Vrijwilligers

De vrijwilliger: Omer Ghijs

Omer Ghijs is één van onze vaste stadiongidsen. Met veel passie en enthousiasme wijst hij de weg doorheen het King Power at Den Dreef stadion en vertelt hij het verhaal achter onze club.

Al 30 jaar is Omer actief bij, in zijn eigen woorden, “De Mannen van ‘t jaar van Leuven”. Dit is een vriendenkring met mannen geboren in 1952. Voor hij bij OH Leuven terechtkwam, was hij werkzaam als gids van het museum in het stadhuis in de raadskelders. Dat museum is gewijd aan de vereniging van “De Mannen van ‘t jaar”. “Door corona vielen de rondleidingen stil en ontstonden er plannen om het stadhuis te verbouwen”, vertelt Omer.

Omer is al jaren actief in de supportersclubs van OH Leuven. Hij startte bij de supportersclub van Den Dreef, maar schakelde in 2021 over naar de supportersclub Leuven 2002. “Ik ben afkomstig van Limburg maar woon in Heverlee sinds 1978. Mijn sociale leven bevond zich in Leuven en dan leer je de club snel kennen.” Via Hortense Goemans, de secretaresse van de overkoepelende supportersverenigingen, kwam hij voor het eerst in contact met vrijwilligerswerk bij OH Leuven. Hij hielp toen met kleine, maar belangrijke taken zoals sneeuwruimen en zitjes schoonmaken.

“Toen de supporters van Leicester eind 2017 voor het eerst op bezoek kwamen, heb ik hen verwelkomd. Ik begeleidde hen en bezocht met hen het trainingscentrum van Oud-Heverlee. Daar gaf ik mijn allereerste tour voor OH Leuven en kreeg ik de smaak te pakken. Achteraf zag ik dat ze vrijwilligers zochten voor stadiontours. Ik heb toen deelgenomen aan een initiatie en zo is de bal aan het rollen gegaan”, aldus Omer.

“Soms geef ik 3 stadiontours per week, soms zijn het er 3 op een ochtend.”

De groepen zijn heels divers. Zo nemen er studenten, kinderen, scheidsrechters of zelfs mensen van de vakbond deel. “Enkele jaren geleden was er een jongen die 9 jaar werd en een stadiontour verkoos boven een verjaardagsfeestje”, herinnert Omer zich.

“Het aantal tours dat ik begeleid, varieert enorm. Soms geef ik er 3 per week, soms zijn het er 3 op een voormiddag. Dat vind ik niet erg, want ik houd van het sociaal contact dat erbij komt kijken.” Een tour duurt gemiddeld anderhalf uur en kan in verschillende talen. Dat is voor Omer geen probleem aangezien hij vroeger reisagent was en met veel talen in contact kwam.

Het King Power at Den Dreef stadion is niet het grootste stadion, maar wel modern en gezellig. Omer doet niet de klassieke tour vol met cijfers, maar geeft er een ludieke twist aan. “Mijn doel is de bezoekers enthousiast te maken en te amuseren. Ik probeer in een stadiontour duidelijk te maken dat OH Leuven meer is dan 11 mensen die achter een bal lopen.”

“Ik krijg veel positieve reacties omdat we in alle ruimtes een blik achter de schermen geven: de persruimte, de kleedkamers, de dug-outs, de skyboxen, … We bieden iedereen een volledige beleving aan. Alleen het veld mogen ze niet betreden.”

Koop je abonnement