Women

Terugblik met coach Jimmy Coenraets op eerste seizoenshelft

Na dertien wedstrijden heeft OH Leuven Women maar liefst 37 punten op de teller staan. In deel één van het seizoen lieten onze dames dus nog maar twee punten liggen. Een terugblik met coach Jimmy Coenraets.

Het tussentijdse rapport van OH Leuven oogt zeer mooi. In totaal maakten we in de competitie al 48 doelpunten en kregen we er slechts zes tegen. “De eerste seizoenshelft was succesvol”, opent coach Jimmy Coenraets. “De uitschakeling in de beker was een heel zuur moment en dat blijft wat nazinderen, maar ik denk dat we een heel goede eerste ronde hebben gespeeld.”

“De zaken waarvoor we schrik hadden, zijn we iets te weinig tegengekomen. Dat is misschien iets wat in ons nadeel kan spelen in de tweede ronde. We hebben soms iets te freewheelend zonder ons optimale spel te brengen aan het langste eind getrokken. Dat gevaar schuilt er ook op de momenten dat we het iets moeilijker krijgen. Bijvoorbeeld tegen Zulte Waregem (0-0-gelijkspel) zag je dat. We vonden iets moeilijker de oplossingen, raakten dan ook in paniek en gingen zaken doen die zeker niet aangeduid waren.”

“De balans is positief. Ik denk dat we een mooi rapport neerleggen. Veel ouders zouden heel tevreden zijn als dat rapport binnenkomt van hun kinderen (lacht).”

Nuchter blijven

Ondanks het goede rapport is Coenraets toch op zijn hoede. “Het is voor ons vooral belangrijk om nuchter te blijven. Vorig jaar stonden we op exact dezelfde positie met exact evenveel punten voorsprong. Die situatie leent zich er toe om heel nuchter te blijven en om al te beginnen kijken naar 14 januari. We trotseren dan Anderlecht.”

“Of we niet al een stapje verder staan dan vorig seizoen? Individueel hebben we stappen gezet. Bepaalde wedstrijdcontexten hebben we beter aangevat dan vorig jaar. Het enige issue blijft dat alles heel dicht bij elkaar staat in het klassement. Nummer 3 Genk staat op negen punten en zet heel goede prestaties neer, nummer 2 Anderlecht staat op één punt. Onderaan het klassement worden er misschien iets te weinig resultaten gehaald, waardoor dat je nog meer weet dat de eerste 3 à 4 ploegen de competitie bepalen. Dat is misschien het verschil ten opzichte van vorig jaar: wij zijn sterker geworden, maar de vergelijking met onderaan is soms wat moeilijker te maken. Ik blijf ook heel hard geloven in het feit dat we stappen hebben gezet, maar dat we nog heel veel marge hebben.”

Breken van de sleur 

De winterbreak lijkt op een goed moment te komen. “Ik denk dat het breken van de sleur heel belangrijk is. Afgelopen dinsdag hadden we nog medische en fysieke testen om de programma’s op te maken voor de winterperiode. Volgens mij is het wel een goed moment om een winterbreak te hebben. Sommige dames hebben door het EK geen vakantie meer gehad sinds december 2021 en zaten geen vijf dagen zonder voetbal. Dat leeft bij heel veel mensen, werkt op jouw lichaam en mentale toestand. Het is dus heel belangrijk dat we nu even een rustperiode krijgen en dat iedereen de rust krijgt die ze nodig hebben.”

“Na Nieuwjaar beginnen we wel heel snel. Dat is het spel dat we nu moeten spelen. We moeten leren uit de fouten die we vorig jaar hebben gemaakt en zorgen dat we die niet meer maken. Het is zaak om verder te bouwen op de goede zaken die we dit seizoen al hebben gedaan. Het positieve is dat we een tiental keer trainen na de winterstop vooraleer we Anderlecht treffen. Zij hebben misschien een klein voordeel omdat zij al een week eerder winterstop hadden.”

Tweede jongste groep

“Dat de topper op 14 januari geen do-or-die-wedstrijd is? Ik denk dat de coach van Anderlecht, Dave Mattheus, het heel mooi verwoord heeft. Vorig jaar boekten we in de eerste seizoenshelft hetzelfde resultaat om dan in de play-offs onder te moeten doen. Ik ben zelf nuchterder geworden dan vorig jaar. We leefden toen iets te veel op een wolk en cijferden iets te veel zaken weg. We blijven streven naar beter worden elke week. Alleen moeten we zorgen dat we daarin ook het goede dat we al doen niet laten verwateren.”

“Deze groep heeft stappen gezet en is nog altijd de tweede jongste groep van de hele competitie. Dat gegeven moeten we meenemen en moet iets blijven waar we elke week aan werken. Januari is een maand van examens. De situaties zijn daardoor niet ideaal, maar de dames worden sterker door met die context te kunnen omgaan. Het blijft een jonge groep, maar we moeten toegeven dat we iets meer ervaring hebben errond en erin door onder meer het aantrekken van Evrard, Van Schoonhoven en Van Kerkhoven. In dat opzicht zijn we beter gewapend, maar het kan nog altijd beter en sterker”, besluit Coenraets.

Koop je abonnement