Academy

Henk Mariman: “De deur naar het eerste elftal is geopend”

Ruim 4,5 jaar is Henk Mariman actief als Academy Manager bij OH Leuven. In een uitgebreid gesprek gaat hij geen enkel onderwerp uit de weg.

Maximale ontwikkeling

Hoe kijk je terug op die 4,5 jaar dat je bij OH Leuven bent?

“We zijn begonnen in 1B en wat volgde was een heel proces. In 1B was het zeer moeilijk om ons product kwijt te raken. Als we toen een speler uitnodigden voor een gesprek dan bedankte die vriendelijk of kwamen ze enkel uit beleefdheid. Ondertussen hebben we het tij gekeerd. De afgelopen jaren hebben we duidelijke strategische keuzes gemaakt en een uitstekend team van vakmensen bij elkaar gebracht. We hebben een product ontwikkeld wat gebaseerd is op het Leuvens DNA. Deze stad heeft een aantal unieke troeven en die spelen we uit. Sinds 1400 komen hier mensen samen die zich willen ontwikkelen en beter worden. De KU Leuven en zijn omgeving zijn een bron van kennis en daar halen we op gebied van mensen en technologie ons voordeel uit.”

“Bij de OH Leuven Banqup Academy staat de persoon en het individu centraal. In de praktijk betekent dit dat elke speler of speelster vanaf U13 een eigen ontwikkelingsplan heeft. In die 4 jaar hebben we een heel ondersteuningsteam rond de spelers geplaatst. We hebben gerichte ‘Your OHL’ trainingen op en naast het veld waar de spelers hun actieplan in praktijk brengen. We stimuleren groeimindset en zelfregulatie en stimuleren de spelers om zelf eigenaar te worden van hun proces. Geen holle woorden, maar een concreet proces met vier ontwikkelingsgesprekken per jaar, ondersteund door video en data. We willen graag korte lijnen met de spelers, maar ook met de ouders. Een open contact, waar we openstaan voor input. Ouders kunnen meedenken in het proces van hun zoon of dochter. We bouwen samen aan hun toekomst.”

(lees voort onder de foto)

“Dat individu speelt natuurlijk ook in een team. Daarvoor hebben we een speelwijze ontwikkeld. We willen een manier van voetballen brengen waarin heel veel risico’s zitten. Mijn ervaring leert me dat hoe meer risico’s je genomen hebt in je opleiding hoe meer je je ontwikkeld hebt. Je kan perfect wedstrijden spelen waarin je het gesloten houdt, opbouw van achteruit mijdt en toch de wedstrijd wint. Wij kiezen ervoor om de speler onder maximale ontwikkeling te plaatsen en hem of haar toch te laten opbouwen van achteruit, wat de tussenstand ook mag zijn. We zetten dus in op het individu en leggen de eisen voor het team in alle aspecten zo hoog mogelijk. Risico’s nemen samen met die persoonlijke en individuele ontwikkeling zorgt ervoor dat een speler maximaal ontplooit. Daarin willen we uniek zijn. Uniek zijn, betekent ook dat je het doet in de praktijk.”

“Daarnaast hebben we een eisende en open cultuur geïnstalleerd. We staan samen voor een verhaal en elke medewerker maakt er deel van uit. Geen traditionele hiërarchie of top-down-benadering, maar een organisatie die open staat en ook heel kritisch is voor elkaar, wat de functie ook is. Als we spelers willen laten doorstromen naar het eerste elftal hebben we van elke medewerker zijn expertise hard nodig. Focus op elke keer beter doen en niet op het vermijden van fouten. Fouten maken, is geen probleem als de focus ook ligt op herstel. We hebben een groep van vakmensen bij elkaar gebracht die allemaal hun unieke inbreng hebben en een eigen hoofdstuk aan ons verhaal breien. Niet enkel de Vlaamse focus op veel uren draaien, maar vooral op de ontplooiing van alle stafleden. Hier hebben we de voorbije jaren prima stappen in gezet. We willen het elke keer beter doen.”

(lees voort onder de foto)

Resultaat versus ontwikkeling

Je zit al heel lang in het voetbal. Heb je het gevoel dat het resultaat bij heel wat opleidingen de laatste jaren terug primeert?

