Club

Verslag open supportersvergadering

Woensdagavond vond in het King Power at Den Dreef stadion een open supportersvergadering plaats. Deze bijeenkomst kwam er omdat de club merkte dat er vanuit de supporters vraag was om samen te komen en te bespreken.

In februari van dit jaar vond al een gelijkaardig overleg plaats. Daar werd ook afgesproken om meerder keren per jaar een dergelijke vergadering te organiseren. Oorspronkelijk zou deze meeting op 12 september plaatsgevonden hebben, na het afsluiten van de zomermercato, maar om in te spelen op de vele vragen en bezorgdheden van de supporters werd beslist de meeting naar voor te schuiven.

Er waren een 150-tal supporters aanwezig en vanuit de club tekenden CEO Peter Willems, coach Marc Brys, Head of football Ariël Jacobs, academy manager Henk Mariman en spelers Mathieu Maertens en Siebe Schrijvers present. Ook de andere leden van het sportief team, U23 coach Eddy Vanhemel, vrouwencoach Jimmy Coenraets en Head of Health & Performance Steven Probst waren aanwezig.

Er werd gedurende 2,5 uur op een respectvolle en correcte manier met elkaar gesproken. De supporters stelden veel vragen. In samenwerking met supportersfederatie O-Hasj-El werd er een verslag opgesteld van de avond voor de supporters die er gisteren niet konden bijzijn. Maandelijks zitten de officiële supportersclubs van OH Leuven, de supportersfederatie O-Hasj-El en de club samen. De verslagen van deze vergaderingen kan u hier nalezen. Hieronder kan u het verslag van woensdag nalezen.

Wat zijn de doelstellingen van onze club voor dit seizoen en op korte termijn? Wat zijn de doelstellingen van onze sponsor/eigenaar? En wat zijn de doelstellingen voor de eigenaar van onze commerciële CVBA?

Antwoorden Peter Willems:

Langetermijnvisie en doelstellingen op sportief gebied:

 • De bedoeling om de top-6 te kietelen met de A-ploeg van de mannen en de Groepsfase Champions League te behalen bij de vrouwen
 • Sportieve ambities behalen met zoveel mogelijk eigen opgeleide spelers
 • Spelers afleveren die aan Leicester City verkocht kunnen worden

Budget:

 • Het budget moet op orde komen, we moeten zorgen dat we minder verliezen maken.
 • We investeren heel fel in onze Banqup Academy

Community:

Onze eigenaar vindt de band met de fans heel erg belangrijk. Vorig seizoen was een topseizoen met ongekende sfeer aan Den Dreef. Daarnaast willen we als voetbal ook iets teruggeven aan de community, aan de maatschappij van Leuven & Oud-Heverlee.

Niet alle eigenaars van voetbalclubs zijn met deze drie pilaren bezig. Op het ene gebied zijn we beter bezig dan het andere

Korte termijn:

De ambitie is om dit seizoen beter te doen dan vorige seizoen. De concrete ambitie voor dit seizoen zal bijgesteld worden na afloop van de zomer mercato.

King Power heeft absoluut niet de bedoeling om ‘geld terug te nemen’. Heel veel geld van uitgaande transfers wordt opnieuw geïnvesteerd in het sportieve. Er is nog nooit zoveel geld uitgegeven aan het sportieve. Het commitment van King Power was én is groot, er is helemaal niets veranderd door het feit dat Leicester City gedegradeerd is. We proberen de verliezen te verminderen. Absoluut niet de bedoeling om geld terug te winnen. Er zit geen harde timeline vanuit King Power, we hebben de ambitie om elk jaar beter te doen.

Wat is er dit jaar gedaan om het verloren jaar uit 2022-2023 te verbeteren?

Antwoord Marc Brys: we kwamen vorig jaar 1 punt tekort voor PO2 (cfr. Penalty Eupen). Afgelopen seizoen was enkel een verloren jaar omdat we PO2 net niet gehaald hebben.

Bedankt iedereen dat dit initiatief plaatsvindt (niet evident, andere ploegen doen dit niet). “De nieuwe spelers zijn niet fit”. Hoe komt het dat spelers niet fit aankomen? Ik begrijp niet goed hoe dit kan. Waarom duurt het zolang om spelers binnen te halen? Marc Brys, zie jij het nog zitten?

Antwoord Marc Brys: Ik kan enkele de fysieke paraatheid van de nieuwe aanwinsten vaststellen. Het is aan de spelers zelf om zich professioneel te onderhouden. Boodschap is aangekomen bij de spelers en zij bereiden zich voor. Moest ik het niet meer zien zitten, zat ik hier niet meer. OH Leuven is een uniek project binnen het Belgische voetbal. Ik ben blij dat ik voor het vierde jaar op rij deel kan uitmaken van deze club. We gaan ook geen transfer niet laten doorgaan omdat een speler op korte termijn niet fit is.

