In het spoor van Lowie Ver Berne

Het Matchday Operations Team

Inside OH Leuven volgde het Matchday Operations Team tijdens de thuismatch tegen KAA Gent. Het team wordt geleid door Matchday Officer Lowie Ver Berne, die samen met medewerker Seppe en student Tom iedere thuiswedstrijd in goede banen leidt.

“Wat mijn job inhoudt? In het kort: alles wat er in en rond het stadion gebeurt, regelen. Een groot deel daarvan is horeca dus ik coördineer alle bars voor supporters, maar ook de Business Seats, de hamburgerkramen en alle standjes die bedrijven hier komen zetten. Ticketing zit bij een ander departement maar ik doe het accreditatiegedeelte voor mensen die hier komen werken”, zegt Lowie.

VOOR DE MATCH

11u, 3444 stappen

Starten doen Lowie en zijn team met het opzetten van de kassa’s van de vele togen in het stadion. “Ik doe dat liever zelf”, zegt Lowie. “Dan kan ik zelf zien of er iets kapot is en dat bespaart me heel wat over-en-weer-geloop tijdens de wedstrijd wanneer de kassa’s niet blijken te werken.”

Lowie: “vorig jaar stond ik er meestal alleen voor op de matchdag en dat was niet altijd even evident. Als pakweg de stocktelling nog niet was gebeurd, moest ik dat vlug nog doen een paar uur voor de wedstrijd. Ondertussen is mijn team wat uitgebreid. Na zijn stage vorig jaar is Seppe aangenomen voor enkele maanden en specifiek voor matchdagen komt Tom als jobstudent nog wat meehelpen. Met drie kunnen we meer op voorhand doen en zijn matchdagen qua werk dragelijker geworden.”

“Ik mag het misschien nu niet jinxen, maar ik heb het gevoel dat we vandaag goed zijn voorbereid. Het is lang geleden dat we twee weken hebben gehad tussen twee thuiswedstrijden.”
Seppe: “inderdaad, nu konden we bekomen van de vorige wedstrijd en dan onze waslijst aan taken aflopen. Als er pakweg maar twee dagen tussen een wedstrijd zijn, moeten we alles door elkaar regelen en is er een hogere kans dat er iets misloopt.”

Lowie: “vanaf matchdag -2 wordt het echt druk. Dan zijn we pas thuis om 21u. “Vandaag is het in de Seats ook wat drukker. InBev komt hun nieuwe bier voorstellen, Een zangeres komt zingen en KBC komt vandaag gratis drankjes uitdelen. Dat maakt het natuurlijk wat extra druk. Goed dat we voorbereid zijn dus.”

Na het aanzetten van de vele kassa’s, vullen Lowie, Seppe en Tom de frigo’s in tribune 3 aan. Daar hoort ook de persruimte bij, waar na de wedstrijd de trainers hun persconferentie geven. Daarna volgt nog een briefing aan de cateraars in de hospitalityruimte waarna Lowie zegt: “bon, terug naar de bureau en iets eten.”

12u48, 5467 stappen

Na een door de club voorziene lasagne verorberd te hebben, zetten de mannen hun tocht verder. Seppe parkeert een OHL-busje voor De Vest en komt even later samen met Lowie terug met een grote hoop textiel. Het blijkt de tifo van Khun Vichai te zijn die vanavond in de lucht gestoken zal worden voor de wedstrijd tegen Gent. Ze leggen de tifo aan de voet van de tribune en parkeren het busje alvast op de parking aan de Kardinaal Mercierlaan. Het veiligheidsteam wil namelijk niet dat er nog auto’s geparkeerd staan op de parking van de bezoekende fans.

13u06, 6820 stappen

Vervolgens trekken Lowie en zijn team naar de studententribune, in de hoek van tribune 1. De afgelopen dagen deden ze overal in het stadion stocktellingen, maar die in de studententribune was er nog niet van gekomen. Lowie en Seppe tellen, Tom schrijft op en samen vullen ze aan waar nodig.

Lowie: “het piekmoment qua drukte is wanneer alle vrijwilligers toekomen, toch wel tussen de 80 en de 100 mensen. Wanneer deze mensen dan allemaal bellen dat er iets niet in orde is aan hun toog, moeten wij daar naartoe spurten en dat fiksen. Door de hulp van Seppe en Tom, kunnen we die problemen al voorzien. Maar oké, ik krijg nog steeds per wedstrijddag 150 oproepen op mijn gsm. Het is en blijft dus wel hectisch.”

13u58, 7820 stappen

Het team keert terug naar hun bureau en begint aan het plaatsen van grote groepen in het stadion. Het ticketingssysteem is ondertussen afgesloten. Seppe trekt nog een energiedrankje open. “Er komt nog een grote groep scouts kijken. Waar zetten we die?”, zegt Dean van ticketing. Lowie antwoordt: “zet die maar vrij dicht bij de K. Die maken veel lawaai.”

De sfeer in de bureauruimte is even relaxed. Stilte voor de storm. Over slecht 4 uur loopt het hele stadion vol met fans. Een kleine 8.000 om precies te zijn. Een kleine 8.000 die speciaal naar het stadion komen om onze spelers het beste van zichzelf te zien geven tegen de Buffalo’s.

Lowie was al even fan van OH Leuven voor hij er begon te werken. “Het was uiteindelijk logisch om fan te worden van Leuven want het was voor mij gewoon de lokale voetbalclub. Veel vrienden van me gingen regelmatig kijken en dan hebben we samen besloten een abonnement te nemen. En voila, hier blijven hangen, hé!”, lacht Lowie.

