Women

OH Leuven Podcast: interview met Jimmy Coenraets

OH Leuven Women coach Jimmy Coenraets verlengde pas zijn overeenkomst voor een bijkomend seizoen. Hij maakte in de voorbereiding op de eerste play-off wedstrijd tegen Genk Ladies tijd voor een gesprek.

Beluister de podcast

Klik hier

Proficiat met je nieuwe overeenkomst Jimmy, Wat waren de belangrijkste drijfveren om bij te tekenen?

Er zijn de afgelopen jaren veel zaken op een positieve manier geëvolueerd. Het is onmogelijk om nog te vergelijken met enkele jaren geleden. Heel veel zaken zijn de positieve richting uitgegaan zoals bij voorbeeld de manier waarop en de omgeving waarin we kunnen trainen. De club heeft aangegeven om in de toekomst nog te gaan verbeteren en het verhaal dat we aan het schrijven zijn in het vrouwenvoetbal nog verder te willen optimaliseren. Ik heb voor mezelf ook altijd nieuwe uitdagingen nodig en wil constant verbeterpunten zoeken. Het is dan ook geweldig dat ik mag meeschrijven aan dit project. De club maakt hiervoor middelen vrij en zorgt voor een goeie werking.

De reguliere competitie zit er nu anderhalve week op, hoe blik je terug op de afgelopen 20 wedstrijden?

Ik blik er positief op terug. Er zijn heel veel redenen om tevreden te zijn over het verloop van de reguliere competitie. Zeker als je naar onze statistieken kijkt. Al moet ik er wel bij toegeven dat in sommige wedstrijden de score misschien wat overdreven was omdat we vaak op het einde van de wedstrijd nog veel doelpunten maakten. We hebben mooie resultaten gekoppeld aan vaak mooi voetbal, waar we de filosofie van de club hebben kunnen laten zien. We hebben getoond waarvoor we willen staan, namelijk onze dames op het allerhoogste niveau laten presteren. Er zijn ook een aantal heel jonge speelsters die dit seizoen voor het eerst  verschillende wedstrijden na elkaar in de basis stonden in de Lotto Super League. Wanneer we de analyse na deze 20 wedstrijden maken en zien dat de vooraf bepaalde doelstellingen behaald werden, dan is dat positief. Daarnaast weten we ook dat de competitie nu niet gestopt is, maar eigenlijk ook nog helemaal moet beginnen. De volgende 10 wedstrijden zullen opnieuw alles bepalend worden. De balans is positief, maar nu begint pas de zogenaamde ‘money time’.

Naast de sportieve resultaten waren en dit seizoen ook enkele mooie momenten naast het veld, het succes in de gouden schoen is er daar één van. Hoe belangrijk is dit voor OH Leuven?

Er zijn inderdaad veel positieve zaken gebeurd dit seizoen. De gouden schoen voor Nicky Evrard is voor de club een mooi verhaal, dat ons naar buiten toe veel positieve aandacht heeft gebracht. We moeten daar ook nuchter in blijven. Nicky heeft in Gent veel stappen gezet en ze heeft ook een bijzonder goed EK gespeeld afgelopen zomer. Het is voornamelijk haar verdienste in samenwerking met Gent. Ze heeft haar prestaties bij ons kunnen doortrekken. Sari Kees, Hannah Eurlings en Jill Janssens stonden alle 3 in de top 10, daar moeten we op inzoomen en kijken hoe deze dames bij de uitreiking van individuele prijzen zo hoog scoren. Dat is zeker een pluim voor het werk van de club en de staf die de laatste 3 jaar met hen heeft gewerkt, maar ook van de dames zelf natuurlijk. We hebben heel veel stappen gezet de laatste jaren en de dames hebben deze ook zelf gezet.

In de thuiswedstrijd dit seizoen tegen Club YLA werd het Belgische toeschouwersrecord verbroken, een mooi moment?

Ja, ik herinner me ook dat het toen ijzig koud was, dus de koudste warmste wedstrijd. Het was wel hartverwarmend om te zien dat er dan een dikke 1700 mensen aanwezig waren in het stadion, ondanks de vriestemperaturen. Als het warmer was hadden we zeker nog meer volk gehad. We hebben ook 10.000 euro kunnen inzamelen voor het goede doel.
We zien ook internationaal dat de toeschouwersaantallen in het vrouwenvoetbal in de lift zitten. In Nederland bij voorbeeld waren 33.000 toeschouwers aanwezig op de klassieker Ajax-Feyenoord. Daar kunnen we alleen nog maar van dromen, maar we willen stap voor stap ons steentje bijdragen als club en een voorbeeld proberen zijn. We zien dat als alle geledingen en departementen in de club zich erachter zetten, dat we dan stappen kunnen zetten. We gaan nu tijdens de Play-offs een nieuwe poging wagen om het record scherper te stellen.

