OH Leuven steunt 423-campagne tegen prostaatkanker

Elke dag sterven er in ons land 4 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker. Het recept om dat dodelijk tij te keren is nochtans eenvoudig: sensibiliseren en informeren. Want met het juiste medisch advies kan het aantal doden per dag teruggebracht worden van 4 naar 3. Vandaar ‘423’. Per jaar zijn dat 365 levens … 365 vaders, zonen, grootvaders, partners, echtgenoten...

Steun de actie

Doneer hier!

De campagne is een verhaal van vereende krachten: het initiatief komt van de patiëntenverenigingen, de wetenschappelijke omkadering wordt geleverd door de Belgische Vereniging voor Urologie in overleg met een aantal huisartsen. De KU Leuven ondersteunt op haar beurt op vlak van communicatie en fondsenwerving. Maar de hoofdrol bij de lancering is weggelegd voor OH Leuven. De topmatch tegen Club Brugge van 26 november zal in het teken staan van de ‘423-campagne’, dat zo zijn officiële startschot krijgt. OH Leuven wil zo als eerste Belgische voetbalclub aandacht vragen voor de strijd tegen prostaatkanker. En ook de Pro League ondersteunt het initiatief.

Onwetendheid is dodelijk

Er heerst een taboe rond prostaatkanker. Dat taboe zorgt er voor dat preventie en onderzoek onvoldoende aandacht krijgen. Het juiste medische advies op een wetenschappelijk onderbouwde basis kan nochtans leiden tot vroegtijdige detectie van prostaatkanker. En dan is de kans op een goede afloop hoger dan 90%. Zo kan het aantal prostaatdoden per dag teruggebracht worden van 4 naar 3. De wetenschappelijke basis van het project is van de hand van KUL Prof. Dr. Steven Joniau die optreedt als woordvoerder van de Belgische Vereniging voor Urologie.

OH Leuven ondersteunt de vzw ‘MoveAgainstProstateCancer’ met de hulp van de KUL

Dat OH Leuven zijn schouders onder het project zet, is logisch. 30 procent van onze fans zijn mannen van boven de 40. Maar naast de fans gaat het ook over vaders, grootvaders, nonkels van onze jeugdploegen, regioclubs en van iedereen die bij de club betrokken is. De hele OH Leuven-community kan de 423-actie dus ondersteunen en helpen levens redden.

OH Leuven – Club Brugge in het teken van preventie van prostaatkanker

De wedstrijd OH Leuven – Club Brugge op 26 november zal dan ook volledig in teken staan van de 423-campagne. Op en rond het veld zal aandacht gevraagd worden voor de problematiek om bewustwording te stimuleren. Niet enkel door informatie te verstrekken, maar ook door wervende initiatieven. Zo zullen de spelers van beide ploegen oplopen met een 423-shirt en nemen de ploegen een gezamenlijke ploegfoto. De aftrap wordt gegeven door Warre Borgmans en Bart Peeters. Tijdens de wedstrijd wordt de actie kenbaar gemaakt op de ledboarding rond het veld, de scoreborden en het intern tv-circuit.

Daarnaast willen we met de actie ook het wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker ondersteunen. Daarom zal het tijdens deze wedstrijd ook mogelijk zijn om zowel als particulier of als bedrijf een bijdrage te leveren voor de actie. De wedstrijdshirts van OH Leuven worden geveild en de supporters kunnen hun herbruikbare bekers schenken aan de actie. De ingezamelde fondsen zullen via de VZW MoveAgainstProstateCancer.be besteed worden aan wetenschappelijk onderzoek en preventie.

Koop je abonnement