Jammer genoeg zien Lowie en Seppe niet veel van de wedstrijd omdat ze meestal moeten rondlopen achter de schermen. “Sinds ik deze job doe, ben ik niet echt meer bezig met de wedstrijd. Ik zal hem bijvoorbeeld ook niet later opnieuw kijken”, zegt Lowie.
Seppe beaamt: “voor ik hier vorig jaar aan mijn stage begon, was ik hier nog niet geweest. Ondertussen heb ik al wel wat affiniteit met de club ontwikkeld maar inderdaad, van de match zelf zie ik zeer weinig.”

Drie kwartier later vertrekt het team weer maar gaan deze keer verschillende kanten uit. Seppe en Lowie gaan naar de Business Seats en Tom gaat naar zijn kantoortje waar hij de vrijwilligers ontvangt.

"Ik krijg per wedstrijddag 150 oproepen op mijn gsm. Het is en blijft wel hectisch.”

15u38, 10460 stappen

We kruisen Seppe in de vlucht. “10460 stappen”, zegt hij en hij stuift er alweer vandoor. Tom zit nog steeds in zijn kantoor en hijst een jobstudent in het Lionelkostuum. Tegelijk duidt hij op een lijst aan waar de andere studenten die aanschuiven aan het kantoor naartoe moeten. “Jij moet naar de Stella-lounge. Weet je dat zijn? Nee? Ik zal snel even meewandelen”, zegt hij.

16u29, 12369 stappen

Lowie en Seppe coördineren waar de stand van KBC moet komen. “In het draaiboek maken wij altijd een grondplan waar alle standjes moeten komen. Voor vandaag valt dat wel mee want we hebben enkel KBC en de hamburgerkramen. Maar begin maar eens aan een kerstmarkt”, klinkt het.

Vervolgens gaan de twee een kijkje nemen in de ticketingcontainer bij collega Jules en wat vrijwilligers. Ze zagen dat het goed was en zetten hun ronde verder. “Oei, ze missen een scanner aan de ingang. Ik ga snel even langs kantoor om te zien of er nog zijn”, zegt Seppe. Tien minuten later komt hij terug met een scanner en een triomfantelijke blik in de ogen. “Ze hadden er zelfs nog twee!”

17u15, 14275 stappen

Tom, die vandaag instaat voor het ontvangen van de vrijwilligers, krijgt een oproep dat er iemand niet is komen opdagen aan de toog in tribune 1. Hij rept zich naar boven en herschikt de mensen achter de bar zo dat het probleem opgelost is. Een kwartiertje later begeeft hij zich naar het hamburgerkraam. “Even iets eten, toch wel verdiend?”, zegt hij al lachend terwijl hij een burger met ajuinen besteld. “Niets beter dan die naast het veld op te eten.”

TIJDENS DE MATCH

18u45, 18736 stappen

Lowie zet zich even neer. Het piekmoment is over en de talrijke fans kijken naar de match tegen Gent. Nu kan hij even bekomen. “Waarom ik deze job juist doe? Ik ben zelf altijd al geïnteresseerd geweest in voetbal, ik voetbal zelf ook al 22 jaar. Ik heb hier vijf maanden lang stage gedaan toen ik marketing studeerde. Toen ik mijn diploma haalde, besloot ik nog om sportmanagement bij te studeren waarna ik hier opnieuw stage deed. Vervolgens heb hier nog drie maanden als jobstudent gewerkt en uiteindelijk ben ik hier vast aangenomen in september 2019. Eerst was ik meer ondersteuning voor Yasmine, die eventverantwoordelijke was. Sinds dit jaar zijn onze functies opgesplitst en leg ik me volledig toe op matchdagen en Yasmine op events die niet op matchdagen vallen”, zegt Lowie.

Toen hij tien jaar geleden een abonnement nam bij OH Leuven, had Lowie natuurlijk nog geen idee dat hij hier ooit de matchen zou organiseren. “Goh, in het middelbaar had ik echt geen idee wat ik wilde doen in mijn leven. Maar eigenlijk nog altijd niet hoor!”, lacht Lowie. “Ik ben begonnen aan elektromechanica omdat ik in het middelbaar techniek-wetenschappen studeerde. Een richting met veel wiskunde en wetenschappen leek me dus de logische volgende stap. Maar na een half jaar besefte ik dat dat totaal niet het gebied was waarin ik wilde werken. Ik heb dan voor de rest van dat jaar wat gelanterfant en ben het academiejaar erop begonnen aan marketing, puur omdat dat een heel brede richting was. Via sportmanagement ben ik dan gerold in de functie die ik nu doe”, aldus Lowie.

“Maar ik had natuurlijk nooit verwacht hier te werken. Het is pas door stage te doen hier dat je beseft wat een hoop werk 90 minuten voetbal met zich meebrengt qua organisatie. Dat wekte bij mij wel interesse op. Het is een hectische job maar eentje die heel veel voldoening geeft,” rondt Lowie af.

NA DE MATCH

De dag nadien, 9u24

Het operations team vertrekt op een controleronde na de match. Het werd gisterenavond nog laat vooraleer dat Lowie in zijn bed lag. “4 uur, maar dat is normaal hoor. Op matchdagen ben ik wel vaker van 7 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s nachts wakker. 21 uur dus. Op hoeveel stappen we uiteindelijk geëindigd zijn? 29.872 om precies te zijn, zo ongeveer 22 kilometer. Ook dat valt al bij al nog mee. Mijn record was eens 39 km. Dat zijn ongeveer 51.500 stappen. Er zijn, zoals ik al had voorspeld, geen echte problemen geweest gisteren. Of dat aan onze goede voorbereiding ligt? Misschien”, lacht Lowie terwijl hij zich uitrekt en aan zijn tour rond het stadion begint.

Koop je abonnement