Women

Women Manager Aline Zeler: “Aangenaam verrast tijdens eerste weken”

Ruim een maand geleden ging Aline Zeler aan de slag bij OH Leuven als nieuwe Women Manager. De gewezen recordinternational geeft haar eerste stand van zaken.

“Ik ben zeer gelukkig om bij OH Leuven aan de slag te gaan, want het is een club die enorm investeert in het vrouwenvoetbal”, klonk het begin juli. We zijn enkele weken verder en legden opnieuw ons oor te luister bij onze nieuwe Women Manager. “Ik ben heel tevreden over mijn eerste maand bij de club”, stelt Aline Zeler.

“Ik werd meteen goed ontvangen. Tijdens de eerste dagen maakte ik kennis met de verschillende departementen. Dat verliep heel vlot. Ik kende hoofdcoach Arno Van Den Abbeel al aangezien we bij de nationale ploeg al samen hebben gewerkt. CEO Frédéric Van den Steen deelde me zijn toekomstplannen mee. De dynamiek is heel goed.”

“De structuur die hier staat is heel professioneel. Dat had ik ook van buitenaf al zo ervaren, maar eenmaal ik er middenin stond was ik toch aangenaam verrast. Zo is onder meer de accommodatie geweldig. Verder is alles prima uitgewerkt. De dames kunnen overdag trainen en worden op alle vlakken uitstekend begeleid. In deze periode ben ik ook bezig met transfers (lees hier meer over de eerste transfer) en daarin zie je toch ook dat er veel mogelijk is.”

Extra jeugdteams

Zeler brengt enorm veel ervaring mee (lees meer). “Het vrouwenvoetbal is echt enorm geëvolueerd. Van twee trainingen per week ben ik op vijftien jaar tijd naar bijna dagelijks trainen gegaan. Die lijn werd ook doorgetrokken naar de jeugd. Bij OH Leuven zetten we dit jaar nog meer in op de jeugdwerking. Naast de A-kern en Jong OH Leuven zullen we dit seizoen ook beschikken over een U14, U16, U18 en U20-ploeg. Elk team zal een staff hebben bestaande uit een performance coach, videoanalist en twee coaches. Daarnaast zal er een transition coach zijn die ervoor zorgt dat elk talent in de meest krachtige omgeving kan trainen en spelen.”

De U16 en U18 treden aan in een nieuwe competitie opgericht door de Pro league. De U14 is een hybride systeem waarbij we zowel met meisjes spelen die nog bij de jongens voetballen als met dames die intern aangesloten zijn bij ons. Zij spelen een reguliere competitie van zestien wedstrijden, waarna play-offs volgen. De play-offs bestaan uit drie poules van drie ploegen op basis van het klassement van de reguliere competitie. Na de play-offs vindt er met de Telenet Cup een afsluitend toernooi plaats. De eindstand van de play-offs heeft invloed op het format en verloop van het eindtoernooi op een zodanige manier dat uiteindelijk iedereen nog kan winnen.

De U20 speelt in het bekende eerste nationale. “De afgelopen jaren maakten we duidelijk dat we graag inzetten op jong talent en dit willen we uiteraard blijven doen. Deze stappen zijn hiervoor dan ook cruciaal. Ze krijgen een totaalpakket aangeboden dat naast voetbal ook gaat van voeding tot studies en begeleiden van de ouders.”

“Een titel bestel je niet”

De aandachtspunten van Zeler zijn duidelijk. “De club heeft de afgelopen jaren gigantische stappen gezet en het potentieel is aanwezig om mooie dingen te verwezenlijken. Maar we mogen niet vergeten dat het een werk is van lange adem. Voetbal is een spel en daar moet de focus ook zeker op blijven. We moeten blijven inzetten op de winnaarsmentaliteit en het spelplezier. De juiste attitude is superbelangrijk. Denken dat je er al bent zonder dat je statistieken en prijzen achter jouw naam hebt staan, is niet de mentaliteit die we willen. Een titel bestel je niet. Elke dag op training moeten we laten zien dat we daarvoor aan het werken zijn met de juiste passie.”

“De afgelopen jaren waren we er heel dichtbij, maar het draait om die details en daar gaan we volop op inzetten. In de competitie zijn er heel wat belangrijke momenten. Aan welke snelheid verloopt het seizoen? Hoe fit zijn we? Hoe gaan we om met de dames die naar de nationale ploegen gaan en terugkomen? Ik wil mijn ervaring gebruiken om veel te spreken met de dames en de staff om zo aan te voelen wat er leeft. Zo kunnen we ad hoc helpen en advies geven.”

Koop je abonnement