A-Team

Terugblik met coach Marc Brys op 2022

OH Leuven sloot 2022 af met een felbevochten en verdiend punt op Club Brugge. Zo eindigt het jaar waarin OH Leuven zijn twintigste verjaardag mocht vieren op een achtste plaats in het klassement.

Coach, hoe blik jij terug op 2022?

De tweede periode van vorig seizoen hebben we proberen standhouden, met vallen en opstaan. Zo wonnen we na een goede wedstrijd voor het eerst in eigen huis van KRC Genk, maar verloren we ook te veel onnodige punten. Uiteindelijk eindigden we, net als ons eerste jaar in de Jupiler Pro League, op de elfde plaats in het klassement. Maar daar werd wel de aanzet gegeven om dit seizoen ambitieus te mogen zijn.

En ik denk dat we dit seizoen een goed parcours aan het afleggen zijn. Met goed en verrassend voetbal. We speelden goede wedstrijden, maar uiteraard ook mindere. We hebben vaak ook niet gekregen wat we verdienden. De periode waar we de minste punten pakten, speelden we misschien wel ons beste voetbal. Maar in voetbal draait het om punten pakken. Daarom deed het punt op Brugge, diep in de blessuretijd, ons veel deugd.

Wat was voor jou de mooiste overwinning?

Elke wedstrijd heeft zijn eigen scenario, maar er zijn wel enkele wedstrijden die eruit springen. De 1-3-overwinning op Standard bijvoorbeeld. In een heksenketel hebben we goed in de omschakeling gespeeld, mooie doelpunten gescoord en uiteindelijk ook kunnen standhouden. De wedstrijd op Zulte Waregem, de tweede helft dan toch, was door het scoreverloop ook heel spectaculair. Ook de wedstrijd op RSC Anderlecht is me bijgebleven. We hebben die partij niet gewonnen, maar het was echt een referentiewedstrijd qua spelniveau en dynamiek. En we scoren er ook twee hele mooie doelpunten.

En het moeilijkste moment van afgelopen jaar?

Zonder twijfel de wedstrijd op Eupen. We zaten met negen zieken in onze groep. Verschillende jongens konden niet meerijden met de bus omdat ze voortdurend moesten overgeven. Het was echt een zware wedstrijd en een heel moeilijk moment om je groep zo te zien leeglopen. Er was geen power meer, geen jus. Dat moment ga ik niet snel vergeten. Het vertrek van Issame? We hebben zo lang en zo goed samengewerkt. We hebben lief en leed gedeeld, maar juist daarom ben ik zo fier en trots. Hij was klaar om die stap te zetten. Het is dus vooral een goed verhaal, geen moeilijk.

OH Leuven is een club in volle groei. Welke stappen werden er dit jaar gezet?

De club heeft in elk departement stappen gezet. Zowel sportief als extra-sportief. De infrastructuur in de Banqup Campus in Oud-Heverlee en de omstandigheden om te trainen zijn heel goed. Het scoutingsapparaat werkt meer gestructureerd, er is een goede interactie met het bestuur en we zitten wekelijks met hen samen. Hoe langer ik hier ben, hoe meer ik het gevoel krijg dat we een familie aan het worden zijn. Allemaal met hetzelfde doel: OH Leuven op een gestructureerde manier uitbouwen. Ook de synergie tussen de spelersgroep en de supporters is dit jaar heel sterk. Ze supporteren heel positief en helpen ons door moeilijke momenten in de wedstrijd. Door hun steun spelen de jongens echter beter.

Wat mogen we je wensen voor 2023?

Een paar goede transfers (lacht)! Neen, ik hoop gewoon dat het ook in 2023 goed gaat met de club. Dat we op een goede balans kunnen blijven werken met de staf en de spelersgroep en dan volgen de resultaten wel.

Koop je abonnement