fbpx
U23

Terugblik seizoen U23 met coach Sascha Kotysch

OH Leuven U23 sloot vorige zaterdag na 34 competitiewedstrijden zijn seizoen af. We legden samen met coach Sascha Kotysch het seizoen neer in vier vragen.

We beëindigden het seizoen op de 16de plaats met 30 punten. Hoe zou je het afgelopen seizoen omschrijven?

“Als heel turbulent, want er is toch veel gebeurd met onder meer enkele mensen die in het seizoen de club verlaten hebben. Het was vooral zeer leerrijk. We beschikten over een hele jonge groep. Op mentaal vlak was het voor hen dus niet altijd even gemakkelijk met de vele veranderingen.”

“Sportief zijn we redelijk gestart aan het seizoen. We verloren niet veel wedstrijden en het lukte ons om op regelmatige basis een resultaat neer te zetten. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het nieuws dat er geen zakker zou zijn. Dat maakte het extra speciaal en zo konden we het geweer van schouder veranderen. We kozen er bewust voor om nog een extra opleidingsjaar in te plannen zonder het resultaat uit het oog te verliezen. Dat gaf ons de mogelijkheid om jonge spelers sneller te integreren en hun foutjes meer toe te laten.”

Welke collectieve en individuele prestaties blijven jou bij?

“Collectief hebben we het in het algemeen vaak goed gedaan tegen de topploegen. Als ik daar één wedstrijd moet uitpikken dan is het onze wedstrijd in Lokeren-Temse. We verloren daar met 3-1, maar de feedback van iedereen was heel positief. We hebben ons daar zeer goed gepresenteerd en hebben laten zien waarvoor we staan. Een hele knappe prestatie. Het resultaat was afgelopen seizoen vaak niet de juiste weergave was van de wedstrijd. We hebben een mooie stap gezet op vlak van competitief zijn in deze reeks. Richting volgend seizoen moeten we daar ook nog meer een resultaat aan koppelen.”

“Als je individueel kijkt dan zie je dat Franck Idumbo dertien doelpunten gemaakt heeft. Davis Opoku speelde heel wat wedstrijden en zat afgelopen weekend tegen KAA Gent zelfs op de bank bij de eerste ploeg. Verder heb je de prestaties van de jonge gasten, maar iedereen heeft stappen gezet en zijn steentje bijgedragen.”

(lees voort onder de foto)

Je maakte al vroeg in het seizoen de overstap van T2 naar T1. Hoe heb je dat ervaren?

“Natuurlijk was dat speciaal. Ik ben nog maar een beginnende trainer. Ik heb de afgelopen jaren veel stappen kunnen zetten. Het was een fantastische kans voor mij om een U23-ploeg in eerste amateur te mogen coachen. Heel leerijk ook voor mij, want bij een U23-ploeg komen heel wat regels kijken onder meer i.v.m. selectieprocedures. Je moet elke week jouw selectie maken zodat je aan de regels voldoet, maar dat je ook competitief bent en zonder dat je jongens te hard teleurstelt.”

“Het managen van een team was heel belangrijk en daarin heb ik ook stappen kunnen zetten. Er zijn jongens bij die helaas geen of heel weinig minuten hebben gekregen, maar die even belangrijk waren als de jongens die de meeste minuten gespeeld hebben. Elke dag op training hebben zij hun teamgenoten gepusht om hun niveau te halen en dat was knap om te zien. We hebben een team gebouwd en dat was ook het belangrijkste richting volgend seizoen.”

Welke zaken hoop je dat jouw spelers zeker meenemen richting volgend seizoen?

“Dat we elke week 110 procent moeten zijn. In deze reeks is het niet mogelijk om een mindere dag te hebben. We moeten ook blijven met lef op het veld stappen zonder schrik te hebben van de tegenstander en ons voetbal blijven doorontwikkelen om meer wedstrijden te winnen. Tactische zaken moeten we zeker meenemen, maar vooral het teamgebeuren. We moeten een ploeg worden waar elke tegenstander niet graag tegen speelt.”

Bedankt Sascha en geniet van de break!

Koop je abonnement