Women

OH Leuven Women wint topper tegen Standard

OH Leuven Women wist zaterdagnamiddag in de topper tegen Standard met 3-1 aan het langste eind te trekken. Onze dames behouden zo met 33 op 33 het maximum.

We begonnen goed aan de wedstrijd met al snel een grote kans voor Cattoor. Het was echter wachten tot tien minuten voor het einde van de eerste helft op het openingsdoelpunt. De wedstrijd lag namelijk vaak stil door het potige spel en de daarbij horende fouten. Het was Tysiak die na een hoekschop aan de tweede paal het leer in doel kon verwerken. Vier minuten later vond Van Kerkhoven Detruyer met het hoofd, die bracht goed voor en Van Kerkhoven tikte enig mooi de 2-0 voorbij bezoekende doelvrouw Damman in doel.

Standard kwam feller uit de kleedkamers. De aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten. Na balverlies achteraan schakelden de bezoekers snel om en duwde Gelders de 2-1 voorbij Evrard. Een Leuvense reactie bleef even uit, maar in de slotfase zette Janssens na een knappe tegenaanval de geruststellende 3-1 op het scorebord en dat was ook de eindstand.

Doelpunten: 36′ Tysiak (1-0), 40′ Van Kerkhoven (2-0), 56′ Gelders (2-1), 83′ Janssens (3-1).

Opstelling OH Leuven Women: Evrard, Kees, Van Kerkhoven (62′ Van Dijk), Mertens, Janssens (84′ Coenraets), Detruyer (62′ Van Schoonhoven), Eurlings (79′ Cranshoff), Ampoorter, Cattoor, Van Belle (84′ Veefkind), Tysiak.

Coenraets: "We hebben de flow erin gehouden"

“We begonnen heel vurig aan de wedstrijd”, zegt coach Jimmy Coenraets. “Er was al snel een uitstekende kans voor Cattoor, maar zij liet de 1-0 liggen. Het duurde dan even vooraleer dat openingsdoelpunt viel. Dat kwam er via Tysiak op een corner. Ik had vooral het gevoel dat wij in de eerste 35 minuten heel makkelijk de ruimtes vonden en die ook uitbuitten. Alleen gingen we veel te snel op zoek naar de ruimte in de rug van de tegenstander terwijl dat door het systeem dat Standard speelde de ruimtes altijd net voor de verdediging lagen. We wilden een paar stappen overslaan. In de laatste tien minuten van de eerste helft deden we dat beter en scoorden we ook nog via Van Kerkhoven.”

“Dat maakt dat we in een betere situatie zaten. Het was voor ons comfortabeler voetballen tot wanneer Ampoorter in een opbouwfase in de fout ging. Ze gaf de bal veel te gemakkelijk cadeau en Standard deed dan waar ze heel goed in zijn: één omschakelfase en één doelpunt. Dan was het toch nog even bibberen. We voelden dat het toch even moeilijk werd, dat we ons vooral onder druk lieten zetten en dat we iets minder wilden voetballen uit angst op potentieel gevaar. Dat was een beetje het beeld. Er was dan ook heel veel opluchting toen Janssens de 3-1 kon maken na een omschakelmoment.”

“Dat er weinig vaart in het spel zat voor de rust door de vele fouten? Klopt. We zijn een enorm potige tegenstander tegengekomen. Op een bepaalde manier vond ik dat ook niet erg, want dat liet ons toe om de volledige controle te behouden. Standard maakte in de tweede helft veel minder fouten, daardoor kregen ze meer vaart in het spel en hadden ze er zelf baat bij.”

Stilstaande fases

Onze dames wisten telkens op de juiste moment te scoren. “Inderdaad. Het feit dat we de score openden op een hoekschop is mooi meegenomen. Al twee weken op rij scoorden we uit een stilstaande fase, iets waar we toch al twee jaar heel wat moeite insteken. Ik heb de laatste weken aan de staf duidelijk gemaakt dat we daar nog marge voor verbetering hebben. Onze keeperstrainer Nicolas Renson is die taak steeds beter aan het vervullen en het is voor de dames ook duidelijker wat we van hen verwachten.”

“Van een toch wel hele mooie mentale overwinning tegen Anderlecht was het heel belangrijk om de flow erin te houden. Dat hebben we deze keer kunnen doen. Ik herinner me nog dat we vorig jaar op een dinsdagavond wonnen van Club YLA, super euforisch waren en vier dagen later de boot ingingen tegen AA Gent. Het was zaak om de juiste mindset en motivatie te vinden en dat hebben we gedaan. Ik vond ons ook de betere ploeg. Veel balbezit dat we hebben omgezet in echt dominantie. We controleerden de wedstrijd heel goed.”

“Dat de invallers opnieuw hun meerwaarde toonden? Absoluut. Ik heb ook iedereen kunnen laten invallen. Dat is toch niet altijd makkelijk omdat door de wedstrijdcontext dat niet altijd gunstig is. Zaterdag was er daar wel een goed moment voor. Het blijft belangrijk om de invallers de nodige minuten te geven om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor wanneer we ze vanaf de start nodig hebben. Ik was zeer tevreden over de prestatie van iedereen en op een tegendoelpunt na was het toch een geslaagde middag.”

“De volgende wedstrijd volgt snel. Dinsdag wacht de bekerwedstrijd tegen Standard en we weten dat ze ons heel vurig zullen ontvangen. Er was heel veel teleurstelling en woede na de nederlaag zaterdag. Ze gaan revanche willen nemen. Het is aan ons om onze huidige flow te proberen te bekrachtigen en ervoor te zorgen dat we de halve finale van de beker halen, wat volgens mij voor Standard op dit moment een grote doel is dan de competitie”, besluit Coenraets.

Koop je abonnement