fbpx

Ploeg in de kijker: U18 Elite

Sinds het seizoen 2018-2019 werd de nieuwe categorie U18 in het leven geroepen. Inside OH Leuven sprak met Zurab Amirian, de coach van de U18 van OH Leuven.

Zurab is al jaar en dag kind aan huis bij OH Leuven en kent de Banqup Academy door en door. “Ik speelde tot mijn 18de bij OH Leuven, waarna ik heel vroeg stopte met voetballen en koos voor een rol als jeugdtrainer bij onze U9”, zegt Zurab Amirian. “Ik doorliep bijna alle leeftijdscategorieën en zag de club professionaliseren. Er is een duidelijke structuur neergezet en op gebied van accommodatie is er ook heel wat veranderd.”

“De club is enorm gegroeid en niet enkel in het ontwikkelen van de spelers, maar ook van de trainers. Het is echt een omgeving waar je je als trainer kan ontwikkelen door onder meer workshops en dergelijke. Een hele grote meerwaarde om als jonge trainer verder te groeien.”

Van september tot eind oktober liep Zurab ook mee bij onze eerste ploeg. “Dat was een stage van twee maanden. Super fijn en een geweldige ervaring. Ik heb heel veel kunnen leren van de trainers door vooral te observeren.”

“De U18 is heel hard aan het werken en zet stappen”

Sinds juni 2021 heeft Zurab de U18 onder zijn hoede. “Ons weekschema is goed gevuld”, luidt het. “Op maandag hebben we een sessie in de gym. Dinsdag en woensdag staan er dubbele sessies op het programma en donderdag en vrijdag vindt er telkens een teamtraining plaats om dan zaterdagnamiddag de wedstrijd af te werken.”

“Het is een hele jonge groep met voornamelijk spelers geboren in 2006 aangevuld met enkele spelers van 2005. Ze zijn heel hard aan het werken en zetten stappen. Je ziet ze ook groeien doorheen het seizoen. In het begin hadden we het wat moeilijk. De stap van U16 naar U18 was voor sommige jongens toch groot. Door rustig te werken aan onze principes en datgene wat we willen brengen te vertalen op het veld raakten de jongens het niveau gewoon en volgden stilletjes ook de resultaten.”

“In de eerste maanden van het seizoen moeten we er echt op hameren dat de jongens sneller volwassen moeten worden, maar ik maak geen onderscheid tussen een eerstejaars of een tweedejaars. We zijn één groep en moeten allemaal streven naar het hoogste niveau.”

“Mooie uitdaging voor onze jongens”

We zijn net voorbij halfweg het seizoen. De manschappen van Zurab hebben elke tegenstander al minimaal één keer ontmoet. “Of alle ploegen over jonge spelersgroepen beschikken? We zien daar wel wat verschillen in. Heel veel ploegen kiezen voor jongens van 2005 aangevuld met jongens van 2006. Het is een mooie uitdaging voor onze jongens om die wedstrijden aan te vatten. Op zich vind ik dat dus wel goed.”

De winterbreak wordt traditioneel gebruikt om een tussentijdse balans op te maken. “Na een moeilijke start en de nodige aanpassingsperiode hebben de jongens door gewoon hard te blijven werken de klik gemaakt. De wedstrijden vlak voor Nieuwjaar hebben ze heel goed gespeeld tegen de topploegen. We wisten het niveau dat we voor ogen hebben te vinden. Die lijn hebben we na Nieuwjaar ook goed kunnen doortrekken. Ik denk dat de jongens vertrokken zijn.”

“Wat ik heel hard herken, is dat ze weten wat ze binnen hun positie moeten doen. Ze kennen hun verantwoordelijkheden en het gameplan en weten wat ze moeten brengen op het veld. Er werden automatismes gecreëerd. Die herkenbaarheid is mooi om te zien.”

Next steps

Zurab weet ook duidelijk waaraan hij met zijn groep nog wil werken. “We moeten de basistechniek nog feller versterken om dan datgene wat we tactisch vragen optimaal te kunnen automatiseren. Sommige zaken worden technisch nog niet zuiver uitgevoerd. Het is belangrijk om eerst de basis goed te hebben om dan het tactische naar een hoger niveau te brengen.”

“Persoonlijk wil ik blijven groeien als trainer en als mens en gewoon de beste versie van mezelf worden. Pluk de dag, genieten en stappen zetten”, besluit Zurab.

Koop je abonnement