Antwoord Ariël Jacobs: onze medische, paramedische & fysieke begeleiding behoort tot de top in België. Dit zeggen wij niet zelf, maar wordt beaamd door andere clubs. We proberen een topsportmentaliteit binnen de gehele club te implementeren. Spelers met een mindere fysieke paraatheid proberen we zo snel en goed mogelijk klaar te stomen. Dan is het nog geen garantie tot succes. Het onderhandelingsproces met spelers/clubs/makelaars duurt lang, het voetbalmilieu wordt des te moeilijker. Spelers komen uit meerdere clubs en spelers hebben vandaag de dag binnen elk land een makelaar. Daarnaast duiken ook nog heel veel andere mensen op wanneer het contract effectief getekend wordt. Bovendien zijn er ook heel veel transfers die afketsen.

Bedankt iedereen dat dit initiatief plaatsvindt. Vraag richting de coach en de 2 spelers (Siebe & Mathieu): wat is er foutgelopen tijdens de afgelopen 3 wedstrijden en hoe gaan we dit verbeteren?

Antwoord Marc Brys: we moeten de 3 wedstrijden apart bekijken.

 • Charleroi is snel voorgekomen en snel met 10 gevallen, waarna ze alles toe smeten . Hierdoor kwamen we in de problemen en hebben we via de circulatie geprobeerd om goals te maken. We beschikken ook over geen breekijzer en moeten het van balcirculatie hebben.
 • RWDM: Goed van start gegaan tijdens het eerste kwartier. Na het doelpunt duwden we niet meer door waardoor RWDM stelselmatig beter in het spel kwam. Ongelukkig tweede doelpunt (penalty, bal tegen Ricca z’n arm) dat het eindresultaat bepaald heeft.
 • Union: 5-1 is cijfermatig heel zwaar. Blessin zei zelf ook dat 5-1 geen referentie was voor het spel dat geleverd is geweest. We krijgen 2 ongelukkige tegengoals vanop afstand en maken nadien een mooie aansluitingstreffer. Union is een heel sterk team. We moeten proberen om alles goed te sluiten en zo in het tegenoffensief gaan, dat is minder gelukt. Van de 3 penalty’s is er slechts een halve correct. 5-1 geeft niet weer hoe het spel was.

Antwoord Mathieu Maertens:

De coach maakt een correcte analyse. Alles hangt af van details. De penalty voor RWDM was bij voorbeeld een probleem van concentratie. We zijn na een verliespartij ook gefrustreerd, maar proberen intern alles goed te analyseren en te bespreken. Op training wordt er altijd hard gewerkt, soms te hard. We proberen aan elke speler mee te geven dat we elke wedstrijd moeten vechten. Er zijn veel nieuwe spelers en ook veel spelers weggegaan. We moeten de tijd nemen om de relaties met de nieuwe spelers goed op te bouwen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit zal groeien tijdens het seizoen.

Antwoord Peter Willems op een bijvraag wat hij over de wedstrijd tegen Union vond: Ik vond de wedstrijd niet goed. Mijn bezorgdheid is dat we weinig kansen hebben kunnen creëren.

Waarom kunnen jullie niet toegeven dat het gewoon heel erg slecht was.

Antwoord Marc Brys: Het is makkelijk om achteraf te verwijzen naar de 5-1. Het verhaal van de wedstrijd was niet van die mate als de uitslag. Het hedendaagse voetbal is een ander verhaal, ook de transfers.

Ik maak me zorgen dat we tegen RWDM 2-1 achter staan en we nadien zeer weinig kansen kunnen creëren. Waarom passen we onze tactiek niet aan om tijdens de laatste 15 minuten nog een punt uit de brand te slepen.

Antwoord Marc Brys: Er zijn 5 key players vertrokken. We waren een machine en een deel van onze machine is vertrokken. Het vergt tijd om onze nieuwe spelers in te passen. Het is cruciaal om het seizoen aan te vatten met de volledige ploeg, echter is het de tendens in de voetbalwereld dat dit later in orde is en dat is voor iedereen zo. We zijn zelf ook niet gelukkig met ons laatste kwartier tegen RWDM, echter is dit voetbal en kan je geen zaken op bestelling doen. Tegen Union hadden we echter wel een heel hoge drive.

Van zodra we op voorsprong komen, trekken we terug naar achter in plaats van de tegenstander lam te leggen. Kan er niemand op de bank instructies geven? Vorige supportersvergadering zei u dat Xavier Mercier te dominant was in de kleedkamer. Doet het dan geen pijn om hen ons 3 punten af te zien pakken (cfr assist).