“Het is er niet op vooruitgegaan en het is ook een bekommernis die ik heb. Ik heb in mijn loopbaan in verschillende Belgische clubs gewerkt en kan het dus vanuit verschillende perspectieven bekijken. Ik ben bijvoorbeeld geen voorstander van Elite 1 en Elite 2-formule. Op jongere leeftijden al een Elite 1 hanteren, vind ik geen goed idee. Daardoor geef je spelers geen tijd om te ontplooien of door de groei te gaan. Er ontstaat een scoutingscompetitie waarbij de beste performers naar Elite 1 gaan. En dat trekt zich ook door naar het veld. Resultaten bij U13 en U14 laten meetellen voor play-offs hebben hetzelfde effect.”

“Er ontstaat een onderlinge competitie om wedstrijden te winnen tegen elkaar. Kijk maar eens op social media. Het gaat om het aantal gewonnen wedstrijden. Het is belangrijk dat spelers wedstrijden leren winnen, maar pas in de prestatiefase en bij ons is dat U18 en U23. Voor alle duidelijkheid is het ook belangrijk dat U13 wedstrijden wint, maar dat mag nooit gedreven zijn door een strijd die je hebt met een andere club. Ik maak me daar wel zorgen over. Ik zie dat clubs steeds vaker kiezen voor hele grote kernen om dan steeds met dezelfde spelers te spelen en zelfs tijdens de wedstrijden niet of nauwelijks spelers van de bank te laten komen. Dat zorgt ervoor dat bepaalde type spelers er worden uitgeduwd. We mogen niet vergeten dat het pas na de groeispurt, op het moment dat ze in de buurt van het eerste elftal zijn, zichtbaar is wie zal doorbreken. We verliezen onnodig potentiële spelers door deze opzet.”

“We moeten het rekruteringsproces van jonge spelers in de onderbouw pas na 11 jaar starten. Clubs moeten meer in de regio investeren en meer jongeren de kans geven om later aan te sluiten. Wij werken daarom met een Regional Academy, waarbij we momenteel 47 samenwerkingen hebben met clubs uit de regio en we hebben drie HUB’s (uitvalsbasissen) in Brussel (Woluwe), Waals-Brabant (ROS Louvain-la-Neuve) en Vlaams-Brabant (RWL). Daarnaast moeten we spelers ook ‘een dip’ gunnen. Ze moeten langer in de opleiding blijven, ook al hebben ze bijvoorbeeld als team of als individu een minder moment in de opleiding.”

(lees voort onder de foto)

Internationale kaart

Wat is de volgende stap?

“We hebben een eerste deel van spelers aangeleverd. Er is met de jongens uitstekend gewerkt in het eerste elftal. Verder is er ook een uitstekende samenwerking met Ariël Jacobs. Het is fijn om te zien dat we de laatste 2 seizoenen 5 jongens zagen doorstromen, maar we willen volgende stappen blijven zetten. De bedoeling is dat de volgende ‘lading’ beter is. De ‘Eerste amateur reeks’ is een prima springplank voor onze jongens. De bedoeling is om daar komend seizoen meer jongeren te integreren. Hiervoor willen we ze al dit seizoen prikkelen met volwassen tegenstanders. De pathway in de laatste fase gaan we verder versterken. We kunnen nog sneller de richting bepalen en de aandachtspunten van de spelers aanpakken. Dit in samenwerking met het eerste elftal. De wachttijden zijn kort in onze club. We kunnen dit proces nog verder versnellen.”

“We trekken steeds meer de internationale kaart om te zien waar we staan. NMC Bright (partner van de KNVB voor het ontwikkelen en verbeteren van jeugdopleidingen) is op bezoek geweest om onze organisatie door te lichten. Daar bleek uit dat we top 5 waren in Nederland. Daarnaast kozen we ervoor om heel veel interactie te hebben met Leicester City. Dat doen we nu ook met andere clubs zoals Kopenhagen en Legia Warschau. De wisselwerking bestaat eruit dat we de deuren opengooien en er zowel op staf als op spelers- en managersniveau meegelopen wordt. Je merkt gewoon dat het voor iedereen heel verfrissend is. Iedereen krijgt te maken met een andere speelstijl, taal en cultuur. Het is absoluut een accelerator om onbewust beter te worden.”

“Nieuw is de 5 tegen 5 cursus voor onze regioclubs. We hebben meer dan 80 inschrijvingen. We willen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van coaches in de jongste groepen. We voorzien 4 sessies de komende maanden. Een uniek project. Verder willen we onze Academy nog beter in beeld brengen. We doen heel wat interessante zaken en willen die graag delen. Binnenkort komen we met een serie waar we de werking op een realistische manier willen tonen”.

Koop je abonnement