Women

Ploeg in de kijker: Jong OH Leuven Women

Voetballen aan de topsportschool in combinatie met voetballen bij Jong OH Leuven Women en dat allemaal met torenhoge ambities. De honger is groot bij onze jonge speelsters, maar eenvoudig is het allemaal niet. Inside OH Leuven sprak met Tom Schoovaerts, de coach van Jong OH Leuven Women.

Tom Schoovaerts is bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach van Jong OH Leuven Women. “Toen ik het voorstel kreeg, stelde ik me meteen de vraag of vrouwenvoetbal wel iets voor mij was”, is Schoovaerts duidelijk. “Na een gesprek met Jimmy Coenraets, de hoofdcoach van de A-ploeg van de dames, was ik snel overtuigd. Het was professioneler dan dat ik ooit gewerkt had. Zelf ben ik namelijk ook nog coach van de U11 Elite van OH Leuven, wat wel een zware combinatie is.”

“Drie weken nadat ik mijn akkoord had gegeven, vertrok ik mee op stage met de A-ploeg van de dames naar Leicester. Het ging dus zeer snel (lacht). Als coach heb ik me dit seizoen kunnen ontwikkelen in het 11 tegen 11 voetbal, waar ik als hoofdcoach helemaal geen ervaring mee had. Ik kan trouwens ook rekenen op een goede trainersstaf om me te ondersteunen.”

Combinatie met topsport

Omdat bijna alle speelsters de voetbalopleiding aan de topsportschool in Leuven volgen, is het weekschema goed gevuld. “In het begin van de week staat voor de meisjes alles in functie van topsport en naar het einde van de week in functie van OH Leuven. Op dit moment trainen wij tweemaal per week in groep. Zo staat er donderdag en vrijdag een teamtraining op het programma. De meisjes die niet in topsport zitten, sluiten de andere dagen aan bij de A-ploeg om zo extra trainingsmomenten te hebben.”

“Op topsport trainen ze maandagochtend, maandagavond, dinsdagochtend, dinsdagavond, woensdag zijn ze vrij en donderdag en vrijdag trainen ze er nog in de ochtend. Ze spelen er ook wedstrijden bij de Yellow Flames, maar dat is enkel voor meisjes die in de tweede graad zitten. Dat houdt in dat zeven van onze speelsters op donderdag ook nog een wedstrijd hebben.”

“De combinatie is altijd moeilijk, want iedereen heeft zijn eigen belangen, maar door duidelijke communicatie onderling verloopt dat goed. De speelsters pikken allemaal zeer snel zaken op en beschikken over veel kwaliteiten, wat een voordeel is.”

“We spelen met een jeugdploeg in een competitie voor volwassenen”

Schoovaerts heeft een zeer jonge groep onder zijn hoede. “Wij komen uit in eerste nationale. Vanaf 15 jaar ben je daarvoor speelgerechtigd. De jongste speelsters zijn dus 15, terwijl de oudste speelsters dit seizoen 18 worden. Er is dus zeker een verschil. De oudste meisjes hebben doordat ze hier al enkele jaren spelen meer ervaring. We spelen met een jeugdploeg in een competitie voor volwassenen. Bij de jongste speelster zie je dat er toch veel stress bij komt kijken. Ze moeten opboksen tegen tegenstanders van 24 à 25 jaar met een pak meer ervaring.”

“We doen elke wedstrijd mee voor de overwinning, uiteraard lukt dat niet altijd. Zeker in het begin van het seizoen was dat moeilijk omdat de kern met zeven meisjes van 15 jaar echt wel zeer jong is. Dat gebrek aan ervaring speelde in het begin in ons nadeel. Er waren enkele wedstrijden waarin we in de laatste minuten alles nog uit handen gaven. Voor de interlandbreak wisten we wel 15 op 15 te pakken.”

“De ideale leeromgeving”

De doorstroming van Jong OH Leuven Women naar de eerste ploeg verloopt zeer goed. “Zeker. Er zitten momenteel 15 speelsters vast in de A-kern die ooit bij Jong OH Leuven gespeeld hebben. Dat is toch drievierde van de groep. Richting volgend seizoen zullen er meer dan waarschijnlijk terug een viertal speelsters de overstap maken. De doorstroming is er en die moet er zeker blijven.”

Ook gedurende dit seizoen mochten er al speelsters proeven van de stap hogerop. “Yara Tassens viel in haar eerste trainingsweek bij de A-ploeg zeer positief op en mocht meteen minuten maken tegen Charleroi. Verder zijn er nog dames die volledig meetrainen met de A-ploeg, wat ervoor zorgt dat ze toch in een hoger niveau terechtkomen.”

“Jong OH Leuven Women is zeker de ideale leeromgeving voor jonge speelsters. De sterkte zit hem ook in het feit dat wij wedstrijden spelen in de reeks net onder de Super League, wat zeker bevorderlijk is voor de speelsters om op termijn de stap te zetten”, besluit Schoovaerts.

Koop je abonnement