Antwoord Marc Brys: Uiteraard doet dat pijn. Zijn dominantie binnen de kleedkamer heeft niets te maken met z’n sportief niveau. Xavier is een goeie speler. Als speler en coaches kan je veel willen, het moet als collectief gebeuren. Dit collectieve gegeven zagen we bijvoorbeeld wel tegen Union. De mogelijkheden om te winnen in RWDM waren zeker aanwezig. Het mentale aspect speelt ook heel fel mee, de tegenstander die op voorsprong komt, durft ook veel meer aan de dag te leggen. Als achtervolgende ploeg krijg je op je beurt een negatieve boost.

Peter, voelt u zich nog voldoende gesteund door onze eigenaar / voorzitter in Thailand?

Antwoord Peter Willems: De gezangen van de fans zijn ook tot bij de eigenaar gekomen. Ik heb de afgelopen dagen enorm veel steun gekregen vanuit de board en de eigenaar. Ik heb me dus nog nooit zo gesteund gevoeld.

Marc, voelt u zich nog voldoende gesteund vanuit de club en kleedkamer?

Antwoord Marc Brys: Ik heb geen gevoel van twijfel, we werken op een spontane manier samen. We hebben ook heel veel input vanuit de spelersraad. Onze focus ligt op het binnenhalen van punten, we hopen het tij zo snel mogelijk te keren om de punten ook te pakken en het radarwerk op punt te krijgen.

Antwoord Mathieu Maertens: De spelersgroep steunt de coach volledig. We zitten regelmatig samen met de spelersraad en de coach. We bekijken met spelers en de trainers hoe we beter kunnen doen.

U zei net dat 5-1 geen correcte uitslag was. Zonder wereldgoal was het 5-0. In Charleroi hadden we buiten de penalty ook geen kansen. Hoe gaat dit opgelost worden?

Antwoord Marc Brys: We hebben er net een spits en doelman bij, en vermoedelijk komen er nog spelers bij. We missen momenteel nog power op het middenveld. We missen Mathieu, hij maakt een moeilijke periode door. We moeten zo snel mogelijk compleet geraken en goed kunnen werken.

Ik weet dat de jeugd hier ongelofelijk veel kansen krijgt en ik waardeer het werk van Henk Mariman. Wat indien Henk vertrekt (geruchten Anderlecht), wat als één van de architecten wegvalt?

Antwoord Peter Willems: Je moet niet altijd geloven wat er in de media staat. Ik heb vandaag een gesprek gehad met Henk en ik heb de board laten weten dat de geruchten niet waar zijn.

Antwoord Henk Mariman: Ik kreeg plotseling de berichten binnen, maar weet er zelf niets van. De structuur die hier is neergezet is uniek. De verbinding met de U23 en de samenwerking met het 1ste elftal is uniek. Met deze structuur kunnen we ook succes boeken. Als Academy Manager ben ik dankbaar voor de structuur waarbinnen ik kan werken.

Pierre-Yves Ngawa (B-kern) & Sofian Kiyine (A-kern). Hoe kan een contract van Malinov in de winter verlengd worden om dit nadien in de zomer in onderling overleg te verbreken?

Antwoord Peter Willems: Pierre-Yves speelt momenteel inderdaad bij de U23. We hebben als club een evolutie gemaakt. Momenteel staat Joel Schingtienne in de pikorde boven Pierre-Yves. Met Pierre-Yves hebben we afgesproken dat hij na z’n carrière binnen de club kan blijven om z’n trainerstraject te doen. Het is mogelijk dat hij nog vertrekt op uitleenbasis om bij een andere club te gaan spelen of met onze U23 speelt. De afspraak om hem bij de club te houden op de langere termijn blijft behouden.

Sofian heeft een fout gemaakt en we hebben hem een tweede kans gegeven (gekoppeld aan een hele reeks voorwaarden, die hij rigoureus uitvoert). Met z’n kwaliteiten heeft hij een plaats binnen de spelergroep van 24.

Over Kristiyan Malinov. Het gebeurt dat mensen soms een conflict hebben en moeilijk passen in een groep. De oplossing die onderling gevonden is, was het beste voor alle partijen.

De velden in Oud-Heverlee zijn niet klaar waardoor er moet uitgeweken worden naar Den Dreef & Tubize. Heeft dit een nadelige invloed?

Antwoord Peter Willems: het is inderdaad een nadeel, we hebben problemen met de velden. Het plan met veld 2 en 5 is mislukt. Eén van de velden is volgende weken wel klaar. We hebben de juiste lessen getrokken uit deze fout. Ikzelf ben hier ook niet tevreden over.

