fbpx
Women

UEFA Women’s Champions League

Sinds het seizoen 2021-22 zit de UEFA Women’s Champions League in een nieuw format. De kwalificatie voor de groepsfase van de competitie is opgedeeld in twee: een Champions Path en een League Path. Zo zouden er minstens 10 verschillende landen bij de laatste 16 moeten raken. In elk pad zijn er twee rondes voor de groepsfase. Het Champions Path bestaat uit 44 kampioenen uit de landen gerangschikt op plaats 7-50. Het League Path bestaat uit de 10 tweedes van de landen gerangschikt op plaats 7-16 en 6 derders van de landen gerangschikt op plaats 1-6. De kampioenen van de eerste drie toplanden zijn automatisch geplaatst voor de groepsfase.

De eerste ronde wordt gespeeld in de vorm van een mini-tornooi. Het mini-tornooi bestaat uit vier teams die opgedeeld worden in twee halve finales, gevolgd door een derde-plaats wedstrijd en een finale. De winnaar van het tornooi stoot door naar de tweede ronde.

De tweede ronde is de vervanger van de 16e finales. Voorgekwalificeerde teams spelen tegen tegen de winnaars van de eerste ronde om uit te maken wie doorstoot naar de groepsfase. Er worden twee wedstrijden gespeeld, een uit- en een thuiswedstrijd.

In de groepsfase, bestaande uit de competitiewinnaars van de grote competities en de gekwalificeerde teams via de voorrondes, worden de laatste 16 teams onderverdeeld in 4 groepen. Elk team ontmoet elkaar tijdens een uit- en een thuiswedstrijd. De eerste twee van elke reeks stoten door naar de knock-outronde.

De knock-outronde bestaat uit een kwartfinale en halve finale, gespeeld over twee wedstrijden, en finale. In 2022-23 zal de finale van de UEFA Women’s Champions League gespeeld worden in het Philips Stadion, de thuisbasis van PSV Eindhoven.

 

Koop je abonnement