A-Team

Zeer efficiënt OH Leuven zet Standard met 1-3 opzij

Vlot scoren uit weinig kansen. Dat is wat OH Leuven zondagavond voor elkaar kreeg op het veld van Standard. Dankzij doelpunten van Thorsteinsson en Nsingi voor en Tamari na de rust trokken we met 1-3 aan het langste eind.

Coach Marc Brys bracht Ricca en Thorsteinsson aan de aftrap. Holzhauser en Ouédraogo begonnen op de bank. Bij Standard kreeg William Balikwisha zijn eerste basisplaats. In het openingskwartier toonden beide ploegen zich één keer. Cojocaru had een goede redding in huis op een poging van dichtbij van Emond. Aan de overkant kopte Pletinckx een hoekschop over. We kwamen moeilijk tot kansen, maar iets na het halfuur klommen we wel op voorsprong. Malinov stuurde mooi Maertens het straatje in. Onze aanvoerder legde goed opzij voor Thorsteinsson, die het leer met de buitenkant van de rechtervoet prima in één tijd in doel verwerkte.

Vlak voor de rust wisten we na een knappe aanval over rechts de voorsprong te verdubbelen. Patris kroop zoals al vaker dit seizoen in de rol van aangever en Nsingi duwde de 0-2 goed voorbij Bodart. Bijna gingen we met een 0-3-voorsprong rusten. Na een snelle omschakeling legde Tamari echter net niet goed genoeg opzij voor Maertens, waardoor Bodart niet in de problemen werd gebracht.

Snel met tien na de rust

Zes minuten ver in de tweede helft liep Nsingi tegen een rode kaart aan. Onze aanvaller gleed door na een tackle en raakte zo het onderbeen van Shamir. We moesten even bekomen. Brys greep in en bracht Vlietinck en Ouédraogo voor Thorsteinsson en Mendyl. Op het uur kon Standard dreigen via Tapsoba en Emond, maar Cojocaru moest niet echt in actie komen.

Malinov viel niet veel later geblesseerd uit en moest met een draagbaar naar de kant. Gamboa was zijn vervanger. Standard kwam opzetten, maar we hielden goed stand en twintig minuten voor affluiten prikten we nog een keer tegen. Tamari strafte balverlies achteraan bij Standard zeer goed af en trapte na een goede run de 0-3 met rechts onder Bodart in doel. We bleven knokken tot het laatste fluitsignaal, maar moesten toch nog een doelpunt slikken. Na een fout van Vlietinck op Boljevic ging de bal op de stip. Cojocaru redde de poging van Emond, maar die trapte in de herneming wel raak.

Brys: "De eenheid op het veld maakte me zeer tevreden"

“We wisten dat Standard zich in eigen huis wilden tonen aan hun rumoerig publiek”, zegt coach Marc Brys. “We wisten dus dat ze heel gretig en dreigend zouden beginnen en hebben dat geprobeerd met balbezit wat uit te spelen, maar hebben te weinig naar voren geschakeld. Dat was vooral de verdienste van Standard. Wij wilden er eigenlijk voetballend uitkomen, maar door de druk was het bij ons een beetje slordig.”

“Gaandeweg ebde die druk van hen wat weg en kwamen we meer in de wedstrijd. Het doelpunt was maar onze eerste kans en we kregen er nadien nog eentje in de eerste helft. In de tweede helft hadden we toch wel controle. Uiteraard was er druk van hen. Het zou gek zijn als je 0-2 achterstaat en geen druk veroorzaakt in eigen huis. Dat was een normaal gegeven. We hebben goed standgehouden, hebben laten zien dat we rustig kunnen blijven en dat we geen onnodige doelpunten moeten slikken.”

“Het deed natuurlijk deugd dat Tamari de 0-3 maakte. Het zijn hier altijd hectische wedstrijden. Jammer dat die penalty nog binnenging, want het had een mooie clean sheet geweest. Iedereen heeft heel hard gevochten om dit resultaat neer te zetten. Ik denk dat de overwinning verdiend was, niet zo zeer op balbezit, maar vooral door slimmigheid op het veld.”

“De eenheid op het veld maakte me zeer tevreden. Het geloof was groot. We begonnen misschien iets te zenuwachtig, maar gaandeweg is dat genivelleerd, was de stress weg en was het vooral zoeken naar momentjes. Die waren niet veelvuldig aanwezig, maar kwamen er wel steeds meer en meer. Een mooie overwinning op Standard”, besluit Brys.

Koop je abonnement