Academy

Ploeg in de kijker: U9 elite

De U9 elite van OH Leuven bestaat uit 18 spelers die naast de gebruikelijke competitie ook op verschillende binnen- en buitenlandse toernooien te vinden zijn. Onder begeleiding van drie trainers speelden deze jongens al tegen clubs als Sevilla, PSV, West Ham en Werder Bremen.

Noah Raeymaekers, Pieter Crabbé en Robin Demesmaeker zijn de trainers van de U9 elite van OH Leuven. Samen werken zij vier keer per week met de ploeg en dat loont. Naast hen kunnen de jongens ook rekenen op teambegeleiders, keeperstrainers, een dokter en een fysiotherapeut. Afgelopen seizoen trainden ze drie keer per week en speelden ze in het weekend een wedstrijd. In de wintermaanden viel één training weg en kregen de jongens in de plaats een uur indoorvoetbal en een uur multisports. Op die manier wil de club ze zo breed mogelijk ontwikkelen.

Dat is ook merkbaar in de almaar veranderende ploegopstellingen en -samenstellingen.Niemand speelt altijd op dezelfde positie. Zowel op training als op wedstrijd mixen wij de ploegen zoveel mogelijk”, legt trainer Noah uit. Van zodra de competitie op zijn einde loopt, neemt de U9 elite wekelijks deel aan toernooien. “Ook dan is de bedoeling dat iedereen voldoende speelkansen krijgt en elk weekend zijn activiteit heeft. Ze moeten stappen vooruit zetten, zowel persoonlijk als in het voetbal”, voegt hij toe.

“Ongeveer de helft is Franstalig en de helft Nederlandstalig, maar toch verstaan ze elkaar allemaal op een bepaalde manier”

“We hebben verschillende gesprekken met de ouders om te vragen of de combinatie met het schoolwerk haalbaar is. Indien nodig vragen we aan de leerkrachten om het huiswerk enkele dagen vroeger al te geven zodat de jongens beter kunnen plannen. Dat maakt de combinatie iets makkelijker. Ook kijken we naar de afstand die een speler moet afleggen. In de ploeg zitten enkele spelers van Limburg en Brussel, maar meestal is dat traject wel haalbaar. Elke speler moet zijn engagement ten volle kunnen waarmaken.”

Volgens de drie trainers is dit een talentvolle groep met een sterke winnaarsmentaliteit. “Collectief spelen ze heel goed samen, dat komt door de goede sfeer binnen de groep. Hier werken we hard aan, dat is belangrijk voor een goede leeromgeving. Ongeveer de helft is Franstalig en de helft Nederlandstalig, maar toch verstaan ze elkaar allemaal op een bepaalde manier.”

“Tijdens de eerste training waren we verbaasd van de gretigheid en intensiteit van hun duels. Het was letterlijk vallen, opstaan en weer doorgaan”

“Op het veld is iedereen gefocust, maar naast het veld komt de speelvogel, gelukkig, naar boven. In het algemeen kan iedereen die knop wel omdraaien, dus moeten we niet zo streng optreden. We geloven ook niet in die ijzeren hand, maar eerder in het doen inzien waarom iets niet mag. Het doel is stappen zetten in hun proces en het volgende keer beter doen”, licht Noah toe.

De jongens in een eliteploeg kunnen technisch een stuk meer, maar voor Noah en zijn mede trainers zit daar niet het grootste verschil. “Vooral het tempo is de grootste aanpassing, want dat ligt bij een eliteploeg aanzienlijk hoger. Tijdens de eerste training waren we verbaasd van de gretigheid en intensiteit van hun duels. Het was letterlijk vallen, opstaan en weer doorgaan”, verklaart hij.

“Ze moeten zowel persoonlijk als in teamverband stappen zetten, maar hen vooral amuseren”

Na de competitie is dit team wekelijks op toernooien te vinden. Als er meerdere toernooien in een weekend zijn, splitsen ze de kern in meerdere groepjes die elk naar een toernooi gaan. Zondag 14 mei speelde een deel van de U9 elite een toernooi in Overijse. Ploegen zoals Borussia Dortmund, Club Brugge, Ajax en FC Köln moesten het onderspit delven tegen onze jongens. In de finale verloren ze met het kleinste verschil van de U9 elite van STVV.

“Dat is maar één voorbeeld van een toernooi dat we spelen. De week nadien trokken we naar Nederland en namen we het opnieuw op tegen buitenlandse jeugdploegen.” Zaterdag 27 mei kwamen ze opnieuw aan de bak op een toernooi in Aalst. Na een spannende finale tegen STVV, die beslist moest worden met strafschoppen, kroonden de jongens zichzelf tot kampioen van het toernooi. “Op zo’n toernooi komt de winnaar in de spelers naar boven. Als trainer is het dan belangrijk om het DNA van de ploeg te bewaken”, aldus Noah.

Robin, Pieter en Noah delen vaak dezelfde mening, dus die samenwerking loopt vlot. “Naar een toernooi proberen we met twee trainers te gaan om voldoende begeleiding te voorzien voor de jongens op zo’n lange dag.” Voor hen is het allerbelangrijkste dat de jongens op het einde van het seizoen nog steeds graag voetballen. “Ze moeten zowel persoonlijk als in teamverband stappen zetten, maar hen vooral amuseren”, sluit Noah af.

Koop je abonnement