Vrijwilligers

De vrijwilliger: Kim en Erna

Kim en zijn vriendin Erna zijn al enkele jaren vrijwilligers bij OH Leuven. Op alle thuiswedstrijden van de A-kern, de U23 en de dames zijn zij de vaste stewards.

Kim begon als vrijwilliger bij de club in 2010 – 2011, het jaar dat OH Leuven kampioen speelde. “Een vriend van mij was hier toen steward op wedstrijden en vroeg of ik het team wou vervoegen”, vertelt Kim. Ondertussen is hij uitgegroeid tot één van de fire stewards. “Als er ergens brand uitbreekt, moet ik mee gaan ingrijpen.” Zijn vriendin Erna kwam pas enkele jaren later, in 2018, bij de club.

Op wedstrijddagen zijn Kim en Erna hier als vroege vogels tussen 7 en 8 uur. “Samen met de rest van het team bemannen we de poorten zodat er niemand binnenkomt zonder toelating. We controleren alle leveranciers, bezoekers en supporters.” De plaatsen waar ze staan, variëren elke wedstrijd. “Dat gebeurt in samenspraak met de hoofdsteward. Erna en ik staan nooit samen op dezelfde plaats, maar dat maakt voor ons niet uit.”

“Als ik mijn stewardjas aanheb, is iedereen gelijk voor de wet. Wie geen badge of ticket op zak heeft, kunnen we geen toelating geven”

Soms moeten we streng optreden. “Als ik mijn stewardjas aanheb, is iedereen gelijk voor de wet. Wie geen badge of ticket op zak heeft, kunnen we geen toelating geven. Ik kom met iedereen goed overweg, maar op wedstrijddagen moet ik die lijn doortrekken en iedereen gelijk behandelen. Gelukkig hebben wij geen moeilijke supporters”, lacht Kim.

Bij elke thuiswedstrijd in het King Power at Den Dreef Stadion zijn Kim en Erna van de partij, zowel voor de A-kern, de damesploeg als de U23. “Ook op uitwedstrijden van de eerste ploeg, en bij thuiswedstrijden van de U23 in het Bergéstadion in Tienen zijn we stewards. We kunnen natuurlijk niet altijd overal zijn, dus soms moeten we keuzes maken. Dan bespreken we in ons team wie naar welke wedstrijd gaat.”

Tussendoor werkte Kim even bij Vélo als fietsenmaker, waardoor hij minder tijd had voor zijn vrijwilligersrol bij OH Leuven. Erna bleef wel bij de club, maar voelde de druk stijgen door het vertrek van Kim. Hij besloot zijn rol terug op te nemen om haar te helpen en te ontlasten. “We helpen soms ook met andere klusjes of als er problemen zijn met de elektriciteit, en dat kon ze niet meer alleen trekken. Daarom keerde ik terug en na al die jaren zijn we hier nog steeds”, lacht hij.

“Als steward is het belangrijk dat je neutraal blijft”

In 2020 vervoegde Kim het OHL-Younited team als keeper. “Mijn vriendin was al een tijdje supporter vooraleer ik erbij kwam. Op haar vraag ging ik eens kijken en zo ben ik bij het team beland. Dat was een heel leuke periode, maar momenteel ontbreekt het me aan tijd dus staat dat op een lager pitje.”

Naast OH Leuven heeft Kim voor alle andere clubs veel sympathie. “Maar tijdens een wedstrijd blijf ik altijd onpartijdig. Zeker als steward is het belangrijk dat je neutraal blijft”, sluit hij af.

Koop je abonnement