De vrijwilliger: Cindy & Raf

Cindy Swinnen en Raf Straetman zijn sinds 2015 steward bij OH Leuven. Inside OH Leuven sprak met het koppel over welke rol zij nu net vertolken voor onze club.

Cindy (sinds 2005) en Raf (sinds 2000) hebben al heel wat ervaring als steward. In 2015 maakten ze samen de overstap naar OH Leuven. Een logische keuze zo bleek. “Zelf ben ik afkomstig van Leuven. We wonen in de buurt van Diest en werken in Bekkevoort. De overstap naar OH Leuven was de meest logische”, stelt Raf.

“We zijn heel tevreden”, vult Cindy aan. “Er zijn al heel wat momenten die ons bij zullen blijve, zoals de promoties naar eerste klasse. Vanaf de eerste dag hebben we een heel goed contact met de mensen hier. We voelen veel waardering en respect. Ook het contact met de supporters verloopt goed. Collega-stewards van andere ploegen zijn altijd lovend over onze fans. De sfeer is prima en de houding zit goed.”

“Ik ben altijd met tien wedstrijden tegelijkertijd bezig”

Als hoofdsteward kijkt Raf telkens reikhalzend uit naar de bekendmaking van de kalender. “Voor mijzelf begint de wedstrijd al weken op voorhand. Ik moet als hoofdsteward zorgen dat we over voldoende mensen kunnen beschikken. Zo ben ik altijd met tien wedstrijden tegelijkertijd bezig. Vanaf dat de kalender bekend gemaakt is, ben ik aan het rondmailen.”

Dat Cindy en Raf een hart voor onze club hebben, is ook duidelijk te merken aan hun drukke agenda. “Hoeveel wedstrijden wij per maand doen? In december waren dat er acht”, zegt Cindy. “Je moet rekenen dat wij er twee per weekend doen en dan zijn er soms ook nog wedstrijden tijdens de week. Als de eerste ploeg op zondag speelt dan is er zaterdag ook nog een gesloten training waarvoor we worden ingeschakeld.”

“Het is ook al voorgevallen dat we op vrijdag, zaterdag en zondag een wedstrijd hadden aangezien we ook de wedstrijden van de dames en U23 voor onze rekening nemen”, verklaart Raf. “We gaan ook mee op verplaatsing. Het wordt alleen maar moeilijker om alles geregeld te krijgen. We proberen er zoveel mogelijk bij te zijn, maar als ze op hetzelfde moment spelen, is dat uiteraard niet mogelijk.”

“Pas vanaf dat we weten dat alles in orde is, wordt het stadion geopend”

Tweeënhalf uur voor de aftrap vindt de briefing plaats. Bij interlands of Europese wedstrijden is dat zelfs drie uur. Raf deelt de planning uit zodat iedereen weet waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. “Dat neemt in totaal zo’n halfuur in beslag. Het stadion wordt opgedeeld in zones. In elke zone wordt er gecontroleerd of alles in orde is. Pas vanaf dat we weten dat alles in orde is, wordt het stadion geopend. Normaal gezien is dat anderhalf uur voor de aftrap, een uur na de briefing.”

“Ik blijf niet op een vaste positie staan. Ik moet zoveel mogelijk het overzicht bewaren en neem een positie in van waar ik overal snel bij kan zijn. Als er iets gebeurt dan moet ik zorgen dat er actie ondernomen wordt.”

Cindy heeft wel een vaste positie in tribune 3. Ze staat aan de mixed zone, waar de mensen van de pers komen en waar ook de kleedkamers vlakbij zijn. “Soms zijn er wel eens opstootjes in de spelerstunnel”, aldus Cindy. “Ik zit kort bij de actie (lacht). Al bij al valt dat allemaal goed mee. Een praatje slaan met de spelers hoort er ook bij en dat is zeer fijn.”

“Soms vertrekken we één uur na de wedstrijd, maar dat kan ook veel later zijn”

Ook na de wedstrijden zijn Cindy en Raf nog een tijdje aan het werk. “Hoelang juist? Dat varieert”, klinkt het. “Er zijn ploegen die snel weg willen en dan gaat het vrij vlot. Er zijn er ook die langer blijven om uit te lopen of voor interviews of dopingcontroles. Enkele stewards begeleiden de bezoekende supporters naar hun bussen. Als die vertrokken zijn, kunnen de spelers naar hun bus zodat er geen vermenging is.”

“Of wij pas vertrekken als iedereen weg is? Neen, want dat is niet te doen. In het weekend zou dat nog kunnen, maar zeker niet gedurende de week. Als de spelers enzovoort vertrokken zijn dan vertrekken wij ook. Soms is dat al één uur na de wedstrijd, maar dat kan ook veel later zijn”, besluiten Cindy en Raf.

Koop je abonnement