Club

Verslag ’90 minuten in de kleedkamer’

OH Leuven gaat verder in dialoog met zijn supporters. Naast de maandelijkse overlegvergaderingen tussen de club en de supportersclubs vond op donderdag 24 februari de eerste sessie van ’90 minuten in de kleedkamer’ plaats.

Met dit initiatief willen we met 12 supporters in dialoog gaan in de kleedkamer van het King Power at Den Dreef Stadion over verschillende onderwerpen. Gedurende 45 minuten bespraken we 2 vooraf aangekondigde thema’s. Dat waren deze keer de clubwerking en de communicatie van de club. Lees hieronder het verslag van de eerste sessie.

De tweede sessie vindt plaats op donderdag 31 maart om 18u in de kleedkamer van het King Power at Den Dreef Stadion. Via een creatieve workshop willen we ideeën en meningen verzamelen over de nieuwe merk positionering van de club. We vinden het belangrijk dat de nieuwe positionering door alle geledingen van de club gedragen wordt. Heb je zin om hieraan deel te nemen, schrijf je dan HIER in.

Verslag:

Eerste helft: clubwerking

Inleiding door de club

King Power zit binnenkort 5 jaar bij de club, Peter Willems 3 jaar. 3 jaar geleden stond OH Leuven helemaal laatste in het klassement in 1B. Nu hebben we een heel duidelijk plan uitgestippeld over onze sportieve toekomst. We willen op een duurzame manier een structurele top 6 club worden. Onze damesploeg moet elk seizoen kwalificatie voor de Champions League ambiëren. En stapsgewijs zelfs de groepsfase van het kampioenenbal. Daarnaast hebben we nog een derde ambitie: we willen op termijn ook spelers naar Leicester laten doorstromen. We hebben nog wat stappen te zetten om deze stap te verkleinen.

Op financieel vlak moeten we de grote verliezen doen dalen. We hebben ook hier een plan voor uitgewerkt. De commerciële inkomsten moeten stijgen, maar dit is nu al het geval. Volgend seizoen spelen we, hopelijk, een echt seizoen zonder corona in 1A. Dit zal ons sowieso ook al een stap in de goede richting brengen. We willen de jaarlijkse bijdrage van King Power naar beneden brengen. Maar de steun van King Power is er. En die zal er ook blijven, op een correcte en duurzame manier. De licentie voor volgend jaar is ook nagenoeg binnen, inclusief een bankgarantie van King Power. Het financiële luik is dus voor volgend seizoen ook al in orde. We kregen een positief advies van de licentiemanager.

Maar het budget gaat pas echt in orde komen als we ook eigen opgeleide spelers kunnen verkopen. We zetten nu heel hard in op onze jeugdwerking. 3 jaar geleden hadden we geen internationals bij onze jeugd, nu worden er ongeveer 16 spelers opgeroepen. We hebben veel middelen in de jeugd gestoken, want de kwaliteit moest omhoog. En je voelt dat dit aan het komen is. In het plan staat duidelijk gedefinieerd hoeveel jeugdspelers er op termijn in de A-ploeg moeten zitten. Ten slotte zijn ook de fans en de community een heel belangrijke pilaar. We willen samen met hen de waarden van King Power overbrengen.

Vraag 1: Is de liefde tussen Leicester en OH Leuven bekoeld?

OH Leuven: Er zijn enkele spelers van Leicester gekomen, maar zij waren niet altijd een meerwaarde voor ons. Maar sinds december zijn we al 2 keer in Leicester geweest, met de bedoeling om de samenwerking opnieuw aan te zwengelen. Voor het vrouwenvoetbal zijn we daar al goed mee bezig. De U15 gaan ook naar Leicester om ter plekke te trainen. De samenwerking heeft zichtbaar misschien op een iets lager pitje gestaan en dat kwam voornamelijk door corona. Het vertrouwen is eigenlijk gegroeid. De samenwerking gaat uitbreiden op korte en lange termijn.

Vraag 2: Door de coronapandemie heeft King Power zware klappen gekregen. Is er nog wel genoeg budget voor OH Leuven?

