Women

Coach Jimmy Coenraets blikt terug op het seizoen van OH Leuven Women

Na een geweldige reguliere competitie (54 op 60) bleef de hoofdprijs in de play-offs uit voor OH Leuven Women. Onze dames strandden op de tweede plaats. Samen met coach Jimmy Coenraets blikken we terug op het afgelopen seizoen.

“Het is een seizoen op twee snelheden geweest”, opent Jimmy Coenraets. “Onze snelheid tijdens de competitie was niet te volgen met heel veel goede resultaten als gevolg. Het omgekeerde was ook waar in de play-offs. We vonden te laat ons ritme en hetgeen waar we goed in zijn. Er is heel wat stress en nervositeit bij komen kijken en we vonden niet snel genoeg ons spel. De algemene analyse is dat we door de competitie zijn geraasd, maar dat in de play-offs de motor begon te sputteren en dat we die niet op tijd opnieuw aan de praat hebben gekregen.”

Heb je daar al een verklaring voor?

“Er zijn veel elementen. Enerzijds mogen we niet ontkennen dat we een hele sterke kwalitatieve kern hadden, maar dat we na de eerste week van de play-offs twee à drie speelsters moesten missen. Dat tikte aan. In de laatste wedstrijd tegen Genk (4-1) stonden we met een onuitgegeven elftal aan de aftrap en op de bank zaten drie jonge dames van Jong OH Leuven Women, die verdienden om daar te zitten. Je voelde wel dat het tijd was dat het seizoen voorbij was zodat iedereen even kan uitblazen.”

“Wat wij vooral gemist hebben, is het afmaken van kansen. In de laatste twee wedstrijden creëerden we minder kansen dan in alle overige wedstrijden, maar we wonnen wel met 0-5 en 4-1. Het zat er in elke wedstrijd in.”

Het was wel ongezien hoe we door de reguliere competitie raasden?

“Ja, we wilden beter doen dan vorig seizoen. Dat deden we met de beste verdediging en aanval, meeste clean sheets en de twee topscorers uit de competitie zaten bij ons. Je voelt dan dat we echt een prachtig jaar hebben gedraaid, maar grepen alsnog naast de prijzen. Het mislopen van de bekerfinale is nog iets wat enorm nazindert en enorm pijn doet. Je hebt een top en prachtig seizoen gehad om uiteindelijk gewoon de naam vicekampioen te krijgen. Dat is toch niet loon naar werken.”

Hoe kijk je op dit moment vooruit richting volgend seizoen?

“Er zijn heel veel aanpassingen. We steken een werking in elkaar die ongezien is in België. Zo worden de speelsters bijvoorbeeld om 8u45 op de club verwacht om samen te ontbijten. Trainen, driemaal fitness in de week,.. Een hele professionele setting wordt neergezet. Allemaal elementen die nog ongezien zijn en dat bekrachtigt de ambitie van de club. Een jaar nadat je de grote prijs misloopt, kan en wil je toch nog zoiets realiseren. Dat is een teken dat de club blijft investeren om de nummer 1 in België te worden.”

“Anderzijds is het ook zo dat we afscheid nemen van zo’n twaalf speelsters. Het nieuwe seizoen zal dus heel wat nieuwe mensen met zich meebrengen en zal aanpassingen vragen. Die frisse wind kan wel positief zijn voor iedereen.”

Mogen we dan veel transfernieuws verwachten?

“Er komt zeker nieuws aan. Het huiswerk is grotendeels af. We hebben bewust gekozen om enkele transfers pas na het seizoen aan te kondigen omdat het bij iedereen toch meespeelt. Uiteindelijk haal je voor sommige speelsters concurrentie binnen en voor andere vervanging. Dat is iets wat ik zeker niet wilde laten spelen in de hoofden tijdens de laatste wedstrijden.”

“Daarnaast moet ik alweer een pluim geven aan ons tweede elftal. Er schuiven volgend seizoen vier jonge speelsters door die gaan meevechten voor een plekje. We blijven inzetten op die doorstroming, wat we al drie seizoenen heel goed doen. Het is belangrijk dat die jonge dames aan spelen toekomen. We hebben de laatste wedstrijden genoeg voorbeelden gezien van dames die zo hun plekje afdwongen. Laat dat nog altijd key zijn in hetgeen we doen.”

Nu even de riem eraf?

“We gaan als staf nog zo’n twee à drie weken door. Nog één week met de groep en dan twee weken om het afgelopen seizoen te analyseren en te evalueren en het volgende seizoen voor te bereiden. We moeten vooral zorgen dat we de juiste lessen trekken. Na de eerste week van juni zal er voldoende rust worden gegund. In de laatste week van juni herbeginnen we al met de fysische testen. Die rust is voor iedereen welgekomen na een heel lang jaar”, besluit Coenraets.

Koop je abonnement