Antwoord Siebe Schrijvers: het is niet leuk, maar we hebben hier ons als spelersgroep wel over gezet. Ikzelf vind het super fijn om in het stadion te trainen. Het niveau van de trainingen lijdt echter niet over het feit dat we extern moeten uitwijken. We kijken wel uit om terug binnen onze vertrouwde omgeving te trainen.

Gaat Prévot ook kansen krijgen. Wat voor verandering gaat Brunes teweegbrengen?

Antwoord Marc Brys: Ik mag het hopen dat Prévot minuten maakt. Ik denk dat Jonatan functioneert als een echte spits (centraal blijven, goede aannames & sterk binnen de zestienmeter). Hij zou het gebrek waar we nu over praten, moeten kunnen compenseren.

Antwoord Ariël Jacobs: We hebben na afgelopen seizoen een analyse gemaakt over elke speler, ook over Cojocaru. Ik heb nadien contact gehad met z’n makelaar die niet akkoord was met deze analyse. Momenteel creëren we concurrentie tussen onze beide keepers waardoor we het niveau kunnen verhogen.

Waarom kopen we spelers aan die we nooit opstellen? Is dit geen geldverlies? Wat is de reden van het binnenhalen van ‘aanwinsten’ die nadien niet spelen? (Vb. Gamboa)

Antwoord Peter Willems: onze bedoeling is om steeds 22 volwaardige kernspelers te hebben en alle posities minstens dubbel te bezetten. Gamboa speelde op dezelfde positie als Mandela en Malinov. Hij was gehaald na de voetbreuk van Mandela om een back-up te hebben. Niet elke speler komt binnen onze squadplanning om meteen te spelen, maar om de kern te wapenen. Doublures moeten goed en inzetbaar zijn wanneer nodig, maar worden daarom niet altijd gehaald om meteen te spelen.

Ik weet dat niet alles wat in de pers is waarheid is. Maar in het tussenseizoen zou gesproken zijn met Blessing, Ferrera en Euvrard. Hoe voelt de heer Brys zich hieronder?

Antwoord Peter Willems: Net zoals we schaduwlijsten hebben voor spelers, hebben we dit ook voor de coaching staff. Het is goed huisvaderschap om steeds een lijst te hebben met trainers voor het geval er iets onverwachts gebeurt. De namen die u nu noemt, heb ik persoonlijk geen weet van. Indien we blijven geen punten halen zullen we de positie van de trainer ook moeten bekijken.

Antwoord Marc Brys: Het is een eerlijk antwoord van de CEO, dit is nu eenmaal de realiteit.

Antwoord Ariël Jacobs: Je staat als persoon binnen de club in eender welke functie machteloos over deze berichtgeving. Elke persoon heeft een makelaar die allen zeer gemakkelijk een bericht kunnen lanceren. Je kan je ook de vraag stellen wat de professionele status van de meeste van die coaches was op dat moment (ze hadden geen club). Hun makelaars willen ze op de kaart zetten.

Ik hoor geen degradatievoetbal, maar ik hoor ook geen hoge ambities. Wat is nu de realiteit?

Antwoord Ariël Jacobs: Zelfs als het goed gaat in een club wil men tegenwoordig een trainer weg. Ik neem het voorbeeld van Karel Geraerts, die zit momenteel ook zonder club terwijl iedereen dacht dat hij zeer lang bij Union zou blijven. Coaches zijn vaak heel realistisch. Clubs mikken hoger om het verhaal positiever te maken. De doelstelling moet heel duidelijk zijn om deel te nemen aan PO2. Eens in PO2 kan men verder kijken en de top binnen PO2 ambiëren.

Kan de CEO ermee leven om z’n huidige functie binnen deze club te behouden na degradatie?

Antwoord Peter Willems: Ik moet verantwoording afleggen richting de board en de eigenaar, King ower (Khun Top). Als ik van hen moet vertrekken, dan vertrek ik. In geval van degradatie zal ik mezelf inderdaad in vraag stellen.

Wat doen wij vrijdag tegen Antwerp? Wat doen wij als supporter om vrijdag te winnen?

Antwoord Peter Willems: Dat was een retorische vraag veronderstel ik

Is het engagement van King Power eindig? Staat daar een datum op? 10 jaar, 15 jaar, zo niet hoelang beschikken zij over het stadion?