OH Leuven: Ze hebben inderdaad klappen gekregen en op dit moment gaan we dan ook geen dure dingen doen, zoals grote infrastructuurprojecten. Maar op het sportieve vlak is dit niet het geval. Dat we niemand gaan halen zijn in de winter heeft niets met geld te maken. De basis staat er, daar moeten we ons even op focussen. Nu is het tijd om sportieve resultaten neer te zetten. Elk seizoen moet beter, maar stap per stap. Geen stappen overslaan. We hebben realistische ambities en dat is volgend seizoen beter doen met een kwalitatievere ploeg.

Vraag 3: Worden er spelers binnengehaald via data scouting?

OH Leuven: Elk seizoen maken we profielen op van spelers die we nodig hebben. Vervolgens gaan die profielen inderdaad naar de data scouting en zij gaan daarmee aan de slag. Zij stellen dan een lijst op met X aantal interessante spelers waarmee we verder gaan. Dit gaat voorlopig nog niet altijd op deze manier, maar daar willen we wel naar toe.

Vraag 4: Vanwaar de harde zelfkritiek na het missen van een spits in de wintermercato?

OH Leuven: Omdat we inderdaad wel nog een extra spits hadden kunnen gebruiken. Uiteraard zijn we blij met de evolutie van Kaba en de manier waarop hij is teruggekeerd van de Afrika Cup. Ook Kuharevych kwam daarna terug uit blessure, dus is het inderdaad goed gekomen.

Vraag 5: Hoe krijgen we het King Power at Den Dreef Stadion meer gevuld?

OH Leuven: Wij zijn hier hard aan het werken. We hebben een fan plan 2022 – 2026 opgesteld om zo meer fans te kunnen aantrekken. Mede gestaafd op data. Wie is onze volgende fan? Waarom komt die naar het stadion en hoe kunnen we nog meer van dit type fans vinden om ook te aan te werven. Deze toekomstige fans moeten we nu al proberen bereiken door regioclubs (we hebben er al 42 ondertussen) aan ons te binden, scholen aan te spreken, jeugdbewegingen uit te nodigen, enzovoort. Het is een bouwproces. Steen per steen.

Makkelijk wordt het niet. Wedstrijden winnen, brengt ook meer mensen naar het stadion. Als het goed draait, zit er veel meer volk in de tribunes dan wanneer de resultaten tegenvallen. Dat is een proces waar we aan moeten werken. Er zit nog groei op per seizoen dat we in de hoogste afdeling blijven spelen. We zien mondjesmaat de zaken die we doen renderen, maar jammer genoeg wordt dit alles beïnvloed door het sportieve. 

Tweede helft: Communicatie van de club

Inleiding door de club

We horen regelmatig commentaar en gerommel bij de supporters over de communicatie van de club. Daarom dat we dit topic aanhalen. Wat vinden jullie dat we niet goed doen, wat vinden jullie dat we wel goed doen. Wat missen jullie? Wat willen jullie zien? En wat juist niet?

Topic 1: de jeugd

Supporters: Er is heel weinig informatie over de jeugd terug te vinden. Er wordt wel een verslag gemaakt over de beloften, maar nooit een elftal vrijgegeven. Over de andere jeugdploegen is er helemaal niets terug te vinden. Het kan nochtans een tool zijn om aan soft marketing te doen. Om mensen meer te betrekken bij de OH Leuven familie. Onderhoud de betrokkenheid met de supporters door over de jeugd te communiceren. Moet zelfs niets professioneel zijn, maar brengt wel een draagvlak met zich mee.

Antwoord OH Leuven: Er zijn 700 jeugdspelers aangesloten bij onze club, dit is een grote massa aan spelertjes en ploegen. Tot een bepaald niveau wordt er ook gespeeld zonder klassementen omdat de focus op ontwikkelen zit. We bekijken hoe we dit gedeelte beter kunnen brengen. De huidige website is hier geen hulp, maar er komt een nieuw webplatform dat hier ook mogelijk soelaas kan bieden.

