Women

OH Leuven Women-coach Arno Van Den Abbeel blikt vooruit op het nieuwe seizoen

OH Leuven Women trapt zaterdag op het veld van Club YLA het nieuwe seizoen af. We spraken met nieuwe hoofdcoach Arno Van Den Abbeel om na "een vrije vlekkeloze voorbereiding" vooruit te blikken op het komende seizoen.

“De fundamenten staan er, wat een goede basis is om op verder te bouwen”, opent coach Arno Van Den Abbeel. “Wat we meenemen uit vorig seizoen is dat voetbal niet alleen draait om tactiek, fysiek en techniek, maar dat er ook bepaalde attitudes nodig zijn om een winning team te worden. Daar werken we hard aan. Winnen is een mindset en gaat niet alleen om de beste speelster te zijn, maar ook om de beste persoon te zijn.”

“De voorbereiding van ongeveer acht weken verliep vrij vlekkeloos. We hebben alles kunnen doen wat we wilden doen, en speelden goede oefenwedstrijden. Stelselmatig zijn we gegroeid en staan we waar we wilden staan. Iedereen heeft al veel goesting getoond, heeft hard gewerkt en is fit. We zijn klaar om zaterdag op het veld van Club YLA aan het seizoen te beginnen. Wij kunnen uit alle kaarten kiezen en dat geeft ons ruimte om een goede basiself neer te zetten en bij uitbreiding een hele sterke bank te hebben.”

Gericht versterkt

Als we die ‘kaarten’ bekijken dan zien we dat er in het tussenseizoen wel wat veranderd is. Onder meer Marie Detruyer en Sari Kees maakten de stap naar het buitenland. “We gaan hen missen, maar zijn supertrots. Het is de verdienste van deze speelsters dat zij de volgende stap konden zetten. Ze zijn niet zo makkelijk te vervangen. Het geeft wel nieuwe kansen aan jonge speelsters die al in onze kern zaten. Door die ruimte zijn zij zich nu aan het tonen.”

“Verder hebben we heel veel speelsters kunnen houden die we wilden houden en hebben we ons gericht versterkt. Zo trokken we Seynhaeve, Bosmans, Coolen, Pusztai en Kunstek aan. Hierdoor kunnen we vooruit en moeten we onze ambities niet bijstellen.”

Over die ambities is Van Den Abbeel duidelijk. “Ik vind zeker dat die dezelfde zijn als de voorbije seizoenen. We moeten er echter niet altijd zoveel druk opzetten en ik ga die doelstellingen ook niet elke week herhalen. Als wij aan een competitie deelnemen dan gaan we om die te winnen. Maar er zijn heel veel tussenstappen die we moeten zetten. Het begint met zaterdag de eerste wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten, de wedstrijd die daarna volgt te winnen, play-off 1 te behalen, verder te gaan in de beker, enzovoort.”

Nieuw competitieformat

De competitie ziet er dit seizoen anders uit. “We zijn met acht ploegen, waardoor we in de reguliere competitie driemaal tegen elkaar spelen. Daarna volgen er play-offs met vier ploegen in play-off 1 en vier in play-off 2. Dat is een verandering die we moeten aanvaarden. Uiteraard is het jammer dat we terug naar acht ploegen gaan. Langs de andere kant gaat de kwaliteit wel terug omhoog en zullen er wat meer topwedstrijden zijn. Of het fijn is om vijfmaal tegen dezelfde teams te spelen? Ik zou het ook liever anders zien.”

“We gaan wel elke week moeten opletten. Elke wedstrijd willen we winnen, maar dat gaat niet makkelijk zijn, zeker in dit format. De tegenstanders kennen ons heel goed en gaan ons ook altijd anders bekampen. Dat vraagt veel waakzaamheid van onze groep om daar telkens het beste van te maken.”

“De groep heeft uitgesproken dat ze honderd procent voor onze doelstellingen willen gaan. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: ofwel behalen we die ofwel niet, want er kan maar eentje winnen. Ik hoop dat wij op het hoogste schavot eindigen, maar we moeten rekening houden met alle scenario’s.”

Koop je abonnement