Antwoord Peter Willems: Daar staat geen datum op. We moeten vertrouwen hebben in het commitment van Khun Top en King Power. Ik voel op geen enkele manier twijfel over wat we hier aan het doen zijn. Er is geen twijfel bij Khun Top, hij bekijkt de lange termijn. Met je vraag over het stadion komen we op moeilijk terrein. De situatie qua structuur is momenteel niet eenvoudig en ideaal. We hebben ook een goede samenwerking met de Stad Leuven, de leningen vormen daardoor ook geen probleem. De relatie met Paul Van Der Schueren  en Albert Van Vlasselaer is momenteel oké, maar de structuur is niet optimaal. We hebben alles op papier gezet wat moet gebeuren om alles over te nemen en naar King Power gestuurd, maar de eigenaar vindt het aanpassen van de structuur momenteel geen prioriteit.

Hebben jullie ook het gevoel dat wanneer het misloopt jullie (de spelers) je hoofden laten hangen?

Antwoord Siebe Schrijvers: We zijn goed gestart tegen RWDM, na het doelpunt liep het moeilijker. Mijn eigen evaluatie is dat we makkelijke ballen verloren waardoor er snel twijfel kwam. We hebben momenteel ook een jonge groep. De ervaren spelers en coach proberen dit recht te trekken. Elke speler vereist ook een andere aanpak (vb. positief coachen of roepen). We krijgen zeer goede videoanalyses tijdens de rust. Indien het spel even stilligt proberen we zo goed mogelijk bij te sturen (vb. langs de lijn bij de coach). Tijdens de laatste matchen is het inderdaad minder gelukt om bij te sturen. Het is niet enkel aan de coach om bij te sturen, maar ook aan de meer ervaren spelers. Ik ga zelf regelmatig naar de bank om te overleggen.

Antwoord Marc Brys: Het is goed uitgelegd door Siebe. Het is makkelijk om veel gebaren te maken bij een 5-1 voorsprong dan wanneer je 5-1 achter staat. Het is ook belangrijk om na de match aan damage control te doen om zo vooruit te kijken naar de volgende wedstrijden.

Ik wil de spelers & coach bedanken om na Union tot bij ons te komen. Moeten wij ons vandaag nog zorgen maken over Propere Handen?

Antwoord Peter Willems: Neen. Voor wat ik weet is dit volledig afgehandeld. De mensen die er destijds bij betrokken waren, hebben een regeling getroffen met het gerecht en zijn bijgevolg juridisch onschuldig. We hebben een structuur van een CVBA en VZW (CEO Paul VDS). We hebben zelf niets te zeggen over de VZW. Ik kan zelf niets aan de structuur veranderen. Ik heb laten onderzoeken wat we moeten doen als we alles willen overnemen.

Ik stel vast dat sinds u hier bent we over hele mooie sportieve budgetten beschikken. Geld dat ploegen als Westerlo, Cercle, Sint-Truiden en KVM niet hebben, maar er wel in slagen om af en toe PO’s te halen terwijl wij het moeten stellen met een 10de  of 11de plaats en korte bekercampagnes. Krijgt u spelers die u niet vraagt of zijn het spelers die niet binnen uw tactiek passen?

Antwoord Marc Brys: Ik denk dat wij een modaal budget hebben binnen de Pro League, het is wat het is. Met het materiaal dat ter beschikking gesteld wordt, trachten we zo goed mogelijk te werken. Er zijn heel veel inkomsten uit de verkoop van spelers gegenereerd in de loop van de laatste 3 jaren. Mijn prioriteit ligt op de kwaliteiten van de spelers, niet zozeer over wat hij kost.

Er wordt een targetlist opgesteld voor de posities die vrijkomen. Hoe komt het dat sommige spelers die wij als club willen toch niet geloven in het project dat er vandaag de dag staat. Binnen de Academy lijkt dit wel te lukken (cfr. binnenhalen van enkele mooie namen bij de jeugd). Wat is het verhaal dat we met OH Leuven brengen richting een speler?

Antwoord Peter Willems: We vertrekken steeds vanuit onze ambitie en de link die we met Leicester City hebben. Vandaag de dag ligt de focus binnen het mannenvoetbal echter meer op het geld dan wel het verhaal. We kunnen momenteel budgettair ook niet concurreren met grotere competities zoals de Seria A en Ligue 1. Ons stappenplan is en was: promoveren (1B naar 1A), opkuisen (de kern met overtollige spelers opkuisen), stabiliseren (minder huurspelers, meer eigen spelers) en versterken (binnenhalen targets).

Ik heb een vraag over Kento Misao. Ik hoor dat er administratieve problemen zijn. Heeft de makelaar ons dan niet in de luren gelegd?

