A-Team

Een portret van Richie Sagrado: “Zijn absolute kwaliteit is zijn focus”

Na vijf competitiewedstrijden heeft Richie Sagrado al ruim 300 minuten en twee doelpunten op de teller staan. Een prima seizoensbegin voor de 19-jarige rechtsachter die sinds juli 2021 voor OH Leuven uitkomt.

“Ik ben begonnen met voetballen bij RFC Seraing”, legt Richie Sagrado uit. “Op mijn twaalfde trok ik naar KRC Genk, waar ik vijf jaar bleef en dan koos ik bewust voor OH Leuven. Genk bood me een contract aan, maar het project dat OH Leuven me aanbood, was beter. OH Leuven is een club die echt heel open is met de jeugd. Ze werken er hard mee en geven hen veel kansen. Ze hebben net zoals ik ook veel ambitie.”

“Het project hier hield in dat ik bij de beloften aansloot, wat op mijn zeventiende al zeer goed was. Ze lieten me ook meteen weten dat als ik een goed seizoen speelde ik de mogelijkheid had om de stap te maken richting de A-kern.”

“Richie was op zoek naar een pathway waar hij de volgende stap kon zetten”, zegt Henk Mariman, Director Football Affairs & Academy manager. “We hebben die met hem goed uitgetekend en hij koos uiteindelijk voor ons. We zijn tevreden dat hij zijn pathway heeft afgewerkt zoals we die uitgetekend hadden, wat ook wel uniek is. Het voordeel van OH Leuven is dat de wachtrij korter is, waardoor er makkelijker stappen gezet kunnen worden, en we werken zeer nauw samen met het eerste elftal.”

(lees voort onder de foto)

DEBUUT

Na een jaar bij de beloften zette Richie midden juni 2022 zijn handtekening onder een driejarig contract bij onze club. (lees hier). Wat volgde, was een seizoen bij de U23 in eerste amateur én het debuut bij de eerste ploeg. “De club is haar woorden zeer goed nagekomen, wat ik zeker apprecieer en ze namen ook echt de tijd om vaak met me te spreken”, stelt Sagrado.

Richie zat voor het eerst in de selectie op 21 januari 2023 voor de verplaatsing naar Union. Zijn eerste officiële speelminuten kwamen er tegen Charleroi op 10 maart toen hij drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd Tamari kwam vervangen.

(lees voort onder de foto)

Enkele weken later bracht coach Marc Brys Richie aan de aftrap tegen KV Mechelen. “Dat was voor mij mijn echte debuut. Twee dagen voor de wedstrijd liet de coach me weten dat ik ging starten. Hij heeft veel met me gesproken en me geholpen om mij voor te bereiden voor die wedstrijd.”

“Het is het werk van een heel team”, vult Mariman aan. “Heel veel mensen die niet zichtbaar zijn in het proces speelden een belangrijke rol. Ik weet hoeveel moeite het gekost heeft om die stappen te zetten. Het is dan uiteraard leuk voor ons dat Richie op dit niveau staat en het is een accelerator om de volgende generatie te brengen. Voor ons stopt het namelijk niet. We moeten de volgende spelers klaarmaken.”

(lees voort onder de foto)

Wie is Richie Sagrado?

“Mijn kwaliteiten zijn mijn snelheid en mijn duelkracht”, omschrijft Sagrado zichzelf. “Dat ik ook makkelijk kan scoren? Makkelijk is een groot woord, maar het lukt aardig. (lacht) Voor het eerst scoren voor eigen publiek – tegen RWDM – is een moment dat ik nooit meer zal vergeten. Zeker aangezien heel mijn familie aanwezig was. Na afloop kreeg ik ook veel berichten op de sociale media, wat zeer leuk was. Tegen Antwerp scoorde ik voor het eerst in mijn carrière met het hoofd. De statistieken zijn er, maar ik ben er als verdediger niet mee bezig. Ik wil gewoon winnen en zo lang mogelijk titularis blijven.”

“Richie is hier nu iets meer dan twee jaar en ik heb nog geen enkele keer negatieve weerklank gekregen over hem”, verklaart Mariman. “Zijn absolute kwaliteit is zijn focus en de wil om een bepaald doel te bereiken. Daarnaast is hij nederig en werkt hij hard. Hij maakt niet te veel tralala. Hij laat zich niet afleiden en daardoor heeft hij ook zo snel die stappen gemaakt. Een grote kwaliteit.”

(lees voort onder de foto)

“Als voetballer is hij zeer energiek. Hij heeft momenten waar hij snoeihard is en is sterk in de één tegen één. Aanvallend kan hij iets openbreken en heeft een enorm loopvermogen. Het is eigenlijk een verdediger, die net zoals Patris, een bepaalde meerwaarde kan brengen in het elftal. Het is niet louter een verdediger en hij geeft nooit op. Op verdedigend vlak zal hij positioneel nog stappen moeten maken. Als hij dat verder kan ontwikkelen dan heeft hij een goede toekomst.”

“Een jonge speler heeft logischerwijze altijd ups en downs. Ik hoop dat hij doorzet, ook op momenten dat hij iets mindere wedstrijden speelt en dat hij toont dat hij dat kan herstellen. Dat heeft hij trouwens al gedaan. Verder hoop ik dat hij dat flegmatieke behoudt en met zelfvertrouwen kan voetballen zonder dat hij er zich te veel vragen bij moet stellen.”

Koop je abonnement