A-Team

Brys: “Tevreden met deze positieve eerste testresultaten”

De voorbereiding op het vierde opeenvolgende seizoen in de Jupiler Pro League ging deze week van start. Coach Marc Brys geeft zijn kijk op de eerste trainingsdagen.

“De afgelopen weken heb ik niet stilgezeten,” opent Brys. “Uiteraard heb ik genoten van de vakantie, maar ik heb ook tijd gemaakt om het seizoen voor te bereiden.” Hij start momenteel met volle goesting aan zijn vierde seizoen als trainer bij OH Leuven. “Dit is een geweldige club om mee samen te werken. Het is hier goed gestructureerd, er zijn prachtige trainingsfaciliteiten en vooral een open communicatie. Het menselijke en het sociale aspect binnen de club zijn belangrijk en zorgen voor een goede en professionele werkomgeving.”

“Sommige spelers zijn in de vakantieperiode vooruitgegaan in vergelijking met vorige metingen”

“De spelers hebben tijdens de vakantie hun individuele schema zeer toegewijd en plichtsbewust gevolgd, dat zien we duidelijk aan hun testresultaten. Sommige spelers zijn zelfs vooruitgegaan in vergelijking met vorige metingen. Ik ben dan ook zeer tevreden met deze positieve eerste testresultaten.” Na die testen begonnen de veldtrainingen. “De prioriteit ligt momenteel op het uithoudingsvermogen op te bouwen en kilometers te maken,” licht Brys toe.

“Het weer is momenteel onze vijand,” gaat hij verder. “We trainen twee keer per dag, maar we moeten voorzichtig zijn met deze temperaturen. Daarom zoeken we ook naar alternatieven om af en toe weg te blijven van het trainingsveld. Daarnaast hebben we ook twee stages gepland waar we tactischer zullen werken en tijd voorzien om de groepssfeer te optimaliseren. We hebben met Hans Somers een nieuwe assistent-trainer die zich al snel aanpast aan onze werkwijze. Hij brengt een interessant profiel in ons team en heeft veel ervaring in het werken met jonge spelers.”

“We bouwen, net als met de trainingen, geleidelijk op in onze oefenwedstrijden”

Zaterdag 17 juni speelt OH Leuven zijn eerste oefenwedstrijd tegen KVC Kessel-Lo. “We bouwen, net als met de trainingen, geleidelijk op in onze oefenwedstrijden. We starten tegen enkele clubs uit de regio, omdat we dit als club belangrijk vinden. Hiermee creëren we het wedstrijdgevoel en hopelijk het vertrouwen te vergroten. Gedurende de voorbereiding zullen we ook tegen sterkere teams spelen om klaar te zijn voor de competitiestart,” legt Brys uit.

Met Mario Gonzalez en Mousa Tamari, die onlangs de club verlieten, verloor OH Leuven twee sterke spelers. “Mario was onze topscorer en Mousa was een sensatie met zijn snelheid en dribbels. De club werkt momenteel hard aan vervanging voor hen. Als coach wil je graag dat je selectie zo snel mogelijk compleet is, maar ik begrijp ook dat die in het moderne voetbal niet altijd mogelijk is. De transfermarkt is nog niet echt op gang gekomen, want veel competities zijn nog maar pas afgelopen. Ik ben zelf ook betrokken bij het proces, maar we willen de groep echt versterken en geen overhaaste beslissingen nemen bij het aantrekken van spelers.

“De jonge spelers zijn gretig en presteren goed op de eerste trainingen”

“We hebben momenteel 23 spelers op training, inclusief enkele jongeren die mee aansluiten. Thorsteinsson speelt momenteel nog in Ijsland en drie spelers van OH Leuven zijn opgenomen in de selectie van het Belgische U21-team. Zij krijgen de kans om ervaring op te doen op het EK en daar zijn wij als club terecht trots op. De jonge spelers zijn gretig en presteren goed op de eerste trainingen. Als ze die kwaliteit blijven tonen, krijgen ze kansen om definitief bij de groep te blijven, want dat blijft natuurlijk een belangrijke doelstelling van OH Leuven.”

Ook Sofian Kiyine sluit weer aan. “Hij volgt een apart programma met één training per dag, maar hij zeurt al dagenlang aan mijn hoofd om meer te mogen trainen. Dit is een heel goed signaal. Hij maakt volwaardig deel uit van het team, maar we moeten dit eerst bekijken met de medische staf zodat we geen stappen overslaan.”

Andere clubs toonden heel wat interesse in Louis Patris en Mandela Keita. “Patris heeft een geweldig seizoen achter de rug en trok daardoor de aandacht. Ik wil hem graag behouden in ons team, net als Keita, die de afgelopen maanden uitstekende presteerde bij Antwerp. Samen met de club moeten we bekijken welke opportuniteit voor Keita het beste is,” aldus Brys. Samen met Ewoud Pletinckx zitten Patris en Keita in de selectie voor het EK U21. “Ik ga met veel belangstelling naar de wedstrijden kijken en ik hoop dat ze het ver schoppen.”

“We zijn en blijven een ambitieuze club, maar het is nog te vroeg om al uitspraken te doen richting volgend seizoen. We zijn pas drie trainingen ver en de jongens smijten zich volledig, maar de concrete ambities kunnen we nog niet uitspreken,” sluit hij af. 

Koop je abonnement