wapenen en sensibiliseren over het belang van verkeersveiligheid.”

Buitenlandse spelers worden wegwijs gemaakt in ons verkeer

Elke nieuwe voetballer die uit het buitenland getransfereerd wordt, krijgt van een rijinstructeur een persoonlijke coaching over de wegcode en de gebruiken op onze wegen. Voor buitenlandse spelers zijn onze wegen vaak een verrassing. Lintbebouwing, trajectcontroles, speed pedelecs, fietsstraten, etc komen niet overal voor. De lesgevers leggen met de buitenlandse spelers de weg af die ze dagelijks volgen om naar de club te komen. Ze informeren niet alleen over de verkeersregels, maar sturen ook gericht bij om defensief te rijden. Deze vormingen zijn al lang de standaard wanneer expats in ons land komen werken. Een situatie die vergelijkbaar is met voetballers die vaak maar enkele jaren in ons land hun beroep uitoefenen. Ook jonge spelers die een eerste wagen krijgen, zullen een vergelijkbare opleiding volgen.

Vorming voor heel de ploeg en staf rond de grootste killers in ons verkeer

Het voltallige eerste elftal zal samen met de technische staf ook een volledige dag opleiding volgen rond de grootste doodsoorzaken in ons verkeer: overdreven snelheid, gebruik van de gsm en rijden onder invloed. Zowel in theorie als in praktijk zullen ze in een rijsimulator en op de rijvaardigheidspiste ervaren welke impact al deze gedragingen kunnen hebben op hun prestaties achter het stuur.

Intensief traject voor Sofian Kiyine

Sofian Kiyine had op het moment van het ongeval te veel alcohol in het bloed. Het onderzoek van het parket is nog bezig. De eventuele strafrechtelijke gevolgen en bestraffing zijn op dit moment nog niet bekend. De club heeft wel beslist om de speler een apart en intensief programma te laten volgen om hem bewust te maken over de gevolgen die verkeersonveilig gedrag kunnen hebben. De impact van alcohol, snelheid en het belang van voertuigbeheersing, maar ook de noodzaak om respect te hebben voor de verkeersregels komen daarin een bod.

Daarnaast zal de speler ook op verschillende momenten verkeersslachtoffers gaan ontmoeten in revalidatiecentra. Tot slot legt de club de speler ook een zware boete op, waarvan een groot deel geschonken wordt aan Ouders van Verongelukte Kinderen. Om te bewijzen aan zijn ploegmaats, de club en de supporters dat het niet enkel bij woorden blijft, laat Sofian Kiyine ook vrijwillig een alcoholslot installeren.

Sofian Kiyine: “Ik ben me heel hard bewust van wat het ongeval teweeg heeft gebracht en vooral dat een groot drama vermeden werd. Dit heeft me heel hard aangegrepen want dit past totaal niet bij de persoon die ik ben. Ik excuseer me dan ook bij iedereen hiervoor. Ik neem samen met de club enkele initiatieven omdat het ongeval een grote impact op mij en vele anderen had. Ik zal me elke dag bewijzen en dit niet alleen met woorden, maar ook met concrete daden. De rechter zal beslissen wat de eventuele juridische gevolgen voor mij zullen zijn.”  

Supporters worden ook mee gesensibiliseerd

Bij de thuismatchen komen vele duizenden supporters te voet, met de fiets of met de wagen naar het stadion. Sommige supporters durven ook wel eens een glas te veel drinken. Als club die zorg draagt voor zijn spelers en supporters zal OH Leuven ook gerichte communicaties voorzien om hen aan te sporen op een veilige en verantwoorde manier naar de wedstrijden te komen. “We willen bij OH Leuven niet enkel zorg dragen voor onze spelers en staf, maar ook voor de fans. We zullen dan ook vanaf komend seizoen onze supporters sensibiliseren over de risico’s van het verkeer,” aldus CEO Peter Willems

Via verschillende communicatiedragers in het stadion zullen onder andere de gegevens van taxibedrijven duidelijk vermeld worden, en bij de uitnodigingen voor VIP-maaltijden zal expliciet gevraagd worden om op voorhand een BOB te kiezen. Daarnaast zal de club via de sociale media en nieuwsbrieven gerichte tips geven om naar het stadion te komen en op een even veilige manier terug thuis te geraken.

Samenwerking met VIAS Institute

OH Leuven en verkeersinstituut VIAS slaan de handen in elkaar om een voorbeeldrol rond voetbal en verkeersveiligheid te zijn. VIAS is de autoriteit op gebied van verkeersveiligheid en helpt de club met advies, maar zal ook de verschillende coachings, opleidingen en trajecten verzorgen.

Karin Genoe, CEO VIAS institute: ““We zijn tevreden dat OH Leuven het voortouw neemt om zijn spelers beter te sensibiliseren en te begeleiden rond verkeersveilig gedrag. Het ongeval met hun speler had even goed met een speler van een andere club kunnen voorvallen. We hopen dat andere clubs het voorbeeld van OH Leuven volgen en dat alle profvoetballers enkel om de juiste reden nog in het nieuws komen, namelijk met hun sportieve prestaties.

Koop je abonnement