Club

Een dag in het spoor van… Het Green Team

Oliver ‘Oli’ Makin en zijn team staan al bijna vijf jaar in voor het onderhoud van de grasmat van het King Power at Den Dreef stadion en de trainingsvelden van de Banqup academy. Inside OH Leuven liep een dag met hen mee. 

Oli is afkomstig van Engeland en werkt al enkele jaren voor OH Leuven. Aangezien OH Leuven een zusterclub is van het Britse Leicester City, kwam hij online in contact met een vacature voor Head Groundsman in het Leuvense. Hij kwam initieel af voor een weekend maar vijf jaar later is hij nog steeds hier. Naast Oli bestaat het Green Team ook uit Luke, Kevin en Yannick. Zij zijn alledrie Assistent Groundsman en houden samen met Oli alle velden in perfecte staat.

"Greenkeeping is voor mij niet zomaar werk, maar een passie”

Hun taak als greenkeepers is het veld zo goed mogelijk onderhouden en zorgen dat het voor elke thuiswedstrijd speelklaar is. Ook de trainingsvelden op de Banqup Academy in Oud-Heverlee zijn in perfecte staat dankzij Oli en zijn team. “Greenkeeping is voor mij niet zomaar werk, maar een passie. De meest gebruikte app op mijn telefoon is de weerapp”, lacht hij.

“Op thuiswedstrijden van de eerste ploeg zijn we negen uur voor de aftrap aanwezig. Voor de wedstrijd maaien we het veld tweemaal in beide richtingen. Hierna schilderen we de witte lijnen”, legt Oli uit. Als de spelers opgewarmd hebben, loopt het team op het veld rond met een vork waarmee ze alle putjes in het veld opvullen. Tijdens de wedstrijd houden ze langs de zijlijn nauwlettend het veld in de gaten want zowel tijdens de rust als na de wedstrijd werken hij en zijn team opnieuw de putjes in het veld weg. “Als laatste gaan we met de maaier over het veld om alle losse grassprietjes op te zuigen. Op die manier houden we het veld in goede staat.”

Na al die jaren is Oli uiteraard fan geworden van OH Leuven. Ook op alle uitwedstrijden zit hij in de tribune en supportert hij mee. Hij kijkt dan niet alleen naar de wedstrijd, maar ook de grasmat trekt zijn aandacht. “Het gras is niet altijd groener aan de overkant”, lacht hij.

“Ik kan met een gerust hart vertrekken want ik weet zeker dat het team ons werk uitstekend zal voortzetten”

Na vijf jaar trouwe dienst zal Oli over enkele weken onze club verlaten en terugkeren naar Engeland. Hij heeft het volste vertrouwen dat de club voor een gepaste vervanger zal zorgen. Samen met zijn team heeft hij die vijf jaar iets moois opgebouwd. “Ik kan met een gerust hart vertrekken want ik weet zeker dat het team ons werk uitstekend zal voortzetten”, besluit hij.

OH Leuven mocht voor de tweede keer in drie jaar tijd de TORO Groundsman Award voor beste grasmat en terreinverzorgers in ontvangst nemen. Vorig seizoen gaven de spelers en coaches het voetbalveld in het King Power at Den Dreef Stadion de hoogste beoordeling. Zonder de werken van Oli en zijn team was dit niet mogelijk geweest. “Mijn opvolgers zijn gewaarschuwd, want de lat ligt hoog”, glimlacht hij.

Koop je abonnement