Een dag in het spoor van… Tom Torremans
Tom Torremans is Head of Scouting & Recruitment bij OH Leuven. Hij stuurt de verschillende scoutingdepartementen van de club aan: die van de Banqup Academy, de U23, het vrouwen- en het mannenteam. Daarnaast is hij mee betrokken bij de rekrutering van nieuwe spelers en speelsters. Met de transferperiode in zicht, gaf hij ons inkijk in zijn drukke planning.
Tom Torremans begon vier jaar geleden bij onze club als academy scout. Daarna groeide hij uit tot hoofdscout van de Banqup Academy. Een jaar geleden werd hij verantwoordelijk voor de scouting en recrutering van alle teams binnen de club. Hoe verloopt de scouting voor deze teams? En hoe ziet een voorbereiding op een transferperiode eruit?
“Tijdens het seizoen gaat de meeste aandacht uiteraard naar de scouting van spelers en speelsters. Voor de Banqup Academy willen we nog voor Nieuwjaar de meest interessante spelers per leeftijdscategorie in kaart hebben. Bij de jongste leeftijden focussen we ons op scouting in de regio. Deze jongens en meisjes nodigen we na een positieve scouting uit voor OHL GO! Hoe ouder, hoe verder we onze academy scouts sturen. Vanaf U13 bekijken we alle eliteteams in België. Uiteraard ligt de nadruk nog altijd op het ontwikkelen van de spelers en speelsters die al in onze opleiding zitten. Daar voegen we extra kwaliteit aan toe waar we kunnen.”
Een doordachte squad planning is dus noodzakelijk. “Een belangrijke doelstelling van de club is om jeugdspelers door te laten stromen naar het eerste elftal. Vandaar dat we zeker vanaf U16 heel gericht per positie gaan kijken waar we versterking nodig hebben. Hebben we een aankomend talent op een bepaalde positie? Dan houden we die weg zoveel mogelijk vrij richting het eerste elftal. Die positie zal in scouting bijgevolg minder aandacht krijgen. We mogen spelers of speelsters niet blokkeren in hun traject. Duidelijk en geregeld overleg tussen scouting en de sportieve staff is hierbij key.”
“Het gebruik van data in scouting is niet meer weg te denken. Ook niet bij OH Leuven”
“Het gebruik van data in scouting is niet meer weg te denken. Ook niet bij OH Leuven. In de jeugd is die data nog beperkt. Maar vanaf U23 maken we in scouting wel gebruik van data. Zowel voetbaldata als fysieke data. Hoe dat in zijn werk gaat? We hebben per positie duidelijke profielen uitgeschreven. Dus wat we verwachten van een speler of speelster op een bepaalde positie. Daar koppelen we ook zoveel mogelijk data aan om dit objectief te kunnen meten. Dat stelt ons in staat om proactief op zoek te gaan naar interessante profielen. We maken hierbij de vergelijking met onze eigen spelers, het gemiddelde in de competitie en zelfs Leicester City. Die data is ondersteunend. Je hebt nog altijd het subjectieve oog van de scout nodig”, licht hij toe.
“Een voorbeeld? Neem nu een centrale verdediger. We willen weten hoeveel procent gewonnen duels hij of zij heeft. Hoeveel kopduels ook. Bij ons moeten verdedigers ook kunnen uitvoetballen onder druk. Dus is het geslaagde passingspercentage eveneens van belang. Dat halen we aan de oppervlakte via datascouting. In een volgende fase zal de scout tijdens videoscouting zijn subjectieve mening geven. Want een verdediger kan veel duels winnen aan de middenlijn. Maar het zijn voornamelijk de gewonnen duels in de eigen rechthoek die tellen. Wat met live scouting? Dat is ook gewenst om een volledig beeld te hebben over een speler of speelster. Leiderschap en communicatie zijn bijvoorbeeld kwaliteiten die je moeilijk of niet kunt halen uit data- of videoscouting.”
