Club

Data en voetbal, een match?

OH Leuven zet al jaren gericht in op innovatie. Het meest recente voorbeeld is de samenwerking met hogeschooL UCLL.

Tijdens de week van 17 april verzamelden 120 studenten toegepaste informatie van de Leuvense Hogeschool en De Hochschule Joanneum uit Oostenrijk in Leuven om samen met het data en voetbal departement van onze club door een hele berg spelersdata te gaan. Het topic van deze week was: hoe kan een voetbalclub data inzetten om zijn volgende topspeler te vinden?

Door het gebruik van Artificiële intelligentie, IT-kennis en voetbalinzichten gingen de studenten aan de slag. Dit project past in een ruimere samenwerking die de club al enkele jaren heeft met de hogeschool.

Steven Probst, Head of Health, Performance & Analytics van OH Leuven is in de wolken van het initiatief. “Data-geïnformeerde beslissingen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal en daarom is het belangrijk om te connecteren met de data-profielen van morgen. We hopen hen dan ook via deze projectweek te inspireren.”

Ben Geukens, Business Analyst bij OH Leuven vult aan. “Het innovatieve en educatieve data-project past helemaal binnen onze clubwaarden en normen. De analyses en inzichten die we uit dit project verwerven, zullen verschillende departementen zoals Football, Scouting & Recruitment en Health & Performance voeden om uiteindelijk betere beslissingen te kunnen nemen. Dit project bekrachtigt de holistische data-informed approach van de club. Bovendien zullen we enkele studenten de kans geven om dit project op een duurzame manier verder te zetten.”

Ook bij UCLL is men enthousiast over de samenwerking. “Artificiële Intelligentie laat toe om voorspellingen te maken en kan zelfs helpen bij spelerskeuze en -training. We hebben met de docenten en het team achter UCLL’s Research & Expertise Digital Solutions alle matchdata en fysische data van OH Leuven in een model geplaatst. De studenten onderzochten op welke parameters OH Leuven het best kon inzetten op basis van die data.  En ontwikkelden zelf hoe ze dat het efficiëntst konden toepassen en onderbouwen,” aldus Marc Van Volsom, UCLL Projectcoördinator en coach.

De rol van artificiële intelligentie werd ook uitvoerig onderzocht. Een aanzet van een  concreet voorbeeld werd  door enkele studenten uitgewerkt. Enkele deelnemende studenten lichten dit even toe.

“We hebben een eenvoudige tool in elkaar gestoken waar ook toekomstige data vlot in geïntegreerd kan worden. Zo blijft alles up-to-date ook na de oplevering van dit project en bij aanpassingen in matchdata. Die bruikbaarheid was voor ons wel belangrijk,leggen UCLL-studenten Renzo Van Audenhoven, Lorenz Van Simaeys, Igor Moens, Kobe T’Joen van winnend team 19 uit. “Voor ons was het vooral motiverend om de kans te krijgen samen te werken met échte data van een grote speler zoals OH Leuven, die onze analyses ook echt zal gebruiken. Niet iedereen kan naar een voetbalmatch in de Jupiler Pro League kijken en zeggen dat hij met een hogeschoolproject misschien een effect had op de resultaten.”

In elk geval een mooi verhaal dat een vervolg zal kennen en hopelijk uitdraait in een toekomstige topspeler voor OH Leuven.

 

Koop je abonnement