Antwoord Peter Willems: Kento is  eigenlijk als illegaal (om te werken) naar hier gekomen. Hij heeft in Portugal zonder verblijfsvergunning kunnen spelen, hetgeen in België niet mogelijk is. We moeten de fout uit Portugal zelf eerst rechtzetten alvorens hij bij ons kan spelen. We werken hier heel hard aan, ook de burgemeester en stadsdiensten helpen ons hierbij. We hebben een dossier opgemaakt waarbij hij naar Tokyo moet vliegen en z’n papieren eerst moet gaan afhalen. Zowel de makelaar als de Portugese ploeg zijn nog niet betaald. We proberen het zo snel mogelijk op te lossen. Met Nathan Opoku hadden we een soortgelijke situatie.

Waarom werd er niet sneller dezelfde oplossing als Opoku gehanteerd?

Antwoord Peter Willems: We hebben voor Kento eerst een andere weg gevolgd, op advies van de instanties, maar dat bleek niet de juiste. Vandaag is de beslissing richting het heen en weer vliegen richting Tokyo gevallen. We volgen daar het advies van de specialisten op de verschillende ministeries.

Worden jullie niet gek van vb. een Raphael Holzhauser die op het veld staat te klooien?

Antwoord Siebe Schrijvers: Rapha moet ook naar zichzelf kijken wat er beter kan. We kijken als spelers ook steeds naar onszelf. Rapha haalt op training een enorm hoog niveau. Ik ga zeker en vast geen slecht woord zeggen over een medemaat. Hij weet zelf ook dat het tijdens de wedstrijd beter moet. Wanneer er op training niet gelopen wordt, roepen we ook op elkaar. We moedigen elkaar aan om het beter te doen.

Heeft de club vandaag de dag met juridische problemen te maken. Voorbeeld BBI in Licentie?

Antwoord Peter Willems: Elke voetbalclub wordt momenteel bijna behandeld als een crimineel door de BBI. Dit is een uitloper van de zaak Propere Handen en Operatie Zero. Er zijn 2 luiken aan het dossier (1) witwas vanuit Cyprus en (2) luik in propere handen binnen het fiscale gegeven. Het onderzoek dat momenteel nog loopt, heeft niets met de CVBA  te maken. Waar we wel last van hebben, zijn de strikte controles van de BBI. Een voetbalclub gaat sowieso gecontroleerd worden door de BBI in plaats van een belastinginspecteur zoals de meeste andere bedrijven. In het kader van operatie propere handen loopt er enkel een onderzoek richting de VZW, niet naar de CVBA. Zoals ik het nu begrijp is het enkel de vraag hoeveel er door de VZW terugbetaald moet worden indien ze het geschil verliezen. Indien er vandaag de dag een probleem zou zijn, zouden we geen licentie krijgen voor mannen/dames/jeugd/Europees. We hebben alle licenties verkregen. Dit mag ook op deze manier in het verslag opgenomen worden.

Ik weet dat er vorig jaar om het ontslag van Brys is gevraagd vanuit de  spelersgroep. Indien er zo’n zaken gebeuren, dient dit uitgeklaard te worden. Er worden ambities uitgesproken die geen steek houden. We hebben 1 op 9. Het seizoen begint in kuli, niet op 6 september bij het afsluiten van de mercato. Momenteel verdient de club onze steun niet. Wij zullen reageren op de resultaten.

Antwoord Peter Willems: Vorig seizoen is er geen enkele speler tot bij mij geweest om het ontslag van de coach te vragen, dit mag ook zo in het verslag opgenomen worden. Ik denk dat Mathieu alleen maar kan bevestigen dat hij nooit tot bij mij is gekomen om het ontslag van de coach te vragen.

Antwoord Mathieu Maertens: Ik kan alleen maar bevestigen wat Peter zegt. Er is niet over het ontslag van Marc Brys gepraat binnen de spelersgroep. We zitten regelmatig samen en overleggen ook met de coach over allerhande punten.

Bemerkingen vanuit de zaal: We mogen als supporter nooit opgeven, pas dan geraakt een club echt in de problemen. We zijn vandaag de dag gewoon bezorgd. Wat gaan we anders doen dan vorig jaar, 2 jaar geleden, 3 jaar geleden? Het is allemaal een good news show. Durf eens open te communiceren wat er (niet) goed loopt. De vraag van de spelers voor het ontslag van Brys wordt nogmaals aangebracht. Nu hebben we 1 op 9, maar dat wordt 1 op 12 en dan naar Eupen. Het rommelt in de club. Het bestuur heeft gefaald waardoor de supporter dreigt met acties. Hij stelt dat het bestuur de steun van de supporters niet verdient.

