In het spoor van Sam Lismont

Sam Lismont is videoanalist en assistent-coach bij OH Leuven Women, videoanalist bij OH Leuven U23 en Head of Video van de OH Leuven Banqup Academy. Een hele boterham, maar wat houdt dat nu net allemaal in? Sam neemt Inside OH Leuven mee tijdens zijn werkweek.

Sinds dit seizoen is Sam elke dag aan de slag voor OH Leuven. “Vorig seizoen was ik enkel verantwoordelijk voor de dames en combineerde ik het ook nog met een andere job”, legt Sam uit. “Dit jaar is het enkel voetbal. Het loopt goed. Het is heel druk, maar dat is geen probleem als je dingen graag doet. ”

“Wanneer ik ontdekte dat videoanalyse iets voor mij was? Zelf ben ik begonnen als jeugdcoach en ben dan alle opleidingen voor de nodige diploma’s gaan volgen. Tijdens mijn opleiding UEFA A kwam ik tot de conclusie dat ik heel goed was in het analyseren, maar minder goed in de andere aspecten. Ik ben me dan verder gaan ontwikkelen als videoanalist. Ik leerde dat je goed de essentie van een wedstrijd moet kunnen lezen. Je moet in het hoofd van de coach kunnen kruipen. Alles moet duidelijk zijn voor jou en de coach en jullie moeten over hetzelfde praten. Anders wordt het moeilijk om een goede analyse te maken.”

Clipping en tagging

In het hoofd van de coach kruipen, is iets wat Sam dagelijks doet. “Ik begin de week met de clipping en tagging van de wedstrijd van de dames. Daaruit halen we bepaalde belangrijke statistieken. Die zijn voor elke wedstrijd hetzelfde en geven een beetje weer wat er gebeurde in die wedstrijd. Een voorbeeld daarvan is: hoeveel keer raakten we in het laatste derde van het veld (final third)? Als we daar raakten hoeveel keer kwam daar een kans uit? Hoeveel keer kan de tegenstander dat bij ons doen? Al die zaken komen naar boven uit de tagging van de wedstrijd.”

“Als dat gedaan is, begin ik aan de analyse van de wedstrijd. Een belangrijk onderdeel. Ik kijk dan naar hoe dat allemaal gebeurde. Hoe komt het dat wij wel of niet in het laatste derde van het veld raakten? Welk onderdeel van ons gameplan of van onze spelprincipes waren wij in staat om uit te voeren? Om te eindigen op maandag selecteer ik uit die analyse bepaalde clips. Die worden dan geanimeerd (tekeningen enzovoort opgezet) en ‘s avonds voor de training al gepresenteerd aan de spelersgroep.”

“Samen met de performance coach geef ik de Your OHL-sessies op woensdag”

De volgende training volgt snel. “Dinsdagochtend staat er een training met de dames op het programma. Dinsdagmiddag doe ik hetzelfde als wat ik op maandag doe voor de dames, maar dan voor de U23. Het taggen van de wedstrijd is wel al gedaan door Frederik Laeremans, mijn collega die de teamclipping doet. Mijn taak is om de analyse te maken. Ik kijk naar het hoeverhaal. Daarna selecteer ik een aantal clips uit die wedstrijd. Meestal zijn dat er een 40-tal. Die stuur ik door naar coach Eddy Vanhemel. Hij bekijkt die en stuurt me welke 10 à 15 clips hij wil laten zien, meestal op donderdag of vrijdag, aan de groep. Die clips worden dan geanimeerd.”

Sam is niet enkel achter de schermen actief, maar staat ook mee op het veld als assistent-coach bij OH Leuven Women. “Woensdag houden we met de dames Your OHL-sessies. Dat wil zeggen dat we niet de voltallig groep uitnodigen, maar per week een linie of sublinie. Dat zijn trainingen die ik geef samen met de performance coach. We nodigen dan bijvoorbeeld onze wingers met onze aanvallers uit om te werken aan voorzetten. Het zijn altijd heel specifieke thema’s vanuit hun persoonlijk opleidingsplan (Your OHL) dat aan bod komen.”

Na de training neemt Sam wel opnieuw plaats achter zijn laptop. “In de namiddag bekijk ik één of twee wedstrijden van de komende tegenstander van de dames. Ik maak daar een analyse van en stuur 30 à 35 clips door naar coach Jimmy Coenraets. Hij laat me dan weten welke clips hij op donderdag wil laten zien aan de groep. Donderdagvoormiddag animeer ik de clips van de komende tegenstander van de dames om ze dan in de namiddag te kunnen laten zien.”

“De spelers en speelsters krijgen van elke wedstrijd een overzicht van hun voetbalacties”

OH Leuven zet heel hard in op de individuele ontwikkelingen van de spelers en speelsters. Sam heeft daar een belangrijke rol in. “Ik maak op donderdag de individuele clips van de afgelopen wedstrijd van de dames klaar. Zij krijgen van elke wedstrijd een overzicht van hun voetbalacties. Bij de U23 doe ik dat ook als zij niet op hetzelfde moment als de dames spelen. Frederik doet de teamtagging live tijdens de wedstrijd en ik ondertussen live de individuele tagging. Als ze samen spelen dan doet Frederik ook de individuele tagging. Donderdagnamiddag krijgen de dames de analyse van de komende tegenstander te zien en ‘s avonds is er training.”

Mocht er toch een gaatje in de weekplanning zijn dan weet Sam, die ook Head of Video is, dat nuttig in te vullen. “Bij de U23 laten we vrijdagvoormiddag vaak de postgame analyse zien. In de namiddag staat er nog een training met de dames op de agenda. Tussen de analyse bij de U23 en de training van de dames hou ik me bezig met zaken die ad hoc nog moeten gebeuren. Dat is ook meestal het moment dat ik afspraken maak met de videoanalisten van de academy om te kijken hoe het gaat.

“Tijdens de rust van een wedstrijd laten we beelden zien”

Na vijf dagen hard werken, volgt er nog een druk weekend. “Op zaterdag is het meestal wedstrijd voor de dames. Mijn rol daarin is enerzijds als analist om tijdens de eerste helft binnen – zeker bij thuiswedstrijden – mee te kijken of het gameplan klopt. Kunnen we de zaken uitvoeren die we verwachten? We staven dat dan ook met beelden die we tijdens de rust tonen. Meestal ga ik tijdens de tweede helft mee op de bank zitten om naast Jimmy live de wedstrijd te bekijken. Als we in de uitwedstrijden de mogelijkheid hebben om te filmen dan zet ik me in de tribune met de camera. Ik film dan de eerste helft, zorg voor clips voor tijdens de rust en neem na de pauze plaats op de bank.”

“Zondag is het wedstrijd van de U23. Frederik filmt de wedstrijd en tagt bepaalde fases om te kunnen tonen aan de rust. Mijn rol daar is het taggen van de individuele beelden, maar ik sta ook in contact met de bank via een gewone telefoonverbinding. Ik geef dan mijn indruk vanuit de tribune, waar we meestal een hoger zicht hebben op de wedstrijd. Zij vragen soms ook gewoon mijn feedback of om bevestiging van de zaken die zij zien vanaf de zijlijn”, legt Sam zijn week neer.

Koop je abonnement