Community

Ploeg in de kijker: OH Leuven Old Stars

Wandelvoetbal bestaat voor 55-plussers die de liefde voor voetbal nog niet kunnen loslaten. Sinds acht jaar heeft OH Leuven zijn eigen Old Stars ploeg met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar en Marc Houthuys als trainer.

Acht jaar geleden richtte OH Leuven zijn Old Stars ploeg op. Marc Houthuys, voordien trainer van het Younited-team, is de huidige trainer. “Het sportieve aan het sociale koppelen is altijd mijn ambitie geweest”, vertelt Marc. Wandelvoetbal is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar, maar de gemiddelde leeftijd van de Old Stars van OH Leuven is 70 jaar. Etienne, 86 jaar, is de oudste speler van de ploeg en staat in de spits. Vanaf zijn zestien jaar staat hij al op het voetbalveld. “Mijn kinderen en kleinkinderen zijn heel trots dat ik het op deze leeftijd nog kan volhouden.”

Een match duurt vijftien minuten en je mag onbeperkt wissels doorvoeren. Niemand mag de bal vastpakken en hij mag niet hoger dan heuphoogte komen. Fysiek contact is niet toegelaten, want zeker op hun leeftijd is een ongeluk snel gebeurd. Ook lopen is verboden. Elke speler moet altijd één voet op de grond houden, dus enkel snelwandelen is toegelaten. De scheidsrechter zorgt dat de regels nauwkeurig opgevolgd worden.

“Het leukste aspect van wandelvoetbal is de derde time”

Voor een match stelt elke ploeg vijf spelers op, waarvan één vliegende keeper. Omdat de OH Leuven Old Stars meer dan vijftien spelers heeft, kan het op sommige toernooien twee ploegen vormen, afhankelijk van het aantal geblesseerden. Ook de coach speelt geregeld zelf mee. Naast trainer en speler is Marc ook de voorzitter van de ploeg.

“Het leukste aspect van wandelvoetbal is ‘de derde time’”, legt Etienne uit. “Na een training of toernooi nemen we allemaal plaats in de kantine en drinken we samen iets. Dat is meestal het hoogtepunt van de dag en versterkt onze vriendschap alleen maar.” Als hij ‘s avonds thuiskomt, schrijft hij de wedstrijden neer in een verslag en stuurt dit door naar zijn vrienden. Momenteel is Etienne al anderhalve maand geblesseerd aan zijn enkel. De kans is groot dat hij er binnenkort, tot zijn spijt, de brui aan zal moeten geven. “Mijn revalidatie duurt langer dan gepland, dus ik weet niet of ik hierna nog zal herbeginnen”, licht hij toe.

“Plezier en fairplay primeren bij iedereen”

Elke dinsdagnamiddag traint de ploeg in Kessel-Lo. Ze spelen geen competitie, maar nemen regelmatig deel aan toernooien met andere wandelvoetbal-ploegen. Om de beurt organiseren ze de Old Stars Cup, dat in verschillende poules wordt gespeeld. Tot slot de eindronde en dan kennen we de winnaar.

OH Leuven organiseerde begin maart de Old Stars Cup op het trainingscomplex in Kessel-Lo. Vijftien ploegen namen deel, waaronder ook een internationale ploeg uit Nederland. De twee ploegen van OH Leuven eindigden op de tiende en elfde plaats. “Omdat we met twee ploegen deelnemen, zijn de spelers verdeeld en kunnen we niet ons beste team opstellen. Maar dat vinden we niet erg, want plezier en fairplay primeren voor iedereen”, verklaart Omer Ghijs. Hij is 70 jaar en ook speler van onze Old Stars.

“Als ik iets mocht veranderen aan de spelregels, zou ik verschillende leeftijdsklassen introduceren op toernooien. Op die manier vermijd je dat 70-plussers het tegen spelers van 55 jaar moeten opnemen”, verklaart trainer Marc. “Wat ik nog wil bereiken met deze ploeg? Iedereen zo lang mogelijk fit en gezond houden en de goede sfeer in de ploeg behouden.”

Koop je abonnement