Topic: 2: Communicatie over A-ploeg

Supporters: Ik mis de persconferentie 20 minuten na de wedstrijd. We brengen onze spelers veel te weinig, zowel in de week als na de wedstrijden. Ook de minder bekende spelers wat meer in de picture plaatsen zodat we hen beter leren kennen. Bijvoorbeeld een biografie brengen over alle spelers. Of spelers vragen achter hun favoriete plaatsen in Leuven. Dat werkt, dat interesseert de supporters. Over het algemeen mag de basisinformatie over het sportieve meer zijn. Ook de manier waarop we een verloren wedstrijd aangeven is nogal droog. Ook dan willen we een verklaring van de spelers en de coach. Eventueel een maandelijkse nieuwsbrief met info over mannen, vrouwen en de jeugd.

Antwoord OH Leuven: We nemen deze suggestie mee.

Topic 3: Regelgeving rond sfeeracties

Supporters: Er zijn geen duidelijke regels over het gebruik van drums en megafoons tijdens de wedstrijd. Vooral tijdens uitwedstrijden is hier amper tot geen communicatie over. Ook zouden we meer spandoeken en tifo’s willen maken om sfeer te creëren. Eventueel ook toevoegen van een vuurmachine of rookmachine na het scoren van een doelpunt zoals bij enkele andere clubs? Is sowieso een meerwaarde, als het gecontroleerd kan gebeuren. Anders een stroboscoop als goed alternatief?

Antwoord OH Leuven: In elk stadion is het reglement van inwendige orde van toepassing. Elke club heeft de mogelijkheid hier in 1 artikel specifieke zaken te zetten die enkel voor het stadion van toepassing zijn. We bekijken of we dit van de bezochte club kunnen bekomen en delen met de ticketinfo. De suggestie over een rookmachine nemen we mee.

Topic 4: Ticketing acties

Supporters: De 1+1 actie is een leuke actie, maar jammer kan ik nooit iemand meepakken, want T4 is helemaal volzet. Misschien een app ontwikkelen of gebruiken om lege plaatsen te vullen?

Supporter OH Leuven: Ik heb twee familieabonnementen, maar mijn kinderen komen niet altijd mee. Ik zou dus soms die twee tickets willen vervangen door anderen, mits bijbetalen, maar dit is niet mogelijk. Toch een gemiste kans?

Antwoord OH Leuven: we nemen beide suggesties mee in de acties en de app die er ook aankomt. De Pro League stapt over naar een nieuw ticketingsysteem vanaf volgend seizoen. Hopelijk kan er hier ook een functie ontwikkeld worden voor abonnees die een wedstrijd niet kunnen bijwonen.

Topic 5: Website

Supporters: Het is moeilijk om jullie te bereiken. Contactgegevens zijn moeilijk vindbaar op de website. Net als de FAQ’s. Misschien een simpele chatbox toevoegen op de website. Ook de zoekfunctie werkt niet goed.

Antwoord OH Leuven: We bekijken of we snel enkele aanpassingen kunnen doen. Chatbox zal bekeken worden naar de nieuwe website.

Topic 6: Blog voorzitter

Supporters: We vinden de blog van onze voorzitter altijd heel interessant, maar hij komt niet honderd procent echt over, eerder onnatuurlijk. Het voelt heel gestuurd. Altijd dezelfde opbouw. Er mag meer gevoel in, minder formeel. Eventueel een videoboodschap? Is persoonlijker dan een brief.

Antwoord OH Leuven: we geven deze feedback door aan onze voorzitter.

Topic 7: Open trainingen

Supporters: De trainingen moeten opnieuw toegankelijk gemaakt worden voor supporters. Een 15tal trouwe supporters worden telkens weggejaagd bij de trainingen. Onbegrijpelijk en contraproductief. Uiteraard begrijpen we dat dit op donderdag en vrijdag niet kan als er op tactiek wordt getraind. Maar de rest van de dagen?

Antwoord OH Leuven: De maandag en dinsdagtrainingen zijn open voor de fans. Vanaf woensdag wordt er tactisch en op stilstaande fasen getraind.

Wil je ook aanwezig zijn op de tweede editie van ’90 minuten in de kleedkamer’? Schrijf je HIER in.

Koop je abonnement