Wat gaan we in de toekomst doen om jeugdspelers te overtuigen om toch nog voor ons te kiezen? (We zien dat in onze regio de concurrentie kan komen van clubs in opmars zoals Westerlo & Union)

Antwoord Peter Willems: Onze jeugdwerking loopt heel erg goed, daar ga ik geen enkel slecht woord over accepteren. We zijn de top binnen het Belgische jeugdvoetbal. Met de samenwerkingen binnen de club (verdienste Henk, Eddy & Marc) hebben we een zeer mooi pathway kunnen uitrollen. We geven momenteel bijvoorbeeld aan Richie de kans om Louis te vervangen. Ook Joël maakt dit seizoen de overstap richting de 1ste ploeg. Binnen de jeugd speelt het verhaal van de club wél een heel grote rol (vs. geld bij de A-kern). Enkele jaren geleden hadden we een zeer goede lichting met Jo-Toon-Arthur, allemaal zeer goede spelers en talenten, maar net te licht voor de eerste ploeg. Het niveau van de jeugdspelers vandaag de dag ligt enorm hoog, ze sluiten makkelijker aan bij de A-kern. Het geeft voldoening om spelers op het hoogste niveau te zien spelen (vb. Mandela). De successen van Mandela, Louis en Richie tonen aan dat we een zeer goede opleiding aanbieden. We kunnen dan ook fier zijn dat ze bij ons die opleiding kregen en hebben sterke verhalen waarmee we naar ouders van potentiële jeugdspelers kunnen gaan.

Waar willen we naartoe met de eerste ploeg?

Antwoord Peter Willems: Door af en toe spelers duur te verkopen (jeugdwerking) gaan we stappen kunnen zetten. Dit is een én-én-verhaal (de jeugdwerking versterkt de club en eerste ploeg). We gaan eind volgende week nog nooit zoveel geld uitgegeven hebben tijdens één seizoen, dit geld komt grotendeels uit de inkomsten van uitgaande transfers.

Waarom verkopen we spelers onder hun marktwaarde?

Antwoord Peter Willems: Casper De Norre heeft op TM een waarde van 2 miljoen euro, maar is voor meer verkocht; Voor Mandela hebben we in januari het anker op 10 miljoen gezet en we zijn er qua transfersom heel erg dichtbij in de buurt gekomen.  Elke speler wordt goedgekeurd door Khun Top. De spelers gaan door een heel proces van scouting, screening. Nadien maken we een hele presentatie op richting Khun Top. Binnen de 1 à 3 dagen krijgen we feedback. Zolang ik hier ben is er nog maar één speler afgekeurd. De speler had een hele zware blessure en Khun Top geloofde niet dat dit ooit goed zou komen (speler speelt nu bij Lausanne Sport).

Antwoord Ariël Jacobs: We mogen in 2023 niet meer dromen van clubspelers of ploegspelers. Spelers die hun engagement naleven tot het einde van hun contract zijn al heel erg mooi. Ten tweede is weten één zaak, je ernaar plooien is een andere zaak. Je leidt op, je geeft speelkansen en je verkoopt door richting grotere, kapitaalkrachtigere clubs.

Ik heb op 20 maart de eerste keer met de makelaar van Louis Patris gesproken. Volgens hem was Leuven een formidabele club voor Louis. Hij heeft enorm veel kansen gekregen en heeft de mogelijkheid om nog veel te leren. Tijdens een volgende gesprek tussen de makelaar en Ariël tijdens het EK geeft de makelaar aan dat hij Louis niet meer kan bedwingen. Nadien zegt Louis dat hij niet naar Anderlecht, maar naar Augsburg wilt, want dat is meer zijn type voetbal. Situatie toont aan hoe onvoorspelbaar het is. We verliezen met Louis, Casper en Mandela 3 Belgen. Spelers die een grote opleiding hebben gekregen binnen de club en Casper die Leuven als vangnet heeft kunnen gebruiken. Verleden telt op dat ogenblik niet voor de spelers.

Wat als King Power z’n engagement niet gaat verlengen? Wat dan? Komen de vroegere bestuurders dan terug?

Antwoord Peter Willems: De vroegere bestuurders hebben geen mogelijkheden om de club ooit nog zomaar over te nemen. Het verhaal van het engagement van 10 jaar is niet waar. Ik heb vertrouwen in King Power, ik heb geen enkel signaal of indicatie dat het anders zou zijn.  Ik zie geen enkele reden waarom Khun Top zou stoppen. Er is geen 10-jarige of andere beperking in zijn engagement. Khun Top en King Power zijn eigenaar van de club en zijn hier voor de lange termijn.

In het begin kondigde u aan dat er nieuwe spelers zouden bijkomen. Zonder namen te noemen, kan u zeggen op welke posities?

