Academy

Danny Huens (OH Leuven Referee Academy): “Onze jongeren krijgen unieke rugzak mee”

Voormalige internationale assistent-scheidsrechter Danny Huens coördineert al drie jaar de OH Leuven Referee Academy. "We hebben echt al heel veel jongeren klaargemaakt voor het echte werk."

Danny Huens werkt al negen jaar voor OH Leuven. “Ik doe het ontvangst van de scheidsrechters bij de eerste ploeg. Daar is alles mee begonnen. Drie jaar geleden zette ik mee mijn schouders onder de OH Leuven Referee Academy. Met dit project willen we jongeren – jongens en meisjes tussen 10 en 18 jaar – maximaal ondersteunen en klaarmaken voor het echte werk.”

De begeleiding verloopt heel professioneel. “We organiseren twee trainingen per maand onder begeleiding van ervaren scheidsrechters. Die trainingen vinden plaats op dinsdagavond van 18u15 tot 21u. Dankzij de juiste tips en tricks zetten ze stappen.”

“Ze doen onder meer ervaring op tijdens jeugdwedstrijden van onze eliteploegen. We gebruiken ook oortjes om hem optimaal te begeleiden. Zij krijgen een rugzak mee, die andere jongeren die niet in ons project zitten niet krijgen. Ze hebben een grotere slagingskans op het scheidsrechtersdiploma en maken sneller vooruitgang.”

“Alleen maar positief verhaal”

Begin augustus organiseerde de OH Leuven Referee Academy een zomerstage. “We hebben er heel wat jonge scheidsrechters klaargestoomd voor het nieuwe seizoen. Naast twee trainingen stond er ook een technische sessie van Nathan Verboomen op het programma. We hielden zelfs een theoretisch examen. Het was echt een succes.”

Huens blikt zeer tevreden terug op de afgelopen drie jaar. “Het is alleen maar een positief verhaal. We hebben echt al heel veel jongeren klaargemaakt voor het echte werk. Het is zeer fijn werken. De jongeren zijn heel aandachtig, werken zeer goed mee en kweken maturiteit.”

De interesse groeit. “Zeker en vast. Het ledenaantal stijgt en je voelt dat jongeren makkelijker de stap zetten naar een opleiding als scheidsrechter. Wat er nog op de agenda staat? In januari organiseren we een winterstage. Binnenkort leggen we de projecten rond Referee Ambassador en Referee Academy uit aan andere clubs.”

Assistent-scheidsrechter

Huens wil niet bij de pakken blijven zitten. “Er is nog veel mogelijk. Tot dusver richtten we ons enkel op het referee verhaal. Vanaf dit seizoen gaan we ook het verhaal van de assistent-scheidsrechter implementeren. Zo zullen we wellicht enkele jongeren inschakelen als lijnrechter tijdens jeugdwedstrijden. Daarnaast willen we verder groeien en nog meer onze stempel drukken.”

“We hebben zeker nog plaats voor meer leden. Voor meer info of om je in te schrijven, stuur je een mailtje naar danny.huens@ohl.be. Het is een hele mooie hobby. Je wordt er sterker van en leert met mensen omgaan. Wees welkom!”

Koop je abonnement