Even vooruitkijken naar de Play-offs, zaterdag starten jullie uit tegen KRC Genk Ladies, hoe bereiden jullie de start voor tijdens deze korte break?

Dat is een hele oefening geweest. We hebben vooral terug gekeken naar de laatste paar jaren en hoe we het dan hadden aangepakt. Ik denk dat we geprobeerd hebben te leren uit fouten die we als staff hebben gemaakt. We hebben een nieuwe methodologie om succesvol te zijn in de Play-offs en we zijn meer gaan luisteren naar de speelsters. We zijn met hen in dialoog gegaan en gevraagd wat ze zelf hebben gevoeld de vorige 2 jaar en naar welke zaken die we kunnen verbeteren. Dit gaat niet zozeer over structurele zaken maar over details. Deze zijn meer dan ooit belangrijk in vrouwenvoetbal. We hebben nog een kleine teambuilding sessie gedaan vorig weekend, daar hebben we alles kunnen benoemen in kleine workshops. Het is voor ons een ideale voorbereiding geweest en we weten dat de uitkomst zal afhangen van details.

We eindigden twee seizoenen na elkaar als tweede, de doelstelling is duidelijk voor dit seizoen?

We zeggen in de club altijd dat we het elk seizoen willen beter doen dat het seizoen ervoor, dus daarmee is alles gezegd denk ik. Het is iets dat leeft. Nicky Evrard vertrekt na dit seizoen naar Chelsea, maar ze zegt wel dat ze wil vertrekken met een titel op zak. Het zal niet alleen fysiek op het veld gespeeld worden, maar het zal ook een mentaal spel worden. Een fris hoofd zal belangrijk zijn om de wedstrijden scherp aan te vatten. Het is een kans voor veel van onze dames en ook de club om geschiedenis te schrijven. Hoe vaak in je leven kan je zeggen dat je ergens de eerste was. Het zou mooi zijn als we binnen 40-50 jaar kunnen  wandelen in het stadion met deze groep en onze foto aan de muur zien hangen en kunnen zeggen, dat waren wij toen, het eerste team van OH Leuven dat kampioen werd. Dat moet de brandstof zijn om goed te presteren. Ik merk dat de groep hongeriger is dan ooit.

Alle wedstrijden worden in het King Power at Den Dreef Stadion gespeeld, geeft dat een extra boost?

Ja, dat is een ideale omgeving om te presteren, we gaan weinig excuses hebben. We hopen dat de supporters ook de weg gaan vinden. De club heeft beslist dat alle abonnees van de mannenploeg gratis naar de wedstrijden kunnen komen. Met de steun van het publiek hebben we nog een extra element dat in ons voordeel zou moeten spelen. Het is ook een teken van de club dat het vrouwenvoetbal volledig geïntegreerd is in de club en ervoor te zorgen dat we hier kunnen presteren en de faciliteiten kunnen gebruiken die voor elk individu wel uniek zijn. Het is ook mooi voor onze tegenstanders om in dit stadion te mogen komen spelen. Ik roep iedereen dan ook warm op om naar onze wedstrijden te komen en ons te steunen. Het gaan leuke wedstrijden zijn tussen de beste ploegen van België en wedstrijden met inzet. Een goed moment ook voor mensen die het vrouwenvoetbal niet kennen om dit te ontdekken. Hopelijk kunnen we het record opnieuw breken.

Hoe zie je de evolutie van het vrouwenvoetbal in de toekomst?

Het vrouwenvoetbal zit wereldwijd in de lift. We zijn de afgelopen jaren binnen onze club enorm geëvolueerd. We komen van een situatie waarin elk vrouwenteam op een bepaald moment zat, namelijk laat avond trainingen en zorgen dat je de lichten na jou uitdoet omdat je de laatste ploeg was die trainde. Volgend jaar gaan we zoals elk professioneel team ’s ochtends trainen. We gaan in dezelfde omstandigheden kunnen werken als onze mannenploeg met ook de omkadering zoals ontbijt en lunch. Dit worden de beste omstandigheden in het vrouwenvoetbal in België. Daarnaast starten we volgend jaar ook met 2 nieuwe selectieteams. Daar bevestigt de club dat ze ook in het vrouwenvoetbal in de jeugdopleiding willen investeren. Door de omkadering van de jongste talenten dusdanig goed te organiseren en het traject naar onze eerste ploeg te vergemakkelijken. We denken dat deze stappen het vrouwenvoetbal in België ten goede gaan komen. We willen onze voortrekkersrol nog verder onderstrepen. We willen ervoor zorgen dat de beste talenten hun weg naar OH Leuven vinden.

Veel succes in de play-offs coach!

 

Koop je abonnement