U23

Coach OH Leuven U23 Sascha Kotysch blikt vooruit op het nieuwe seizoen

OH Leuven U23 rondt dit weekend zijn voorbereiding af. Op zondag 1 september trappen we in eigen huis het nieuwe seizoen af tegen KAA Gent B. "Het is zaak om dit seizoen resultaten te koppelen aan het goede voetbal", weet coach Sascha Kotysch.

We hebben de nodige lessen getrokken uit vorig seizoen. “Klopt, het leerde ons dat we voetballend mee kunnen in deze reeks”, stelt coach Sascha Kotysch. “De resultaten zaten niet altijd mee, maar het voetbal dat we op de mat legden, was wel wat we met OH Leuven willen brengen.”

“We waren zeker competitief en hebben door het feit dat we de mogelijkheid hadden om jonge spelers al te integreren al een stap vooruit gezet. Die jonge spelers hebben we al kunnen klaarstomen voor het nieuwe seizoen en al laten proeven van het niveau van eerste amateur. Het is zaak om dit seizoen resultaten te koppelen aan het goede voetbal. Dat is de belangrijke stap die we nu moeten zetten.”

In de voorbereiding liep het op dat vlak zeker niet onaardig. “In de laatste week van juni stonden er vijf dagen testen op het programma. 10 juli zijn we begonnen met de voorbereiding, die tot dusver zeer goed verloopt. Ik ben zeer tevreden. Iedereen wil echt vooruit en een resultaat boeken. De dynamiek is echt wel goed.”

“Qua resultaten was het in het algemeen wel positief. In twee wedstrijden tegen STVV en Jong Genk gingen we door omstandigheden onderuit. We waren toen niet op volledige sterkte. Maar we hebben in alle wedstrijden veel zaken terug gezien die we op training vragen. Zo wonnen we ook vlot tegen ploegen uit tweede amateur.”

Kwaliteitsinjectie

Zoals elk jaar is de kern wat gewijzigd. “Maar veel externe nieuwe gezichten zijn er niet echt. We hebben veel spelers die eigenlijk nog voor de U18 kunnen uitkomen doorgeschoven. Onze kern is verjongd en heeft een kwaliteitsinjectie gekregen, zeker in de breedte. Tot dusver hebben we slechts twee spelers aangetrokken: Noa Wyns een centrale verdediger van Antwerp en Roméo Monticelli een linksachter die al minuten maakte in 1A bij Charleroi. Een bewuste keuze voor gerichte versterking zonder onze eigen jongens te blokkeren.”

Over zijn verwachtingen van het nieuwe seizoen is Kotysch duidelijk. “Ik wil gewoon zo hoog mogelijk eindigen met deze jonge groep. We moeten het voetbal blijven brengen waar we voorstaan: verzorgd, van achteren uit en via combinaties hopelijk wedstrijden kunnen winnen. Ook in het verdedigend opzicht moeten we een moeilijk te bespelen ploeg zijn.”

“Ik ga geen uitspraken doen over een mogelijke eindplaats in het klassement. We sluiten zaterdag met onze laatste oefenwedstrijd de voorbereiding af en maken ons dan op voor de eerste competitiewedstrijd tegen KAA Gent B. Als we elke dag de zaken die gevraagd worden, kunnen brengen dan denk ik dat we een mooi en rustig seizoen kunnen spelen.”

Er vonden wel wat aanpassingen plaats in het competitieformat. “Ze zijn overgeschakeld naar twee – een Waalse en een Vlaamse – eerste amateurreeksen van zestien ploegen. We spelen enkel nog in Vlaanderen en zijn dus van achttien naar zestien ploegen gegaan. Er zijn sowieso twee dalers en dat kan oplopen tot vier als er twee Vlaamse ploegen uit 1B degraderen. We gaan dus iedereen nodig hebben om elke week competitief te zijn en zo op regelmatige basis onze punten kunnen pakken.”

Koop je abonnement