Transferperiode in zicht
Scouting is iets wat we voortdurend doen. Rekruteren is wel tijdsgebonden. “Bij de Academy voeren we tussen januari en eind april alle gesprekken met targetspelers en hun ouders. Enkel tijdens die periode kan je hen overtuigen om de overstap te maken voor het aankomend seizoen. Ons team heeft meer dan 70 gesprekken gehad tijdens die drukke periode. Uiteraard heeft niet iedereen voor ons gekozen, maar we mogen best tevreden zijn met de jeugdspelers die we toch hebben overtuigd. Er is voor de grootste talenten uiteraard zeer veel concurrentie. Hoe wij het verschil maken? Met ‘Your OHL’, ons individueel ontwikkelingsplan dat elke speler krijgt. Daarmee zijn we onderscheidend. Hierdoor hebben we een aantal basisspelers van topploegen kunnen overtuigen. De weg naar het eerste elftal is bij ons ook vaak korter dan bij topploegen. Dat helpt”, aldus Tom.
Voor de U23, het vrouwen- en het mannenelftal komt de zomermercato er aan. “We zijn momenteel volop bezig met rekruteringsgesprekken voor deze drie teams. Voor het U23-team willen we nog enkele gerichte versterkingen realiseren. De voorbije weken tekenden er al een aantal talentvolle spelers. De eerste mooie transfers voor ons vrouwenelftal kondigden we al aan. In de volgende weken hopen we nog enkele dossiers af te ronden. De ambities liggen hoog, dus spreekt het voor zich dat we de lat even hoog leggen bij de rekrutering. We zijn voor deze transferperiode ook verder gaan kijken dan België en Nederland. We hadden al een zeer talentvol team. Met extra buitenlandse ervaring kunnen we hopelijk een volgende stap zetten.”
Voor het mannenelftal is het voorlopig nog wachten op de eerste nieuwe namen. “Traditioneel zit in deze periode de markt nog wat vast. De laatste competities lopen op zijn einde. Ik verwacht hierna dat de markt losser gaat komen. Spelers weten waaraan ze toe zijn. Clubs maken hun eindevaluatie en beslissen welke speler een andere uitdaging mag zoeken en wie absoluut moet blijven. Die oefening hebben we ook gemaakt met ons sportief team. We weten wat we willen realiseren. Voor die posities creëerden we in de afgelopen maanden schaduwlijsten met targetspelers. Het is mijn taak om de haalbaarheid van die spelers in kaart te brengen, zowel financieel, sportief als extrasportief. Je moet vaak veel lijntjes uitwerpen om aan de juiste informatie te geraken”, vertelt hij.
“Uiteindelijk komt er veel kijken bij het realiseren van een transfer. Allereerst moeten we het binnen de club eens zijn over een dossier. Maar ook de speler zelf moet willen komen én de andere club moet hem willen laten gaan tegen een realistische prijs. Wat met de makelaars? Ook zij spelen hier uiteraard een rol in. Ik vind het belangrijk om met alle partijen op een correcte manier samen te werken. Je hebt elkaar tenslotte nodig. Duidelijkheid en transparantie vanaf het eerste moment helpt hierbij.”
“Wat deze job zo leuk maakt? De kick die je krijgt van een transfer die slaagt"
“Wat deze job zo leuk maakt? De kick die je krijgt van een transfer die slaagt. Het geeft altijd voldoening als we met het team een speler naar OH Leuven brengen die het hier goed doet. Een voorbeeld van afgelopen seizoen is voor mij Jon Dagur Thorsteinsson. We kwamen hem op het spoor via datascouting. Hij kwam positief uit de videoscouting, zijn background check bij ex-coaches was helder en onder meer dankzij een gesprek met onze coach konden we hem overtuigen van ons project. Het is fijn om te zien hoe goed hij zich hier ontplooit. Hopelijk kunnen we ook nu weer dergelijke transfers realiseren. De enorme hoeveelheid tijd en energie die hierin kruipt, zijn het dan meer dan waard”, besluit Tom.