A-Team

Marc Brys: “We hebben de kans om broodnodige reeks neer te zetten”

Na de knappe zes op zes tegen Oostende en Genk maakt OH Leuven zich op voor een nieuwe thuiswedstrijd. Zaterdagavond komt Cercle Brugge op bezoek. Wij blikken uitgebreid vooruit met coach Marc Brys.

“De zes op zes doet zeker en vast heel veel deugd”, zegt coach Marc Brys. “We speelden een goede wedstrijd op een moeilijke verplaatsing in Oostende. Daarna volgde al snel de wedstrijd thuis tegen Genk, toch een topploeg in België. We zijn goed begonnen aan de match met direct resultaat na 53 seconden. Genk bleef dreigen dankzij hun snelle jongens en veel kwaliteiten vooraan, met onder meer de Gouden Schoen. We zijn echter blijven voetballen, ook al hadden we niet de grootste kansen.”

“De steun van het publiek heeft ons erdoor getrokken. We hadden vooraf niet gerekend op de drie punten en hebben met deze groep opnieuw clubgeschiedenis geschreven met de eerste overwinning ooit tegen Genk. Ik ben er niet zeker van dat we de drie punten thuis konden houden zonder publiek. Hopelijk doen de supporters dit zaterdag opnieuw.”

De thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge volgt snel. “Het is kort dag. Je moet sowieso herstellen van een wedstrijd. Twee dagen ertussen is erg nipt voor ons. We trainen dan wat minder, wat ook compenseert. Het geeft ook minder tijd om tactisch richting Cercle te werken, maar de spelers weten wat ze moeten verwachten.”

“Het is wat het is en we moeten daar niet over klagen. We hopen de positieve flow door te trekken. Eerder dit seizoen werd die enkele keren onderbroken door een interlandbreak. Nu hebben we de kans om een broodnodige reeks neer te zetten.”

Bij Cercle Brugge is er veel veranderd sinds de wedstrijd in de heenronde. “Cercle speelt een vrij agressief pressiespel met veel omschakeling, veel kracht en lengte. Ze schuiven hun sterke punten goed naar voor. Het is knap om te zien dat een team speelt naar zijn kwaliteiten.”

“We bereiden ons voor op het team dat er nu is en kijken niet meer terug naar de wedstrijd uit de heenronde (1-1). De sleutel zal bij onszelf liggen. We moeten weten waar we voor staan, ons mentaal en lichamelijk verwachten aan en instellen op hun speelstijl en daar weerwoord aan geven.”

Met Sory Kaba beschikt Brys over een spits die tegenwoordig heel vlot de weg naar het doel vindt. “Vier doelpunten in drie wedstrijden, dat is sterk. We hopen dat hij die lijn kan blijven doortrekken.”

“Er waren weinig kandidaten om de strafschop te nemen. Knap dat Sory zo diep in de wedstrijd zijn verantwoordelijkheid opneemt. De druk om twee extra punten te pakken is groot en hij heeft enorm veel cool en lef getoond. Toen de strafschop moest hernomen worden, bepaalde hij zijn moment en behield hij de controle. Dit is geen egocentrische beslissing van een spits die een extra doelpunt aan zijn teller wil toevoegen, maar het nemen van verantwoordelijkheid om de groep de overwinning te geven waar ze voor geknokt hebben.”

“Deze groep heeft een enorm collectief denken en alle spelers zijn bereid om voor elkaar te vechten. Een ander voorbeeld in deze wedstrijd was Kaveh Rezaei. Hij raakte geblesseerd aan het einde van de wedstrijd. We konden niet meer wisselen, maar Rezaei wou absoluut opnieuw het veld op, ook al kon hij amper nog op zijn been staan. Achteraf bleek dat hij een kuitbeenbreuk heeft”, besluit Brys.

Koop je abonnement