Antwoord Peter Willems: indien alles goed verloopt zouden we nog een keeper halen. Daarnaast zouden we op het middenveld/flanken ook nog iets bijhalen. Daarnaast zouden we ook nog een Thaise speler binnenhalen, maar die moet nog aanpassen aan het niveau in België en moet nog rijpen. De beste Thaise speler die we tot nu toe gezien hebben.

Een vraag voor Ariël Jacobs, wat is uw huidige functie binnen de club? Ik hoor dat u ook betrokken bent bij de transfers?

Antwoord Ariël Jacobs: indien ik enkel zou moeten meewerken aan transfers had ik me niet geëngageerd binnen de club. Ik wil eerlijk zijn met mezelf en OH Leuven: door naar OH Leuven te komen wist ik dat ik mijn eigen agenda niet meer ging bepalen. Op een meeting om 8u wordt mijn aanwezigheid verwacht. Ik schaam me over m’n voorstel richting Peter Willems om aan 60% te komen werken. Binnen de club wordt 120 of zelfs 140% gewerkt. Bij OH Leuven heb ik nooit de indruk van een lege doos te zijn gekregen.

 • Ik wil meehelpen een clubcultuur, clubfilosofie te creëren en bewaken.
 • Het vastleggen van een manier van coachen.
 • Ambitie en doelstellingen van de verschillende teams vastleggen
 • Het actief volgen van de performance teams
 • De link leggen tussen U18 én U23
 • Werken binnen het scoutingsproces (uitschrijven van profielen, vertalen van data, videoscouting, live scouting, de spelers ontmoeten, keuren of afkeuren
 • Vergaderen met onder meer U23, U18, U16 en goalkeeper coaches
 • Samenstellen van coaches en staffs (A-kern, U23, U21, U18)
 • Opvolgen van de potentials & hoe hen betrekken binnen hun eigen plannen (Your OHL)
 • Steunen van Henk en Steven (Probst)
 • Volgen van alle wedstrijden van de verschillende categorieën
 • Ik zou graag ook nog de trainingen volgen, maar daar kom ik tot tijdsgesprek niet toe

Hoe gaat het met je gezondheid, Mathieu?

Antwoord Mathieu Maertens: een maand geleden kreeg ik Corona. Ik heb een bijwerking op m’n oogzenuw gekregen. Ik heb soms dubbelzicht of zie wazig. Dit kan 6 weken duren, ik zit momenteel aan week 4, maar het kan langer duren. Het is zeer frustrerend, het moet vanzelf over gaan omdat het tijd nodig heeft zeggen de specialisten. Ik heb heel wat testen ondergaan.

Spelers & CEO: hebben jullie een prestatiegericht contract?

Antwoord Peter Willems: een klein aantal spelers heeft 1 of 2 bonussen in hun contract. We werken met een collectief systeem waarbij de spelers kunnen kiezen hoe ze de bonuspot kunnen besteden. Ze krijgen die voor het kwalificeren van rondes in de beker of voor het bereiken van de play-offs bijvoorbeeld. Ze kunnen ook kiezen om een deel van de bonuspot te bestemmen aan kinés, keukenstaff, etc.

Moeten we niet naar een meer prestatiegericht contract?

Antwoord Peter Willems: We geloven heel erg in dit collectieve systeem. Ik geloof niet dat onze spelers beter zouden spelen door een beter bonussysteem.

Is deze selectie van onze vrouwenwerking seizoen 2023-2024 wel klaar om Champions League te spelen?

Antwoord Peter Willems: We willen nog steeds Champions League spelen. Binnen de damesploeg constateerden we dat er soms een gebrek was om hard te willen werken. Door buitenlandse spelers en Julie Biesmans aan te trekken, willen we dit verbeteren. We hebben nu iets op poten gezet dat we denken dat het zal werken.

Waarom zijn er geen specifieke vrouwen abonnementen meer?

Antwoord Peter Willems: Vorig jaar waren het aantal specifieke vrouwen abonnementen te laag om dit ook dit seizoen te implementeren. Maar als er mensen zijn die we kunnen helpen, dan luisteren we graag.  We willen alle fans die ideeën hebben de kans geven

Kunnen we de informatie uit de supportersvergaderingen niet breder delen?

Antwoord Peter Willems: We gaan er alles aan doen om alle info bij zoveel mogelijk fans te brengen. We zullen samen met de supportersfederatie bekijken hoe we de snelheid tussen vergadering & verslag kunnen verbeteren. Van elke vergadering wordt ook een verslag gemaakt dat terug te vinden is op onze website.µ

Peter Willems sluit de vergadering af en dankt iedereen voor de aanwezigheid en de constructieve en respectvolle avond.

Koop je abonnement